ChatGPT, Gemini ve Claude gibi önde gelen büyük dil modellerinin (LLM'lerin) kabiliyetleri, onları piyasaya süren kâr odaklı şirketler tarafından abartılıyor ve bu bir pazarlama stratejisi olarak kullanılıyor olabilir mi? Evet, pekâlâ olabilir; hatta oluyor da. Bunda yeni veya şaşırtıcı bir şey yok, kapitalizm dün gelmedi. LLM'ler, alana canlılık getirerek işin tuzu biberi oldular.
Ancak, yapay zekânın genel ilerleyişi ve gelecekteki potansiyel riskleri söz konusu olduğunda şirket reklamcılığı, hep abartı tarzındaki söylemlerle bu işin içinden sıyrılabileceğinizi düşünüyorsanız, çok yanılıyorsunuz. Yapay zekâ teknolojilerinin gerçek yaratıcıları ve mimarları (hepsi olmasa da önemli bir kısmı) dururken sizin veya benim neye inanıp inanmadığımızın, en azından bu bağlamda, hiçbir önemi yok.
Bilişsel bilim, yapay zekâ ve hatta fizik alanında önde gelen birçok tanınmış ve saygın bilim insanı, yapay zekânın tehlikeleri konusunda çok ciddi uyarılarda bulundu ve hâlen de bulunuyor. Kaldı ki, yapay zekâya yönelik tehlike uyarıları, LLM'lerden önce de vardı ve hâlâ varlar. Üstelik önemli bazı bilim insanları, yapay zekânın önümüzdeki yıllar ya da on yıllarda büyük yıkımlara yol açabileceğini, hatta türümüzün ve medeniyetin sonunu getirebileceğini söyleyerek, varoluşsal risk düzeyinde uyarılarda bulunuyorlar.
Tüm bunlar size bilimkurguvari ve saçma geliyor olabilir. Ama işte, bunun bir önemi yok. Günün sonunda benim ya da sizin ne düşündüğünüz veya hissettiğiniz değil; işin asıl uzmanlarının ne dediği önemli oluyor. Kulağa nasıl geliyorsa gelsin, neye inanırsak inanalım. Öbür türlü yalnızca kendinizi kandırıyor ve avutuyor olursunuz.
İnsan zekâsı düşündüğünüz kadar da "özel", "ayrı" değil ama orası ayrı bir konu.