Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Gönderiler
Kişilik
Çiçek
Ölüm
Farmakoloji
Film
Vejetaryen
Bilgi
Kuantum
Galaksi
Yılan
Uyku
Çeviri
Hücre Biyolojisi
Diş Hekimliği
Fosil
Vücut
Psikoterapi
Ölçüm
Venüs
Uzaylı
Hayatta Kalma
Virüsler
Ölümden Sonra Yaşam
Beyaz
Ekosistem
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Güncel Bilim Haberleri
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Rastgele Soru
Ece Müker
Ece Müker
517K UP
23 Şubat 2024
Güneşte, son zamanlarda üçüncü X sınıfı güneş patlaması meydana geldi. 2017'den beri güneşin en yoğun patlaması olan bu son olay, güneş döngüsünün patlayıcı zirvesine yaklaşılıyor olduğunu gösteriyor. Bu da önümüzdeki birkaç yıl içinde daha yoğun ve yıkıcı güneş fırtınaları beklenmesine neden olabilir. 21 Şubat'ta, Dünya'dan daha büyük bir güneş lekesi olan AR3590, iki X sınıfı patlama gerçekleştirdi. Ancak 22 Şubat'ta aynı güneş lekesi, daha öncekinden daha güçlü olan X6.3 büyüklüğünde bir patlama gerçekleştirdi. Bu, 10 Eylül 2017'den beri gerçekleşen en güçlü patlamadır. Neyse ki, bu patlamalar Dünya'nın manyetik alanına çarpmadı ve jeomanyetik fırtınaları tetiklemedi.
Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
6
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Gündem
Güncel Bilim Haberleri
Ece Müker
Ece Müker
517K UP
3 dakika önce
Kanada ve Japonya’dan bilim insanları, klasik canlı tanımlarını sorgulatacak kadar sıra dışı bir mikroskobik organizma keşfetti: Sukunaarchaeum mirabile. Adını minik yapısıyla bilinen Japon tanrısı Sukuna’dan alan bu canlı, sadece 238.000 baz çiftiyle şimdiye kadar bilinen en küçük arkea genomlarından birine sahip.

Sukunaarchaeum, bir virüs gibi kendi başına yaşayamıyor; yaşam için bir konağa ihtiyaç duyuyor. Ancak virüslerden farklı olarak, kendi ribozomlarını ve mRNA’sını üretebiliyor—bu da genetik kodu proteinlere çevirebilmesini sağlıyor. Yani tam anlamıyla bir virüs değil ama klasik bir hücre de değil. Bu eşsiz yapı, yaşamın temel kurallarını yeniden tanımlama potansiyeline sahip.

Organizma neredeyse sadece çoğalmaya odaklanmış bir genom taşıyor ve enerji, besin gibi tüm metabolik ihtiyaçları için konağına bağımlı. Keşif, deniz planktonlarının DNA'sı incelenirken tesadüfen yapıldı. Araştırmacılar, bu canlıyı Archaea alemi içinde sınıflandırdı—bu alem, modern karmaşık hücrelerin evrimsel kökeni olarak görülüyor.

Bu keşif, hücresel evrim hakkında bildiklerimizi sarsabilir ve canlı ile cansız arasındaki çizgileri yeniden tanımlayabilir.

Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Derin
22 saat önce
Güney Kaliforniya Üniversitesi Viterbi Mühendislik Okulu ve Johns Hopkins Üniversitesi’nden araştırmacılar, Simon problemi olarak bilinen görevi kuantum bilgisayarlarla klasiklerden çok daha hızlı çözdü. Koşulsuz üstel hız, problem büyüdükçe kuantum bilgisayarın performansının klasik bilgisayarlardan kat kat artması anlamına geliyor. Araştırmada, IBM’in 127 kübitlik işlemcileri ve gelişmiş hata azaltma yöntemleri kullanıldı. Bu sonuç, kuantum üstünlüğünün artık deneysel olarak da kesinleştiğini gösteriyor.

Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
4
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Derin
22 saat önce
CDC destekli ilk klinik denemede, rotavirüse karşı geliştirilen CC24 aşısı cilde acısız şekilde uygulanan mikro yama ile test ediliyor. Micron Biomedical’in geliştirdiği teknoloji, soğuk zincir ihtiyacını ortadan kaldırarak aşı erişimini kolaylaştırıyor. Deneme, 18-45 yaş arası sağlıklı yetişkinlerde güvenlik ve etkililik açısından değerlendiriliyor. Bu yenilik, özellikle düşük gelirli ülkelerde çocuk ölümlerini azaltma potansiyeline sahip.



Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
5
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Derin
22 saat önce
East Tennessee State Üniversitesi yakınlarında bulunan 16 inç uzunluğundaki dev salamander fosili, bölgenin amfibi çeşitliliğinin şekillenmesinde önemli rol oynadığını ortaya koydu. Dynamognathus robertsoni adı verilen bu tür, güçlü çenesi ile günümüzde sadece güney Alabama'da yaşayan Red Hills salamanderinin ataları arasında yer alıyor. Araştırmacılar bu gibi büyük yırtıcıların 12 milyon yıl önce başlayan hızlı evrimsel değişimi tetiklediğini düşünüyor.
Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
2
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ece Müker
Ece Müker
517K UP
23 saat önce
Bir grup Birleşik Krallık merkezli bilim insanı, insan genomunu sıfırdan sentezlemek için tartışmalı ama çığır açıcı bir projeye başladı. Wellcome Trust tarafından 11.7 milyon dolarlık fonla desteklenen “Sentetik İnsan Genomu Projesi” (SynHG), sağlık ve biyoteknoloji alanlarında devrim yaratmayı amaçlıyor. Projeye Oxford Üniversitesi’nden Jason Chin liderlik ediyor.

Bilim insanları ilk etapta sentetik bir insan kromozomu üretmeyi hedefliyor. Bu sayede DNA'nın “karanlık madde” olarak adlandırılan, işlevi bilinmeyen büyük bölümleri hakkında da bilgi edinilmesi umuluyor. Genom düzenlemeden farklı olarak, genom sentezi çok daha geniş ölçekli DNA dizilerini sıfırdan üretmeyi mümkün kılıyor.

Etik tartışmalar da gündemde: Sentetik insanlar ya da biyolojik silahlar gibi distopik senaryolar kaygı uyandırsa da proje aynı zamanda sosyal ve etik sonuçları da değerlendiren bir araştırmayla paralel yürütülüyor. Wellcome yetkilileri, bu teknolojinin zaten geliştirileceğini, dolayısıyla sorumlu ve şeffaf şekilde ilerlemenin en iyi yol olduğunu vurguluyor.

Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
6
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close