Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
2,500 ATP Ödüllü Soru: “Tüylü hayvanlar neden tek ayak üzerinde durmayı tercih eder"? Hemen cevapla!
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Gönderiler
Tarih
Sendrom
Bilişsel Önyargı
Lipit
Bilişsel
Ara Tür
Balıkçılık
Dinozor
Yıldızlar
Samanyolu Galaksisi
Gerçek
Deney
Genel Görelilik
Makine
Genetik
Nükleer Enerji
Moleküler Biyoloji Ve Genetik
Kedi
Aminoasit
Sinaps
Enerji
Pandemi
Beslenme Biçimi
Köpekgil
Stephen Hawking
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Rastgele Soru
Mücahid Köse
Mücahid Köse
208.5K UP
27 Ekim 2024
ChatGPT, Gemini ve Claude gibi önde gelen büyük dil modellerinin (LLM'lerin) kabiliyetleri, onları piyasaya süren kâr odaklı şirketler tarafından abartılıyor ve bu bir pazarlama stratejisi olarak kullanılıyor olabilir mi? Evet, pekâlâ olabilir; hatta oluyor da. Bunda yeni veya şaşırtıcı bir şey yok, kapitalizm dün gelmedi. LLM'ler, alana canlılık getirerek işin tuzu biberi oldular.

Ancak, yapay zekânın genel ilerleyişi ve gelecekteki potansiyel riskleri söz konusu olduğunda şirket reklamcılığı, hep abartı tarzındaki söylemlerle bu işin içinden sıyrılabileceğinizi düşünüyorsanız, çok yanılıyorsunuz. Yapay zekâ teknolojilerinin gerçek yaratıcıları ve mimarları (hepsi olmasa da önemli bir kısmı) dururken sizin veya benim neye inanıp inanmadığımızın, en azından bu bağlamda, hiçbir önemi yok.

Bilişsel bilim, yapay zekâ ve hatta fizik alanında önde gelen birçok tanınmış ve saygın bilim insanı, yapay zekânın tehlikeleri konusunda çok ciddi uyarılarda bulundu ve hâlen de bulunuyor. Kaldı ki, yapay zekâya yönelik tehlike uyarıları, LLM'lerden önce de vardı ve hâlâ varlar. Üstelik önemli bazı bilim insanları, yapay zekânın önümüzdeki yıllar ya da on yıllarda büyük yıkımlara yol açabileceğini, hatta türümüzün ve medeniyetin sonunu getirebileceğini söyleyerek, varoluşsal risk düzeyinde uyarılarda bulunuyorlar.

Tüm bunlar size bilimkurguvari ve saçma geliyor olabilir. Ama işte, bunun bir önemi yok. Günün sonunda benim ya da sizin ne düşündüğünüz veya hissettiğiniz değil; işin asıl uzmanlarının ne dediği önemli oluyor. Kulağa nasıl geliyorsa gelsin, neye inanırsak inanalım. Öbür türlü yalnızca kendinizi kandırıyor ve avutuyor olursunuz.

İnsan zekâsı düşündüğünüz kadar da "özel", "ayrı" değil ama orası ayrı bir konu.
76 görüntülenme
7
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Mert Akyürek
3 saat önce
Türkiye cumhuriyeti sivil ve askeri havacılık tarihi geçmişten günümüze
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Arif G.
Arif G.
121.3K UP
5 saat önce
Biz insanlar ne korkak varlıklarız değil mi?
Sevmekten korkuyoruz, kaybetmekten korktuğumuz için.
Sevilmekten korkuyoruz, kendimizi sevilmeye layık görmediğimiz için.
Düşünmekten korkuyoruz, sorumluluk getireceği için.
Konuşmaktan korkuyoruz, eleştirilmekten korktuğumuz için.
Duygularımızı ifade etmekten korkuyoruz, reddedilmekten korktuğumuz için.
Yaşlanmaktan korkuyoruz, gençliğin kıymetini bilmediğimiz için.
Unutulmaktan korkuyoruz, dünyaya iyi birşey veremediğimiz için.
Ölmekten korkuyoruz aslında yaşamayı bilmediğimiz için.
Bağlanmaktan korkuyoruz, bir gün koparmak zorunda kalacağımız için.
Yalnız kalmaktan korkuyoruz, kendimizle baş başa kalmaya dayanamadığımız için.
Hayal kurmaktan korkuyoruz, gerçek olmayanı özlemekten korktuğumuz için.
Mutlu olmaktan korkuyoruz, sürmeyeceğini bildiğimiz için.
Af dilemekten korkuyoruz, haklı olmaktan vazgeçmeyi bilmediğimiz için.
Affetmekten korkuyoruz, acının bizi tanımladığını sandığımız için.
Değişmekten korkuyoruz, eski halimizi kaybedersek kim olacağımızı bilmediğimiz için.
Başlamaktan korkuyoruz, yarım bırakmaktan korktuğumuz için.
Bitmesinden korkuyoruz, başlamamış olmayı tercih ettiğimiz için.
Ve belki de hepsinin altında şu yatıyor;
Kendimiz olmaktan korkuyoruz,
çünkü bir kez gerçekten görüldüğümüzde
gözleri kaçanların sesini çok iyi biliriz içimizde.

11 görüntülenme
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Hasan İzzet Oru
Hasan İzzet Oru
21.1K UP
7 saat önce
Genetiği Değiştirilmiş İnsan 3 - Hasan İzzet Oru
12 görüntülenme
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ali Gazi Kavak
Ali Gazi Kavak
79.9K UP
8 saat önce
Sizin için gelmiş geçmiş en iyi film hangisi?
14 görüntülenme
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Sercan Güvenç
Sercan Güvenç
20.0K UP
8 saat önce
Geleceğin Bilimi: Tekno-Biyosfer

Gelecekte bilim, doğayı anlamaktan ziyade onu yeniden inşa edecek. Genetik kodlama ile hastalıklar bitecek, insan biyolojisi evrilecek. Kuantum bilgisayarlar imkansız hesapları saniyelere indirirken, uzayda yeni ekosistemler kurulacak. Bu çağda etik ve felsefe, laboratuvarın ayrılmaz parçası olacak. Artık doğayı sadece gözlemleyen değil, bilinçle tasarlayan bir türüz.

14 görüntülenme
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Keşfet
Ara
Yakında
Sohbet
Agora

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor
Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close
"Rahatlıkla söyleyebilirim ki hiç kimse kuantum mekaniğini anlamamaktadır."
Richard Feynman
Kapak Görseli Seç
Videodan otomatik olarak çıkartılan karelerden birini seçin.
Kareler yükleniyor…
Videoyu kaydırarak istediğiniz kareyi seçin.
0:00 / 0:00
Kendi kapak görselinizi yükleyin. Görsel otomatik olarak kırpılacaktır.
Görseli sürükleyin veya tıklayın PNG, JPG veya WEBP (Maks. 10MB)