Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Gönderiler
Kimyasal Evrim
Fizyoloji
Travma
Afrika
Vücut
Güneş Sistemi
Viroloji
Metabolizma
Karınca
Antropoloji
Kahve
Gıda Güvenliği
Albert Einstein
Epidemik
Rna
Diş Hekimi
Hücreler
Beyin
Genel Halk
Film
Tercih
Jüpiter
Özel Görelilik
Hamile
Yayılım
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Rastgele Soru
Bora Cüneyt Akçakın
6 Ağustos
Ay Dünya'nın, Dünya Güneş'in, Güneş Sistemi ise kabaca Samanyolu Galaksisinin merkezindeki dev kütleli bir kara deliğin etrafında dönüyor. Peki nedir bu galaksiler? Galaksiler, bünyesinde milyarlarca yıldız, bulutsu ve irili ufaklı kaya parçası barındıran gök adalarıdır. Doğumlarından bu yana içlerindeki gök cisimlerinin dönüş hareketi ve kaotik düzenlerinin sonucu olarak bir düzlemde, disk şeklini oluşturmaya zorlanırlar. Bizler, Güneş Sistemi'nin bir parçası olarak Samanyolu Galaksisinde bulunuyoruz. Galaksimizin yarıçapı yaklaşık 50.000 ışık yılıdır ve bu büyüklük bile bazı diğer galaksilerin yanında Samanyolu Galaksisini oldukça küçük kılar.

Galaksimizin en yakın komşusu, şu an görselde de gördüğünüz Andromeda Galaksisidir. Andromeda, Samanyolu Galaksisinden yani bizim galaksimizden yaklaşık 2.3 milyon ışık yılı uzaktadır ve hızla bize doğru yaklaşmaktadır. Işık kirliliğinin olmadığı ve hava şartlarının iyi olduğu bir gecede, çıplak göz veya optik bir gözlem aracı ile oldukça soluk şekilde ayırt edilebilmektedir. Görmüş olduğunuz fotoğrafı, Bursa'da yapılan bir gökyüzü gözlem etkinliğinde, 70-200mm lens takılı bir Nikon D750 kamera ile çektim. Gözlerinizin yanı sıra sahip olduğunuz bir aletin, milyonlarca ışık yılı uzaklardan gelen fotonları sensöründe birer elektrik sinyaline dönüştürmesi ve size bunun gibi sonuçlar vermesi bence oldukça etkileyici ve ilginç bir durum. Çözünürlük gibi teknik kısıtlamalar sebebi ile ayırt edemesek de, bunun gibi çekilen her gökyüzü fotoğrafında sayı mertebesini dahi tahmin edemeyeceğimiz kadar çok yıldızın, gezegenin, bulutsunun ve belki de dünya dışı yaşamın izleri bulunuyor. Bence sadece bu düşünce, bir insanın bilimle ve spesifik olarak uzay bilimleri ile uğraşmasını sağlamaya oldukça yeterli olacak bir motivasyon.
Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
8
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Metin Haktan Vural
3 saat önce
Düşen bir asansörde son anda zıplarsak ne olur?
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Yusuf Kaba
Yusuf Kaba
36K UP
3 saat önce
Maalesef ki günümüzde seçilimlerin, isteklerin, arzuların çoğu geçmişe göre çok daha fazla miktarda zehir, pazarlama ve itkiye maruz kalmış durumda. Görünene göre arzularımızın saflığı her geçen gün azalıyor. 

Görgüler, deneyimler ve duyumlar eşliğinde zihnimde oluşmuş bir fikir.

0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Batuhan Piren
5 saat önce
Bugün izlediğim belgesel tarzında bir videoyu paylaşmak istedim. Vatikan'ın normalde kült ve kapalı bir yer olduğunu biliyordum bu video ile birlikte tasdiklenmiş oldu. Ülkelere meraklı olanların herkesin izlemesini tavsiye ederim. Linki aşağıya bırakıyorum. İyi seyirler
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Derin
6 saat önce
Amerikalı sitogenetikçi Barbara McClintock 16 Haziran 1902'de doğdu. Mayoz bölünmede gen rekombinasyonu ve krossing-over mekanizmalarını gösterdi. Transpozonların keşfiyle genetik bilgi aktarımına dair temel prensipleri değiştirdi. Telomer ve sentromerlerin genetik bilginin korunmasındaki işlevini kanıtladı. Bu çalışmalarıyla 1983 Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülü'nü kazandı.
Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ece Müker
Ece Müker
512K UP
7 saat önce
NASA ile Hindistan Uzay Araştırma Örgütü (ISRO), Dünya yüzeyindeki değişimleri santimetre düzeyinde ve neredeyse gerçek zamanlı olarak izleyebilecek türünün ilk örneği olan 1,5 milyar dolarlık NISAR uydusunu fırlatmak üzere tarihi bir iş birliğine imza atıyor.

Yaklaşık 3 ton ağırlığında ve 12 metrelik radar antenine sahip olan NISAR (NASA-ISRO Synthetic Aperture Radar) uydusu, 18 Haziran 2025'te Hindistan’ın Chennai kenti yakınındaki Satish Dhawan Uzay Merkezi'nden uzaya gönderilecek.

Bu yeni nesil uydu, gündüz-gece fark etmeksizin ve her türlü hava koşulunda Dünya yüzeyindeki hareketleri tespit edebilecek. NISAR, tarım arazilerinden ormanlara, buzullardan şehir altyapılarına kadar geniş bir yelpazede veri toplayacak ve özellikle çiftçiler, iklim bilimciler ve afet yönetimi ekipleri için son derece kritik bilgiler sağlayacak.

SAR Teknolojisiyle Geceleri ve Bulutların Ardında Görüntüleme
NISAR’ın başarısının temelinde, 1951’de askeri amaçlarla geliştirilen SAR (Sentetik Açıklıklı Radar) teknolojisi yatıyor. Bu teknoloji, geleneksel uyduların aksine, yansıyan güneş ışığını değil, aktif radar sinyalleri göndererek yüzey görüntüsü oluşturuyor. Böylece gece, bulut, duman ya da kül gibi engeller görüntüleme kapasitesini sınırlamıyor.

Bu yetenek, sel, yangın, volkan patlaması gibi afetlerde büyük avantaj sağlayacak. Radar sinyallerinin bitki örtüsünün altına nüfuz edebilme yetisi sayesinde, orman biyokütlesi ölçümleri ve karbon stoku analizleri de yüksek doğrulukla yapılabilecek.

Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close