Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
1849'da bugün, Arthur Cayley Baro'ya çağrıldı. Avukat olarak 14 yıl geçirdi, ancak Cayley, (yasal uzmanlık alanı olan) nakil konusunda çok yetenekli olmasına rağmen, bunu her zaman para kazanmak için bir araç olarak gördü, böylece matematiğe devam edebilecekti. Baroda geçirdiği 14 yıl boyunca yaklaşık 300 matematik makalesi yazdı.
ABD'li fizikçi Robert Hofstadter, 5 Şubat 1915'te doğdu. Atom çekirdeklerindeki elektron saçılımı üzerine yaptığı öncü çalışmalarla tanınan Hofstadter, proton ve nötronun yapısal özelliklerini keşfetti. 1961 yılında Rudolf Mössbauer ile birlikte Nobel Fizik Ödülü'nü alarak nükleonların yük dağılımını haritalandıran çalışmalarıyla bilime katkı sağladı. Elektron saçılımı deneyleriyle atom altı parçacıkların anlaşılmasına yönelik temel bulgular ortaya koydu.
Alman asıllı Amerikalı fizikçi Rolf William Landauer, 4 Şubat 1927'de doğdu. Bilgi işlemin termodinamiği ve yoğun madde fiziği alanlarında çalışmalar yürüten Landauer, düzensiz ortamların iletkenliğini inceledi. Termodinamik ile bilgi teorisi arasındaki bağlantıyı ortaya koyan Landauer İlkesi'ni formüle etti. Harvard Üniversitesi'nden doktora derecesini aldı ve kariyerinin büyük bölümünü IBM'de geçirdi.
ABD'li psikolog George Armitage Miller, 3 Şubat 1920'de doğdu. Bilişsel psikoloji ve psikodilbilimin kurucularından olan Miller, insan zihninin kısa süreli bellek kapasitesini araştırarak "Sihirli Sayı Yedi" teorisini geliştirdi. Ulusal Bilim Madalyası'nı kazandı ve WordNet veritabanının oluşturulmasına öncülük etti. Davranışçılık yaklaşımını reddederek zihinsel süreçleri matematiksel yöntemlerle analiz etti; bilişsel bilim alanının temellerini atan isimlerden biri oldu.
İtalyan matematikçi Lodovico de Ferrari, 2 Şubat 1522'de doğdu. Dört dereceli denklemlerin çözümüne odaklanan Ferrari, cebirsel yöntemler geliştirdi. En önemli katkısı, dört dereceli denklemlerin genel çözümünü bulması oldu. Kuadratik denklemler için radikal yöntemler üreterek matematiksel analize öncülük etti.
Alman teorik fizikçi Werner Karl Heisenberg, 1 Şubat 1976'da öldü. Kuantum mekaniğinin temel teorilerini geliştiren Heisenberg, belirsizlik ilkesini formüle etti ve atom çekirdeği ile türbülanslı akışların hidrodinamiği üzerine çalıştı. 1932 Nobel Fizik Ödülü'nü alan Heisenberg, kuantum mekaniğinin matris formülasyonunu ortaya koydu. Max Planck Enstitüsü direktörlüğü ve Alman Araştırma Konseyi başkanlığı yaptı.
Bu gönderi Evrim Ağacı tarafından öne çıkarılmıştır.
4
0 Yorum
Şikayet
Et
Mantık Hatası
0
Paylaş
Alıntıla
Alıntıları Göster
Paylaşım Görseli Oluştur
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim
Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç
katın.
Evrim Ağacı'nın bilim iletişimine katkı sağlamanın en kolay yolu: Evrim Ağacı Premium!
Bu yıl sayfamızda gezdiniz.
Evrim Ağacı'na 1 defaya mahsus vereceğiniz 30₺ düzeyindeki bir desteğin, ömrünüz boyunca reklamlara tıklamanız hâlinde sağlayacağınız faydadan binlerce kat daha büyük olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı Premium'a katılın, hem reklamları kapatın hem sağladığımız ayrıcalıklardan faydalanın! Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz
arasına şimdi katılın.
“Evren’i bizim olmasını istediğimiz şekliyle değil de, gerçekten olduğu gibi anlayabilmek, bilgeliğin ilk adımıdır.” Bertrand Russell
Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?
Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen
desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu.
Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda
avantajından
biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak
reklamların %100'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı
zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş
yapmanızı tavsiye ederiz).