Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Geniz (Nazofarinks) Bölgesinde Bir Çift Tükürük Bezi: Tübariyal Tükürük Bezleri, Yeni Keşfedilen Organlar Olabilir mi?

Geniz (Nazofarinks) Bölgesinde Bir Çift Tükürük Bezi: Tübariyal Tükürük Bezleri, Yeni Keşfedilen Organlar Olabilir mi? Spark Health MD
3 dakika
3,378
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yüzyıllardır insan vücudu bilim insanları tarafından ayrıntılı olarak inceleniyor. Peki hala keşfedilmemiş bir dokumuz olabilir mi? Belki bazı insanlarda görülen varyasyonun genellemesidir?

Tükürük Bezi Nedir?

Ekzokrin (dış salgı bezi) olan tükürük bezleri, memelilerde sindirime yardımcı salgılar üreterek kanallar yoluyla ağız içerisine boşalan salgı bezleridir. Tükürük bezleri seröz, müköz veya seromuköz (karışık) olarak sınıflandırılabilir. Seröz salgıların temelinde nişastayı glukoz ve maltoza parçalayan alfa-amilaz enzimi bulunur. Müköz salgıların temelinde ise kayganlaştırıcı görevi olan müsin yatar. İnsanlarda her gün 0.5 ile 1.5 litre arasında tükürük üretilir.[3]

Tüm Reklamları Kapat

Üç ana tükürük bezi.
Üç ana tükürük bezi.
Ekol Hastanesi

İnsanlar normalde parotis bezi, sublingual (dil altı) bez ve mandibular (çene) bezi olmak üzere toplamda 3 tane ana tükürük bezine sahiptir. Tabii minör tükürük bezleri ve Von Ebner bezi adı verilen salgı bezleri de mevcuttur. Hatta ağız mukozası altında, çıplak gözle görülmeyen 800-1000 civarında minör (küçük) tükürük bezleri olduğu biliniyor. Ancak tükürük salgısında en önemli rol oynayan bahsettiğimiz bu 3 bezdir.[3]

Ne Keşfedildi?

Hollanda Kanser Enstitüsü'nde prostat kanseri hastalarında yapılan çalışmada, görüntüleme yöntemleri ile daha önce tanımlanmamış bir çift tükürük bezi varlığından şüphelenildi. Prostat spesifik membran antijen ligandları (PSMA) işaretlenmiş 100 hasta, pozitron emisyon tomografisi/bilgisayarlı tomografi (PET/BT) altında görüntülendi. Ardından nazofarinks (geniz) bölgesinde daha önce bilinmeyen bilateral (çift taraflı) yeni tükürük bezleri tanımlandı.

Tüm Reklamları Kapat

Geniz (nazofarinks) bölgesi, burun boşluğu ile yutak arasında kalan anatomik bölgedir. Bu bölgede torus tubarius adı verilen bir kabarıklık mevcuttur. Çünkü altından östaki tüpünün kıkırdağı geçer, böylece anatomik olarak bir şişkinlik yaratır. İşte tanımlanan tükürük bezleri bu bölgede bulunuyor.[1]

PSMA PET/BT ile gösterilen tübariyal tükürük bezleri (ok işaretleri).
PSMA PET/BT ile gösterilen tübariyal tükürük bezleri (ok işaretleri).
Science Direct

100 hasta ve 2 kadavra incelemesinde, sınırları belirlenmiş, ortalama uzunluğu 3.9 cm olan iki taraflı PSMA-pozitif alanlar görüldü.[1]Çalışma, Radiotherapy and Oncology akademik dergisinde yayımlandı. Histolojik (doku bilimi) incelemeler ve 3D rekonstrüksiyonları PSMA eksprese eden, baskın olarak torus tubarius yakınında, çok sayıda drenaj kanallarına sahip ağırlıklı olarak müköz bezlerinin varlığını doğruladı. Bu bölgeye alınan yüksek doz radyoterapi sonrası hastalarda kserostomi (ağız kuruluğu) ve disfaji (yutma güçlüğü) görülmesi, daha önce bilinmeyen bu bezlerin zedelenmesine bağlı olarak açıklanabilir.

Neden Daha Önce Fark Edilmemiş Olabilir?

Bu bezlerin neden daha önce makroskobik olarak fark edilmediğini birkaç faktör açıklayabilir. Aslında daha önce nazofarinkste müköz salgı yapan hücre grupları söz konusu anatomik bölge çevresinde rapor edilmişti.[3]Ancak organize şekilde kümelenmiş glandüler (bez) yapılar yerine, geniş bir bölgede yayılmış bir modeldi. Ayrıca yeni keşfedilen tübariyal bezler, sadece nazal (burun) endoskopisi ile erişilebilen bir lokalizasyonda. Dolayısıyla makroskobik olarak görülebilen boşaltım kanalları fark edilmiş olabilir, ancak daha büyük bir bezin parçası olarak yorumlanmamıştı.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bu çalışmada ise prostat kanseri hastalarında, prostat spesifik membran ligandlar radyonüklid bir element ile işaretlenmiş şekilde görülebildi. Yani işaretlenmemiş olarak tomografi veya manyetik rezonans ile görülmesi olası değildi. Yine de, nistepen az kişiyle yürütülmüş sadece bir çalışma tarafından gösterilen bu veriler gelecek analizler ile desteklenmelidir. Buna rağmen, 21. yy'da bile yeni bir organ keşfedilmesinin hayali bile heyecan vericidir!

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
32
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Bilim Budur! 4
  • İnanılmaz 3
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Radiotherapy & Oncology | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 16/04/2024 12:17:11 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9497

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Coğrafya
Ses
Parazit
Isı
Doğum
Zihin
Doğa Yasası
Astrofizik
Kişilik
Kuvvet
Yatay Gen Transferi
Böcek
Onkoloji
Hidrotermal Baca
Evrimsel Psikoloji
Köpekbalığı
Teleskop
Geometri
Kedigiller
Kuyruk
İspat
Uçma
Albert Einstein
Entomoloji
Öğrenme Alanı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. H. Valstar, et al. Geniz (Nazofarinks) Bölgesinde Bir Çift Tükürük Bezi: Tübariyal Tükürük Bezleri, Yeni Keşfedilen Organlar Olabilir mi?. (31 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 16 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9497
Valstar, M. H., Türkoğlu, P. (2020, October 31). Geniz (Nazofarinks) Bölgesinde Bir Çift Tükürük Bezi: Tübariyal Tükürük Bezleri, Yeni Keşfedilen Organlar Olabilir mi?. Evrim Ağacı. Retrieved April 16, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9497
M. H. Valstar, et al. “Geniz (Nazofarinks) Bölgesinde Bir Çift Tükürük Bezi: Tübariyal Tükürük Bezleri, Yeni Keşfedilen Organlar Olabilir mi?.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 31 Oct. 2020, https://evrimagaci.org/s/9497.
Valstar, M. H.. Türkoğlu, Pedram. “Geniz (Nazofarinks) Bölgesinde Bir Çift Tükürük Bezi: Tübariyal Tükürük Bezleri, Yeni Keşfedilen Organlar Olabilir mi?.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, October 31, 2020. https://evrimagaci.org/s/9497.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close