Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Gerçek İnsan Hücreleri ile Çalışan Bir Kalp Pompası, Üç Boyutlu Olarak Sıfırdan Üretildi!

3 dakika
3,927
Gerçek İnsan Hücreleri ile Çalışan Bir Kalp Pompası, Üç Boyutlu Olarak Sıfırdan Üretildi! Wired
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Çığır açan yeni bir çalışmada, Minnesota Üniversitesi'ndeki araştırmacılar laboratuvarda 3 boyutlu olarak işler durumda olan, santimetre ölçekli insan kalp pompası bastılar. Bu buluş, ABD'nde yılda 600.000'den fazla insanın ölümüne yol açan kalp hastalıklarını önlemek için önemli bir gelişme olabilir. Çalışma, Amerikan Kalp Derneği'nin bir yayını olan Circulation Research'de yayımlandı ve bu derginin kapağında yer aldı.

Geçmişte araştırmacılar, pluripotent adı verilen insan kök hücrelerinden türetilmiş olan kardiyomiyositleri (kalp kası hücreleri) 3 boyutlu olarak basmayı denediler. Pluripotent kök hücreler, vücuttaki herhangi bir hücre tipine dönüşme potansiyeline sahip olan hücrelerdir. Araştırmacılar, bu kök hücreleri kalp kası hücrelerine yeniden programlayacak ve sonrasında bunları ekstraselüler matriks olarak adlandırılan 3 boyutlu yapı içinde basmak için özelleşmiş 3D yazıcılar kullanacaklardı. Problem, bilim insanlarının hiçbir zaman kalp kası hücrelerinin gerçekten fonksiyon gösterebilmesi için kritik olan hücre yoğunluğuna ulaşamamalarıydı.

Bu yeni çalışmada Minnesota Üniversitesi'ndeki araştırmacılar süreci tersine çevirdi ve bu işe yaradı. Bu çalışmadaki lider araştırmacı ve aynı zamanda Minnesota Üniversitesi Bilim ve Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkanı olan Brenda Ogle şunları söylüyor :

Tüm Reklamları Kapat

İlk başta, kardiyomiyositleri 3 boyutlu olarak basmayı denedik ve biz de başarısız olduk. Bu yüzden ekip olarak, kök hücre araştırması ve 3D baskıdaki uzmanlığı ile yeni bir yaklaşım denemeye karar verdik. Ekstraselüler matriks proteinlerinden yapılan özelleşmiş mürekkebi optimize ettik, mürekkebi insan kök hücreleri ile bir araya getirdik, bu mürekkep ve hücreleri odacıklı yapıyı 3 boyutlu olarak basmak için kullandık. Bu kök hücreler ilk olarak, yüksek hücre yoğunluğu oluşturacak şekilde yaydırıldı ve daha sonrasında onları kalp kası hücrelerine dönüştürdük.
A şekli, odacıklı kalp pompası (hChaMP) için tasarlanan şablonunun kesit görünüşüdür. Şablon, insan kalbi boyutu 10 kez azaltılarak elde edilmiş ve manyetik rezonans görüntüleme taramasından türetilmiştir. B’de ise, insan kaynaklı pluripotent hücrelerin (hiPSC'ler) doku benzeri yoğunluklara nasıl ulaştıkları görülüyor.
A şekli, odacıklı kalp pompası (hChaMP) için tasarlanan şablonunun kesit görünüşüdür. Şablon, insan kalbi boyutu 10 kez azaltılarak elde edilmiş ve manyetik rezonans görüntüleme taramasından türetilmiştir. B’de ise, insan kaynaklı pluripotent hücrelerin (hiPSC'ler) doku benzeri yoğunluklara nasıl ulaştıkları görülüyor.
AHA Journals

Bu ekibin ilk defa bulduğu şey ise, hücrelerin tıpkı insan kalbindeki gibi birlikte atmasını mümkün kılmak için hedeflenen hücre yoğunluğuna bir aydan kısa bir sürede ulaşılabilmesiydi. Ayrıca, Minnesota Üniversitesi Kök Hücre Enstitüsü direktörü de olan Ogle şöyle devam ediyor:

Yıllar süren araştırmadan sonra vazgeçmeye hazırdık ama sonrasında biyomedikal mühendisliği doktora öğrencilerimden ikisi olan Molly Kupfer ve Wei-Han Lin, önce kök hücreleri basmayı denememizi önerdi. Son bir deneme yapmaya karar verdik. Laboratuvardaki kaba bakıp bütün şeyin kendiliğinden ve senkronize olarak kasıldığını, sıvıyı hareket ettirebildiğini gördüğümüzde inanamadık.

