Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Amerikalı bilgisayar bilimcisi ve bilişsel bilimci John McCarthy, 4 Eylül 1927'de doğdu. McCarthy, yapay zeka disiplininin kurucularından biri olarak tanınmaktadır. "Yapay zeka" terimini ortaya atan belgeyi ortaklaşa yazmış, Lisp programlama dili ailesini geliştirmiş ve ayrıca, ALGOL dilinin tasarımına önemli katkılarda bulunmuştur.
Fransız matematikçi Henri Paul Cartan 8 Temmuz 1904'te doğdu. Cebirsel topoloji alanında önemli katkılar sağladı. Homolojik cebir ve karmaşık analiz üzerine yaptığı çalışmalarla modern matematiğin gelişimine katkıda bulundu. 20. yüzyılın en etkili matematikçilerinden biri olarak kabul edilir.
Amerikalı doktor ve alerji uzmanı Theron Grant Randolph 7 Temmuz 1906'da doğdu. Gıda alerjileri ve kimyasal hassasiyetler üzerine öncü çalışmalar yaptı. Geleneksel alerji tanımını sorgulayarak, immünolojik olmayan çevresel reaksiyonları araştırdı. "Klinik Ekoloji'nin Babası" olarak anılan Randolph, 300'den fazla tıbbi makale yayınladı. Çalışmaları, düşük doz kimyasal hassasiyetlerinin tanınmasına katkı sağladı.
İngiliz sosyal reformcu Edwin Chadwick 6 Temmuz 1890'da öldü. İngiltere'deki Yoksul Yasaları'nın reformunda ve kentsel sanitasyon ile halk sağlığı alanında önemli düzenlemeler yaptı. Sosyal sorunları analiz etmek için bilimsel anket yöntemlerini ilk kullananlardan oldu. Uzun vadeli denetim sistemleri geliştirerek reformların etkin şekilde uygulanmasını sağladı. Jeremy Bentham'ın faydacı felsefesinden etkilenen çalışmaları, modern sosyal politikanın temellerini attı.
Alman matematikçi Oskar Bolza 5 Temmuz 1942'de öldü. Felix Klein'ın öğrencisi olan Bolza, varyasyon hesabı alanındaki çalışmalarıyla tanındı. Karl Weierstrass'ın 1879'daki derslerinden etkilenerek bu alanda önemli katkılar sağladı. Varyasyon hesabına yönelik araştırmaları, matematiksel analizin gelişimine önemli ölçüde katkıda bulundu.
Amerikalı astronom Henrietta Swan Leavitt 4 Temmuz 1868'de doğdu. Sefe değişken yıldızlarının parlaklık-periyot ilişkisini keşfederek kendi adıyla anılan Leavitt Yasası'nı ortaya koydu. Bu yasa, astronomların yıldızların mutlak parlaklığını periyotlarından hesaplamasını sağladı ve galaksiler arası mesafe ölçümlerinde temel yöntem haline geldi. Edwin Hubble bu yasayı kullanarak Andromeda'nın bağımsız bir galaksi olduğunu kanıtladı.
Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
6
0 Yorum
Şikayet
Et
Mantık Hatası
0
Paylaş
Alıntıla
Alıntıları Göster
Paylaşım Görseli Oluştur
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim
Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç
katın.
Türkiye'nin en büyük popüler bilim arşivi Evrim Ağacı, sadece sizlerin destekleriyle ayakta duruyor! Bizim arkamızda milyarderler, devletler veya uluslararası örgütler yok. Sizin gibi bilimseverler ve onların kolektif desteği var! Siz de Evrim Ağacı'na destek olun, bilimin sesini daha uzaklara taşıyalım!' Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz
arasına şimdi katılın.
Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen
desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu.
Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda
avantajından
biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak
reklamların %100'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı
zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş
yapmanızı tavsiye ederiz).