Geceleri Çalışan Beyin
Beyindeki aktivite hızı gece daha fazladır. Aslında mantıken düşününce gündüz vücudumuzun yaptığı hareketler, karmaşık hesaplama gerektiren faaliyetlerimiz, görevlerimiz ve her türlü diğer etkileşimler, yatakta yatarken beynimizin harcayacağından çok daha güç kullandığımızı düşündürebilir. Ancak bilim tam tersinin doğru olduğunu göstermektedir. Ne zaman ki kendinizi dinlenmeye alırsanız işte o zaman beyniniz gerçekten çalışmaya başlar. Bilim insanları bunun neden böyle olduğunu tam olarak bilmese de ilginç rüyalar görmenize neden olan beyninizin başka bir zaman bu kadar yorulmadığını söylüyor.
Bu yoğun aktivitenin nedeni, çok büyük bir ihtimalle, beynin gün boyunca edinilen bilgileri düzenlemeye çalışması, hafızanın düzenlenmesi ve genel olarak organın iç dinamiklerini denetlemesidir. Yani beyinlerimiz, bizler uykudayken aktive olarak gün boyunca edinilen karmaşık verileri düzenler. Öyle ki, az uyku uyuyan bireylerde sıklıkla psikolojik ve psikiyatrik sorunlar, erken yaşlılık sorunları, vb. görülmektedir. Örneğin, uykusuz geçen dönemlerde hafıza çok daha zayıf çalışır, sıklıkla öğrenilenler unutulur, anılar kolay kolay hafızada yer edemez, beyin gün içerisinde dikkatini toplayamaz.
Hatta evrimsel biyologlar, uykunun var olmasının tek sebebinin bu düzenleme faaliyetinin gerekliliği olduğunu düşünmektedirler. Aslında etraflıca düşünüldüğünde, evrimin yönelebilme ihtimali olan birçok farklı olasılık bulunmaktadır ve bu olasılıklardan bazıları "uyku" kavramına gerek duymamaktadır. Ancak türümüzün evrimsel süreç içerisinde etkisi altında kaldığı seçilim baskısı, uyumayı gerektirmeyecek "daha üstün" sayılabilecek bir forma evrimleşebilmeyi mümkün kılmamıştır. Bunun yerine daha basit ve masrafsız (ancak daha riskli) bir çözüm olan uykuya geçerek, vahşi doğada ölüm tehdidini arttırıyor olmasına rağmen tüm vücudu saatlerce pasif hale geçirmeyi göze almıştır. Bu da, evrimsel süreçlere etki eden faktörlerin ne kadar karmaşık olduğunu ve dolayısıyla hiçbir özelliğin evrimsel olarak tek bir açıdan ele alınmaması gerektiğini göstermektedir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 11
- 5
- 2
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- SceinceDaily. Human Brain Still Awake, Even During Deep Sleep. (28 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 28 Temmuz 2020. Alındığı Yer: SceinceDaily | Arşiv Bağlantısı
- Brain basics. Brain Basics: Understanding Sleep. (28 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 28 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Brain basics | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 18:30:48 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/925
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.