Gerenuk
Gerenuk, ya da bilimsel adıyla "Litocranius walleri" türü, Somali dilinde "zürafa boyunlu" anlamına gelmektedir ki fotoğraftan görebileceğiniz gibi daha iyi bir tanım yapmak zor olurdu. Gerçekte bir antilop türüdür ve zürafaların aksine, boyunları gerçekten de uzun dallara erişmek için evrimleştiği düşünülen canlılardan birisidir. Zürafaların boynunun neden uzun olduğunu merak ediyorsanız, buradaki yazımızı okuyabilirsiniz.
Gerenuklar çok nadiren yerdeki otları yerler; neredeyse her zaman akasya gibi çalılardaki ve ufak ağaçlardaki meyvelerle beslenirler. Fakat vücutları, doğrudan bu dallara yetişmek için oldukça kısadır. Öte yandan avcılarından kaçmak için olabildiğince yere yakın ve çevik olabilmelidir. İşte evrimsel süreçte bu optimizasyon (uygunlaştırma), ikisinin arası bulunarak mümkün olmuştur: gerenuklar, ağaç dallarına erişebilmek için arka ayakları üzerine kalkarlar ve uzun boyunlarını kullanarak beslenirler. Aşağıda bunun bir fotoğrafını görebilirsiniz:
Bunun haricinde henüz türe ait çok fazla bilgimiz bulunmamaktadır. Türün çok güçlü grup içi ilişkileri olduğu ve birbirlerine "nazik" davranan hayvanlardan biri olduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla Akraba Seçilimi'nin tür içerisinde güçlü bir seçilim baskısı yarattığı düşünülmektedir. Örneğin bazı gözlemlerde, türün bireylerinin geride kalan bireylere yardım ettikleri görülmüştür. Bu sebeple bazı Afrika kabile hikayelerinde gerenuklar "Nezaket Kraliçesi" olarak anlatılırlar.
İnce bacaklarının kolaylıkla kırılabileceği biliniyor olsa da, bu bacaklar sayesinde son derece kısa sürede yüksek bir hıza ulaşarak avcılarını geride bırakabilmektedir. Erkekler dişilerden daha uzundur (89-105 santimetreye karşılık 80-100 santimetre) ve daha ağırdır (45 kilograma karşılık 30 kilogram). Bu sebeple Cinsel Seçilim'in de boyun uzunluğuna katkısı olduğu düşünülebilir. Gerenukların avcıları arasında aslanlar, çitalar, çakallar ve leoparlar bulunur. Şu anda soyu ciddi bir tehdit altında değildir; ancak giderek tehdit düzeyi artmaktadır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 4
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- Afrika Vahşiyaşam Derneği. Afrika Vahşiyaşam Derneği. (16 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 16 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Afrika Vahşiyaşam Derneği | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/11/2024 16:32:11 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2312
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.