Ogle bunun kalp araştırmaları için çok önemli bir gelişme olduğunu söylüyor çünkü bu yeni çalışma, kalp kası hücrelerinin organize olabileceği ve birlikte çalışabileceği şekilde 3 boyutlu olarak basabileceklerini gösteriyor. Hücreler birbirlerinin hemen yanında farklılaştığı için bu durum, kök hücrelerin vücutta nasıl büyüyebileceğini ve ardından kalp kası hücrelerine nasıl özelleşebileceklerini gösteriyor.

Geçişteki diğer bir yüksek profilli araştırmayla karşılaştırıldığında; Ogle, bu buluşun kalbin vücuttaki kanı nasıl hareket ettirdiğini ölçebileceğimiz sıvı giriş ve çıkış yerleri bulunan kapalı kese şeklinde bir yapı oluşturduğunu söylüyor. Bu durum, bu buluşu kalp fonksiyonu üzerinde çalışmak için paha biçilemez bir araç yapıyor. Ogle şunları ekliyor:

Şimdi, insan kalbine benzemeye başlayan pompa yapısı ile hücre ve moleküler düzeyde neler olduğunu izleyebileceğimiz ve takip edebileceğimiz bir modele sahibiz. Hastalığı ve hasarı modele aktarabilir ve sonrasında ilaçların ve de diğer tedavilerin etkilerini çalışabiliriz.

Kalp kası modeli yaklaşık olarak 1.5 santimetre uzunluğunda ve ilerideki çalışma için bir farenin karın boşluğuna yerleşebilecek şekilde özel olarak tasarlandı. Ogle ayrıca şunları söylüyor:

Bütün bunlar basit bir konsept gibi görünüyor fakat bunu nasıl başardığınız oldukça karışık. Biz potansiyeli görüyoruz ve yeni buluşumuzun kalp araştırmalarında dönüştürücü bir etkisinin olacağını düşünüyoruz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
43
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 20
  • Bilim Budur! 12
  • Muhteşem! 8
  • İnanılmaz 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Umut Verici! 2
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Sıkça Sorulan Sorular

Ekstraselüler matriks proteinlerinden yapılan mürekkebi optimize edildi ve insan kök hücreleri ile bir araya getirdik, bu mürekkep ve hücreleri odacıklı yapıyı 3 boyutlu olarak basmak için kullanıldı. Bu kök hücreler, yüksek hücre yoğunluğu oluşturacak şekilde yaydırıldı ve onları kalp kası hücrelerine dönüştürüldü.

İnsan kalbine benzemeye başlayan pompa yapısı ile hücre ve moleküler düzeyde neler olduğunu izleyebileceğimiz ve takip edebleceğimiz bir modele sahibiz. Hastalığı ve hasarı modele aktarabilir ve sonrasında ilaçların ve de diğer tedavilerin etkilerini çalışabiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 21:36:14 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9021

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Üniversitesi, et al. Gerçek İnsan Hücreleri ile Çalışan Bir Kalp Pompası, Üç Boyutlu Olarak Sıfırdan Üretildi!. (25 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9021
Üniversitesi, M., Üstal, A., Sever, M. Ç. (2020, July 25). Gerçek İnsan Hücreleri ile Çalışan Bir Kalp Pompası, Üç Boyutlu Olarak Sıfırdan Üretildi!. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9021
M. Üniversitesi, et al. “Gerçek İnsan Hücreleri ile Çalışan Bir Kalp Pompası, Üç Boyutlu Olarak Sıfırdan Üretildi!.” Edited by Meltem Çetin Sever. Translated by Alara Üstal, Evrim Ağacı, 25 Jul. 2020, https://evrimagaci.org/s/9021.
Üniversitesi, Minnesota. Üstal, Alara. Sever, Meltem Çetin. “Gerçek İnsan Hücreleri ile Çalışan Bir Kalp Pompası, Üç Boyutlu Olarak Sıfırdan Üretildi!.” Edited by Meltem Çetin Sever. Translated by Alara Üstal. Evrim Ağacı, July 25, 2020. https://evrimagaci.org/s/9021.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close