Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Gönderiler
Virüsler
Kilometre
Gerçek
Oksijen
Yörünge
Kütle
Yeni Doğan
Olasılık
Fotoğraf
Kedi
Uterus
Gelişim
Çeşitlilik
Kromozom
Spor
Ateş
Nobel
Sinir Hücresi
Biyocoğrafya
Şüphecilik
Canlılık Cansızlık
Yaşamın Başlangıcı
Sars
Beslenme Biçimi
Veri Bilimi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Güncel Bilim Haberleri
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Ece Müker
Ece Müker
492K UP
2 Ocak
2025 yılında, gökyüzü meraklıları iki tam Ay tutulması ve iki kısmi Güneş tutulması deneyimleyecek. İlk tam Ay tutulması 14 Mart'ta gerçekleşecek ve Ay, Dünya'nın gölgesine girerek "Kanlı Ay" olarak adlandırılan kızıl bir renge bürünecek. İkinci tam Ay tutulması ise 7 Eylül'de meydana gelecek. Kısmi Güneş tutulmaları ise 29 Mart ve 21 Eylül tarihlerinde izlenebilecek. Bu tutulmalar, farklı bölgelerde farklı şekillerde gözlemlenebilecek olup, detaylı bilgiler için yerel astronomi kaynaklarını takip etmek önemlidir.

Türkiye'den gözlemlenebilecek tutulmaların tarihleri ve saatleri ise şu şekildedir:

14 Mart 2025 Tam Ay Tutulması: Türkiye saatiyle 06:57'de başlayacak.

29 Mart 2025 Kısmi Güneş Tutulması: Türkiye saatiyle 11:50'de başlayacak.

7 Eylül 2025 Tam Ay Tutulması: Türkiye saatiyle 21:08'de başlayacak.

21 Eylül 2025 Kısmi Güneş Tutulması: Türkiye saatiyle 22:53'te başlayacak.
Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
7
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Gündem
Güncel Bilim Haberleri
Ece Müker
Ece Müker
492K UP
20 saat önce
Bilim insanları, Göçebe Semender (Aneides vagrans) adlı bir türün, ağaçlara tırmanırken olağanüstü bir tutunma yeteneği kullandığını keşfetti.

Bu semender, pençeleri yerine kan basıncını artırarak ayak parmaklarındaki pedleri şişiriyor ve kaygan yüzeylere sıkıca tutunabiliyor. Bu benzersiz mekanizma, memeli veya kuş türlerinden farklı şekilde çalışıyor ve göçebe semenderi, bu yöntemi kullanan bilinen ilk omurgalı yapıyor.

Bu keşif, hayvanlarda tutunma ve tırmanma evrimi hakkındaki bilgileri genişletebilir. 

Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
3
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ece Müker
Ece Müker
492K UP
20 saat önce
NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu, Büyük Macellan Bulutu’nda yer alan NGC 1847 adlı genç ve parlak yıldız kümesini ultraviyole ışıkta gözlemleyerek büyüleyici bir görüntü yakaladı.

Bu görüntü, kümedeki sıcak ve genç yıldızların yoğun ultraviyole ışınımını açığa çıkararak yıldız oluşumu ve evrimi hakkında yeni bilgiler sunuyor. Hubble’ın gözlemleri, özellikle çok genç yıldız topluluklarının yapısını ve gelişimini incelemek için kritik önem taşıyor.

Bilim insanları, NGC 1847 gibi kümeleri inceleyerek, yıldızların nasıl doğduğunu ve zamanla nasıl değiştiklerini daha iyi anlamayı hedefliyor.

Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
3
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Derin
1 gün önce
Uluslararası bir ekip, Satürn-Güneş mesafesinden daha uzakta yörüngesinde dönen ve Dünya'nın 2 katı büyüklüğündeki bir Süper Dünya keşfetti. Mikromercekleme tekniğiyle yapılan çalışma, Samanyolu'nun dış bölgelerinde bu tür gezegenlerin bol olduğunu ve sistemlerin güneş sistemimizden farklı yapıda olabileceğini ortaya koydu. KMTNet teleskop ağından elde edilen veriler, tespit edilen gezegen sayısını 3 kat artırarak Dünya boyutuna yakın cisimlerin keşfini kolaylaştırdı. Araştırma, önümüzdeki yıllarda genişleyecek veri setleriyle gezegen oluşum modellerini yeniden şekillendirmeyi hedefliyor.
1
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Derin
1 gün önce
Nature Communications'da yayınlanan yeni bir araştırma, 18.000-20.000 yıl önce devasa buzdağlarının İngiltere kıyılarına 145 kilometreden daha yakın mesafede sürüklendiğini ortaya koyuyor. Bilim insanları, Kuzey Denizi tabanında bulunan paralel yarık izlerinden, Cambridge veya Norwich büyüklüğünde, yüzlerce metre kalınlığında buzdağlarının varlığını tespit etti. Bu bulgu, İngiltere ve İrlanda Buz Tabakası'nın da Antarktika'dakine benzer buz raflarına sahip olduğunu ve buzul çekilmesi sırasında bu rafların parçalandığını gösteriyor. Araştırmacılar, bu eski buzdağı izlerinin günümüzde Antarktika'da yaşanan iklim değişikliği etkilerini anlamak için değerli bilgiler sunabileceğini düşünüyor.
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ufuk Derin
1 gün önce
Brezilya'daki araştırmacılar, bilim dünyasında şimdiye kadar bilinen en eski cehennem karıncası örneğini temsil eden 113 milyon yıllık bir fosil keşfetti. Kireçtaşında olağanüstü derecede iyi korunmuş halde bulunan bu tür, orağa benzeyen özelleşmiş çeneleriyle tanınan ve soyu tükenmiş Haidomyrmecinae alt familyasına ait. Brezilya'nın kuzeydoğusundaki Crato Formasyonu'nda bulunan fosil, bu karınca türünün erken dönemlerde dünya geneline yayıldığını gösteriyor ve modern karıncalardan farklı benzersiz avlanma davranışlarına sahip olduğunu düşündürüyor.
0
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close