Gerçekten Panik Yapma Zamanı Geldi: Dünya'nın Çikolata Kaynakları Tükeniyor!
Geride bıraktığımız birkaç gün içerisinde bir bardak sıcak çikolata içmiş, çikolatalı bir çörek yemiş ya da basitçe bir çikolatayı ağzınıza atmış olma ihtimaliniz oldukça yüksektir. Ancak yıllar geçtikçe, hemen herkes tarafından tutkuyla sevilen bu tatlıya erişmek zorlaşabilir.
Uluslararası Kakao Cemiyeti (evet, inanması güç olsa da böyle bir uluslararası cemiyet mevcut), Dünya çapındaki aşırı kakao talebinin 2020 yılına kadar karşılanamaz hale geleceğini raporladı. Sadece 2015 yılı içindeki artış bile, 2014 yılındakinin %2.1'i kadar fazla olacak; yani 7.3 milyon ton kadar! Fakat sorun şu ki, sadece 2014 yılı içerisinde tüketilen kakao miktarı, aynı sene içerisinde üretilenden 70.000 ton daha fazla!
Bu aşırı talep artışının nedeninin, Çin gibi daha önceden çikolataya pek ilgi göstermeyen ülkelerin giderek artan miktarda çikolata tüketimi yapması olduğu belirtiliyor. Son 10 sene içerisinde Çin'deki çikolata tüketimi 2 kattan fazla artış gösterdi. Bloomberg'in bildirdiğine göre Hershey Co. gibi Dünya'nın en büyük çikolata firmaları, Asya'da kendilerine iyi bir yer edinmek için finansal çalışmalar yürütüyorlar.
Dahası, siyah çikolataya yönelik talep, daha da hızlı artıyor. Bu da, normalden daha fazla kakao içeren bu çikolata türünden ötürü kakao rezervlerini daha da hızlı tüketmemize neden oluyor. Bu durumun, ekonomik sonuçları da var elbet: Sadece 2013 yılı içerisinde kakao fiyatları %24 artış gösterdi.
Bu problemin bir kısmı, kakao üretiminin %70 civarını karşılayan Afrika'nın Gana ya da Fildişi Sahilleri gibi ülkelerinde, bu ürünün üretiminin yağmurun yağmasına çok bağımlı olması. 2014 yılı içerisindeki kurak havalar, kakao üretiminde 100.000 tonluk eksiğe yol açtı.
Ancak çiftçiler hasat başına para aldıkları için, 2014'ün başındaki vasat hasattan kayıplarını halen karşılayabiliyorlar. Her ne kadar çiftçiler, 2015 yılındaki hasattan kakao miktarı başına daha fazla para alacak olsalar da, bu bitkilerin üretilmesi için gereken haşere ilaçlarının giderlerini karşılamakta zorlandıkları belirtiliyor. Bazı çiftçiler, ekinlerinin %30-40 arasının, "don ayağı" denen bir mantar tarafından yok edildiğini belirtiyor. Hal böyle olunca çiftçiler, daha verimli ürünler üretmeye karar veriyorlar ve kakaodan uzaklaşarak kauçuk üretimi gibi alanlara kayıyorlar. Bu da, kakao üretimini daha da fazla düşürüyor.
Yapılan analizlere göre 2030 yılı itibariyle kakao açığı 2 milyon tona ulaşacak! Bu da, sıcak çikolata ya da bildiğimiz çikolata ürünlerini kolay kolay bulamayacağımız anlamına geliyor.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 3
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 10:33:10 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3055
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.