Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Fas'taki Kaya Oluşumları Dünya'nın En Yırtıcı Hayvan Fosillerini Barındırıyor!

2 dakika
2,719
Fas'taki Kaya Oluşumları Dünya'nın En Yırtıcı Hayvan Fosillerini Barındırıyor! Eurekalert
Kem Kem Grubu olarak bilinen Fas'taki kaya oluşumları bu bölgenin bir zamanlar yırtıcı cenneti olduğunu gösteriyor.
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

100 milyon yıl önce, uçan sürüngenler ve timsah benzeri avcılar da dahil olmak üzere vahşi yırtıcılar, Sahra çölünü dünyanın en tehlikeli yeri haline getirdi. Bu görüş, Fas'ın güneydoğusunda bulunan ve Kem Kem Grubu olarak bilinen Kretase kaya oluşumlarından elde edilen yaklaşık 100 yıllık omurgalı fosilinin derin çaplı incelemesini yayımlayan uluslararası bir araştırmacı ekibine ait.

ZooKeys dergisinde yayınlanan inceleme, Detroit Mercy Üniversitesi Biyoloji bölümünde Yardımcı Doçent ve Portsmouth Üniversitesinde misafir araştırmacı olan başyazar Dr. Nizar Ibrahim'e göre Afrika'nın dinozor çağına bir pencere açıyor.

Yaklaşık 100 milyon yıl önce, bölge birçok farklı su ve karasal hayvan türü ile dolu geniş bir nehir sistemine ev sahipliği yaptı. Kem Kem Grubundan elde edilen fosillere, birçok uçan sürüngen ve timsah benzeri avcının yanı sıra 8 metreden fazla devasa çeneleri ve 20 santimetreye varan uzunluktaki tırtıklı dişleriyle kılıç dişli Carcharodontosaurus ve yaklaşık 8 metre uzunluğunda, boyutuna göre uzun ve aşırı derecede ince arka bacaklarıyla yırtıcı kuş ailesinin bir üyesi olan Deltadromeus gibi şimdiye kadar bilinen en büyük 3 yırtıcı dinozor da dahildir. Dr. Ibrahim şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Burası muhtemelen gezegenimizin tarihindeki en tehlikeli yerdi, bir zaman yolcusunun bile fazla dayanamayacağı bir yer.

Portsmouth Üniversitesinden ortak yazar Profesör David Martill'e göre, yırtıcıların çoğu bol miktarda balığa muhtaçtı. Martill şöyle söylüyor:

Burası dev sölekant ve akciğerli balıklar dahil olmak üzere kocaman balıklarla doluydu. Örneğin sölekant, bugünün sölekantından muhtemelen dört, hatta beş kat daha büyüktü. Dikenli tel sarılmış hançerler gibi parlak ve korkutucu dişlere sahip Onchopristis denilen devasa bir tatlı su testere köpek balığı vardı.

Paris Doğa Tarihi Müzesinin yanı sıra, Detroit, Chicago, Montana, Portsmouth (Birleşik Krallık), Leicester (Birleşik Krallık), Casablanca (Fas) ve McGill (Kanada) Üniversitelerinden araştırmacılar önceden Kem Kem yatakları olarak bilinen fosil bakımından zengin dik kayaların ayrıntılı ve tamamı resimli tarifini ortaya koymuşlardır.

Araştırmacılar şimdi bu Gara Sbaa ve Douira oluşumundan oluşan tortul grubunu Kem Kem Grubu olarak tanımlamaktalar. Dr. Ibrahim, doktora tezinde yer alan devasa veri kümelerini ve fosil görüntülerini bir araya getirmek için çeşitli kıtalardaki Kem Kem koleksiyonlarını görmeye gitti.

Afrika'nın kadim geçmişine ışık tutmanın önemli olduğunu söyleyen Profesör Martill, bunun, ünlü Alman paleontolog Ernst Freiherr Stromer von Reichenbach'ın 1936'daki son büyük eserini yayınlamasından bu yana, Sahra'daki omurgalı fosilleri ile ilgili yapılan son yüzyıldaki en kapsamlı çalışma olduğunu söylüyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
27
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 14
  • Muhteşem! 6
  • İnanılmaz 4
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Umut Verici! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: EurekAlert | Arşiv Bağlantısı
  • N. Ibrahim, et al. (2020). Geology And Paleontology Of The Upper Cretaceous Kem Kem Group Of Eastern Morocco. ZooKeys. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 08:03:20 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8617

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
K. Daniell, et al. Fas'taki Kaya Oluşumları Dünya'nın En Yırtıcı Hayvan Fosillerini Barındırıyor!. (1 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8617
Daniell, K., Bakırcı, B., Özdil, A. Ş. (2020, May 01). Fas'taki Kaya Oluşumları Dünya'nın En Yırtıcı Hayvan Fosillerini Barındırıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/8617
K. Daniell, et al. “Fas'taki Kaya Oluşumları Dünya'nın En Yırtıcı Hayvan Fosillerini Barındırıyor!.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Translated by Burakcan Bakırcı, Evrim Ağacı, 01 May. 2020, https://evrimagaci.org/s/8617.
Daniell, Kate. Bakırcı, Burakcan. Özdil, Ayşegül Şenyiğit. “Fas'taki Kaya Oluşumları Dünya'nın En Yırtıcı Hayvan Fosillerini Barındırıyor!.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Translated by Burakcan Bakırcı. Evrim Ağacı, May 01, 2020. https://evrimagaci.org/s/8617.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close