Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Amerikalı iş insanı, mucit ve yatırımcı Steven Paul Jobs, 5 Ekim 2011'de hayatını kaybetti. Jobs, Apple Inc.'in kurucu ortaklarından biri olarak bilinir. Aynı zamanda NeXT'in kurucusu ve Pixar'ın başkanı ve çoğunluk hissedarıydı. Jobs, 1970'ler ve 1980'lerde kişisel bilgisayar devriminin öncülerinden biri olarak tanınır.
Fransız biyolog François Jacob 17 Haziran 1920'de doğdu. Jacques Monod ile birlikte tüm hücrelerdeki enzim seviyelerinin transkripsiyonun düzenlenmesi yoluyla kontrol edildiği fikrini ortaya atan Jacob, 1965 Nobel Tıp Ödülü'nü Jacques Monod ve André Lwoff ile paylaştı.
Amerikalı sitogenetikçi Barbara McClintock 16 Haziran 1902'de doğdu. Mayoz bölünmede gen rekombinasyonu ve krossing-over mekanizmalarını gösterdi. Transpozonların keşfiyle genetik bilgi aktarımına dair temel prensipleri değiştirdi. Telomer ve sentromerlerin genetik bilginin korunmasındaki işlevini kanıtladı. Bu çalışmalarıyla 1983 Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülü'nü kazandı.
Amerikalı bitki fizyoloğu Arthur W. Galston 15 Haziran 2008'de öldü. Fototropizma (bitkilerin ışığa yönelimi) üzerine yaptığı araştırmalarda, bu süreçten sorumlu fotoreseptör proteinler olan fototropinlerin riboflavin/flavinler olduğunu keşfetti. Bu bulgu, dönemin hakim görüşü olan karotenoid sorumluluğunu çürüttü. Bitki hormonları ve ışığın gelişimsel etkileri üzerine temel çalışmalar yürüterek bitki fizyolojisine kalıcı katkılar sağladı.
Alman psikiyatrist ve nöropatolog Alois Alzheimer 14 Haziran 1864'te doğdu. Presenil demansın (ileri yaş öncesi bunama) ilk vakasını tanımlayarak nöropatolojik temellerini ortaya koydu; bu bulgu meslektaşı Emil Kraepelin tarafından "Alzheimer Hastalığı" olarak adlandırıldı. Beyindeki nörofibriler yumaklar ve amiloid plaklar gibi patolojik değişiklikleri sistematik şekilde belgeledi.
Fransız pediyatrist ve genetikçi Jérôme Jean Louis Marie Lejeune 13 Haziran 1926'da doğdu. Down sendromunun (trizomi 21) ve cri du chat sendromunun kromozomal kökenini tanımladı. Bu bulgular sitogenetiğin gelişiminde dönüm noktası oldu. Prenatal testlerin öjenik amaçlı kullanımına ve seçici kürtaja karşı etik itirazlar yükseltti. Down sendromlu bireylerin haklarını savundu. William Allan Ödülü'nü aldı. Nobel Tıp Ödülü'ne aday gösterildi.
Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
6
0 Yorum
Şikayet
Et
Mantık Hatası
0
Paylaş
Alıntıla
Alıntıları Göster
Paylaşım Görseli Oluştur
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim
Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç
katın.
Evrim Ağacı'na 1 defaya mahsus vereceğiniz 30₺ düzeyindeki bir desteğin, ömrünüz boyunca reklamlara tıklamanız hâlinde sağlayacağınız faydadan binlerce kat daha büyük olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı Premium'a katılın, hem reklamları kapatın hem sağladığımız ayrıcalıklardan faydalanın! Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz
arasına şimdi katılın.
“Hayatınızı harika bir şekilde harcamak istiyorsanız, sizden daha uzun süre yaşayacak bir şeyler yapın.” William Jones
Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?
Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen
desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu.
Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda
avantajından
biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak
reklamların %100'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı
zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş
yapmanızı tavsiye ederiz).