Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Deri Hücreleri Sağlıklı Karaciğer Hücrelerine Başarıyla Dönüştürüldü!

2 dakika
957
Deri Hücreleri Sağlıklı Karaciğer Hücrelerine Başarıyla Dönüştürüldü!
Tüm Reklamları Kapat

Deri hücreleri insan karaciğeri hücrelerine dönüştürüldü, bu hücreler sadece bir organda değil, başka bir canlı türünün, örneğin karaciğer yetmezliği olan bir hayvanın içinde de işlevini sürdürebiliyor.

Deriden elde edilenler gibi kolayca bulunabilir hücrelerin pankreas ve hatta nöron gibi organ hücrelerine dönüşebilme kapasitesi büyük umut ve yankı yarattı. Yine de genel olarak şu ana kadar yapılanlar, organ yetmezliği olan bir vücuda nakledilebilecek olmaktan birkaç adım uzakta bulunuyor.

Gerekli adımlardan biri, vücuda nakledildiklerinde hücrelerin hayatta kalmalarını sağlamaktır. Gladstone Enstitüsü ve San Fransisco California Üniversitesinden bir ekip, Nature dergisinde bu bağlamda başarı kazandıklarını ve deri hücrelerini asıl karaciğer hücrelerinden “neredeyse ayırt edilemez” olacak şekilde dönüştürdüklerini duyurdular.

Tüm Reklamları Kapat

Karaciğer, kendini yeniden oluşturabilen tek insan iç organı olduğu hâlde, bu kapasite sınırsız değildir. Milyonlarca insan çok fazla alkol kullanımı veya parasetamol doz aşımından hepatit C gibi hastalıklara kadar birçok nedenle karaciğer hasarına uğruyor. Nakledilecek karaciğer sayısı ise oldukça az.

UCSF’te farmasötik kimya profesörü olan, makalenin kıdemli yazarlarından Dr. Sheng Ding, önceki araştırmalarda deri hücrelerini pluripotent kök hücre benzeri bir duruma yeniden programlamaya, daha sonra da bunlardan karaciğer hücresi geliştirmeye çalıştıklarını söylüyor. Pluripotent kök hücreler, vücut hücrelerinin üç ana kategorisine de dönüşme potansiyeli olan hücrelerdir. Bununla birlikte pluripotent hücreler her zaman istenen organa geçiş yapamazlar. Ding şunları söylüyor:

Uyarılmış pluripotent kök hücreler denen bu hücreleri oluşturmak ve sonra onları karaciğer hücrelerine dönüştürmek, her zaman tam bir dönüşüm ile sonuçlanmıyordu. Bu nedenle biz de bu deri hücrelerini tekrar en başa, pluripotent kök hücre benzeri bir duruma götürmektense belki ara bir aşamaya döndürebileceğimizi düşündük.

Endoderm denen bu ara aşamadaki hücreler, vücudun ana organlarını oluşturan parçalar olma yolundadır. UCSF’te bilim insanı ve makalenin diğer başyazarı Dr. Milad Rezvani konuyla ilgili şunları söylüyor:

Hücreler, karaciğer hücreleri şeklini almaya, hatta olağan karaciğer hücre işlevlerini yerine getirmeye başladı. Henüz olgunlaşmış değildi, fakat oraya doğru ilerliyordu.

Makale yazarlarına göre, canlı hayvanlara nakledildiğinde hücrelerin hızla çoğalamaması: “Farelerde insan karaciğer hastalıkları yaratma çabalarını engelledi.” Sonuç olarak farelere hücre nakletme, sadece insanlar için yaşam kurtaran nakiller yolunda bir atlama taşı değil, aynı zamanda daha iyi araştırma araçlarına ulaşmak için de bir yoldu.

Nakilden dokuz ay sonra hücreler işlevini yerine getirmeye ve fare karaciğerlerinde gelişmeye devam etti, bu da bize bu hücrelerin normalde fare karaciğerlerinde üretilmeyen insan proteinleri varlığıyla faal olduklarını gösterdi. UCSF Karaciğer Merkezi direktör yardımcısı Dr. Willenbring şunları ekledi:

Cevaplanmadık birçok soru var, fakat bu hücrelerin nakil sonrası aylarca tamamen olgunlaşmaya ve gelişmeye devam ettikleri gerçeği, fazlasıyla umut verici. Kullandığımız teknik, gelecekte, organı tamamen değişmesi gerekmeyen veya sınırlı organ bağışçısı bulunması nedeniyle nakil yaptıramayan karaciğer yetmezliği hastaları için bir seçenek olabilir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: IFLS | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/12/2024 16:11:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2033

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Sars-Cov-2 (Covid19 Koronavirüs Salgını)
Sars-Cov-2
Genetik Değişim
Arkeoloji
Yok Oluş
Ağız
Kuantum
Tarih
Test
Kedi
Yılan
Toplumsal Cinsiyet
Devir
Evcil Hayvanlar
Biliş
Özel Görelilik
Travma
Galaksi
Kozmoloji
Viral
Okyanus
Balık Çeşitliliği
Siyah
Hastalık Dağılımı
Işık Hızı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
-. --, et al. Deri Hücreleri Sağlıklı Karaciğer Hücrelerine Başarıyla Dönüştürüldü!. (8 Mart 2014). Alındığı Tarih: 26 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2033
--, -., Ölez, Ş., Bakırcı, Ç. M., Kayadelen, . (2014, March 08). Deri Hücreleri Sağlıklı Karaciğer Hücrelerine Başarıyla Dönüştürüldü!. Evrim Ağacı. Retrieved December 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2033
-. --, et al. “Deri Hücreleri Sağlıklı Karaciğer Hücrelerine Başarıyla Dönüştürüldü!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Şule Ölez, Evrim Ağacı, 08 Mar. 2014, https://evrimagaci.org/s/2033.
--, ---. Ölez, Şule. Bakırcı, Çağrı Mert. Kayadelen, . “Deri Hücreleri Sağlıklı Karaciğer Hücrelerine Başarıyla Dönüştürüldü!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Şule Ölez. Evrim Ağacı, March 08, 2014. https://evrimagaci.org/s/2033.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close