Popüler sosyal medya platformlarının tekelleşme süreci; ülkeleri yönetecek olan gelecek nesillerin, tüm verilerine sahip bir oluşumun kuklalarına dönüşebilecekleri endişesini tetikliyor.
Günün birinde çok ciddi bir pozisyonda görev aldığınızda, tüm geçmişinizin, ilişkilerinizin, ilgi alanlarınızın, korkularınızın ve düşüncelerinizin detaylı bir analizine ve veri tabanına sahip, şirketler tarafından kaydedilmiş profiliniz kullanılmaya hazır olacak. Bu endişe, içinde bulunduğumuz erken teknoloji zaman dilimi dolayısıyla pesimist veya paranoyak bir bakış açısı olarak görülebilir ancak ileride kaydedilmiş detaylı kişilik profillerimizin hangi mecralarda kullanılacağına hep birlikte şahit edeceğimizin oldukça açık bir gerçeklik olduğunu düşünüyorum.
Yapay zeka, sosyal medya platformları ve hatta direkt olarak internet veri tabanının her detayı kaydeden işleyişi, bizi bizden bile daha iyi tanıyan bir sistemin hangi ellerde nasıl amaçlara hizmet edebileceği ihtimalini daha detaylı düşünmemiz gerektiğini gün geçtikçe daha da zorunlu hâle getiriyor.
Bilim insanlığın en parlak madalyonu fakat madalyonun iki yüzü olduğunu unutmamakta fayda var.