Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Farklı Kültürleri Öğrenebilen, Yapay Zekaya Sahip İnsansı Robot, Yaşlı Bakımevlerinde Görev Alıyor!

2 dakika
842
Farklı Kültürleri Öğrenebilen, Yapay Zekaya Sahip İnsansı Robot, Yaşlı Bakımevlerinde Görev Alıyor!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Avrupa Birliği ve Japonya Hükümeti tarafından fonlanan ve Bedfordshire Üniversitesi, Middlesex Üniversitesi ve Advinia Health firması tarafından yapay zeka yazılımı geliştirilen CARESSES isimli robotun, yaşlı bakım evlerindeki kullanımına başlandı ve robotun yaşlılarla etkileşiminden gelen ilk veriler, bilim insanları tarafından değerlendirmeye başlandı. Adı "okşamak, dokunmak" gibi anlamlara da gelen CARESSES robotu, kültürel farklardan haberdar olup, buna göre iletişim biçimini şekillendirebilen ilk yapay zekaya sahip robot olmayı hedefliyor.

Robotun 2 hafta boyunca günde 18 saate kadar yaşlılarla iletişim kurduğu araştırmanın sonuçlarına göre, bakımevlerindeki yaşlı bireylerin zihinsel sağlığında dikkate değer miktarda pozitif gelişme yaşandı. Sistemi 2 hafta boyunca kullanan yaşlıların yalnızlık hissinde az da olsa azalma yaşandı ve robot dolayısıyla yalnızlığının arttığını raporlayan hiç kimse olmadı. Ayrıca deneme boyunca, yaşlıların robotlara olan bakışı pozitif yönde değişti. Bedfordshire Üniversitesi'nden Dr. Chris Papadopoulos şöyle diyor:

Bu araştırma, otonom sosyal robotların bakımevi ortamında yaşlılara yönelik kullanımı açısından bugüne kadar yapılan en kapsamlı araştırma olması bakımından çığır açıcı bir öneme sahip. Sonuçlarımız, Pepper gibi robotlarımızdaki CARESSES yapay zeka yazılımının dünya ve yaşlılar üzerinde olumlu bir etkiye olacağını gösteriyor. Robotlarımız sayesinde, daha az sayıda bakıcıya ihtiyaç duyarak, daha fazla kişinin daha uzun yaşamasını sağlayabiliriz. Zihinsel sağlık sorunları ve yalnızlık, çok ciddi sağlık endişeleridir ve robotlarımızın bu sorunlara yardımcı olabileceğini göstermiş olduk.

Sağlık sistemlerimiz geliştikçe, insanların ortalama ömrü de artmaktadır. Bu durum, 100 yaş ve üzeri bireylerin sayısının hızla artmasına neden olmaktadır. Örneğin sadece İngiltere'de, 100 yaşın üzerinde 15.000'den fazla insan bulunmaktadır. Uzmanlar, bu sayının zamanla daha da artmasını bekliyorlar. Kültürlerarası Sağlık ve Hemşirelik alanında profesör olan Irena Papadopoulos, şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Yaşlılara yönelik olarak geliştirilen, sosyal anlamda yardımcı olan, zeki robotlar, hastaneler ve bakımevleri üzerindeki yükü bir miktar azaltabilir. Kimsenin amacı robotların tamamen insanların yerini alması değil; zaten bizim sonuçlarımız da bundan çok ama çok uzak olduğumuzu gösteriyor. Ama bu sonuçlar, aynı zamanda robotların var olan sağlık sistemlerini destekleyebileceğini de gösteriyor.

Sonuçlar tabii ki tamamen pozitif değil. Robotlar, kültürel farklılıkları öğrenmek konusunda halen yeterince iyi değiller. Uzmanlar, özellikle de konuşma algılama algoritmaları konusunda gitmeleri gereken çok yol olduğunu vurguluyorlar; bu alandaki kısıtlamalar, kültürel adaptasyonları kısıtlandırıyor.

Araştırmanın parçası olan Advinia Sağlık Merkezi'nde cerrah, kurucu ve başkan olan Dr. Sanjeev Kanoria, bu robotun hassas bireyler ile açık uçlu iletişim kurabilen tek yapay zeka olduğunu iddia ediyor. Şöyle diyor:

Bu robotların, yaşlı ve hassas bireylerin rutin bakım süreçlerine dahil olmasını istiyoruz. Bu sayede telaşlılığı ve yalnızlığı azaltabilir, bakımın kalitesini yükseltebiliriz. Robot, Advinia'nın İngiltere'deki bakımevlerinde denendi. Şimdi bu robotların rutin hale getirmeye çalışıyoruz ve böylece diğer yaşlılara ve ailelere de yardımcı olabilmelerini umuyoruz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Tebrikler! 2
  • İnanılmaz 2
  • Bilim Budur! 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • University of Bedfordshire. Culturally Competent Robots Could Improve Mental Health And Loneliness In Older People | University Of Bedfordshire. Alındığı Tarih: 8 Eylül 2020. Alındığı Yer: University of Bedfordshire | Arşiv Bağlantısı
  • L. Kolirin. Talking Robots Could Be Used To Combat Loneliness And Boost Mental Health In Care Homes. (8 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 8 Eylül 2020. Alındığı Yer: CNN | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 20:49:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9311

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Farklı Kültürleri Öğrenebilen, Yapay Zekaya Sahip İnsansı Robot, Yaşlı Bakımevlerinde Görev Alıyor!. (8 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9311
Bakırcı, Ç. M. (2020, September 08). Farklı Kültürleri Öğrenebilen, Yapay Zekaya Sahip İnsansı Robot, Yaşlı Bakımevlerinde Görev Alıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9311
Ç. M. Bakırcı. “Farklı Kültürleri Öğrenebilen, Yapay Zekaya Sahip İnsansı Robot, Yaşlı Bakımevlerinde Görev Alıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 08 Sep. 2020, https://evrimagaci.org/s/9311.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Farklı Kültürleri Öğrenebilen, Yapay Zekaya Sahip İnsansı Robot, Yaşlı Bakımevlerinde Görev Alıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 08, 2020. https://evrimagaci.org/s/9311.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close