Farklı Kültürleri Öğrenebilen, Yapay Zekaya Sahip İnsansı Robot, Yaşlı Bakımevlerinde Görev Alıyor!
Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Avrupa Birliği ve Japonya Hükümeti tarafından fonlanan ve Bedfordshire Üniversitesi, Middlesex Üniversitesi ve Advinia Health firması tarafından yapay zeka yazılımı geliştirilen CARESSES isimli robotun, yaşlı bakım evlerindeki kullanımına başlandı ve robotun yaşlılarla etkileşiminden gelen ilk veriler, bilim insanları tarafından değerlendirmeye başlandı. Adı "okşamak, dokunmak" gibi anlamlara da gelen CARESSES robotu, kültürel farklardan haberdar olup, buna göre iletişim biçimini şekillendirebilen ilk yapay zekaya sahip robot olmayı hedefliyor.
Robotun 2 hafta boyunca günde 18 saate kadar yaşlılarla iletişim kurduğu araştırmanın sonuçlarına göre, bakımevlerindeki yaşlı bireylerin zihinsel sağlığında dikkate değer miktarda pozitif gelişme yaşandı. Sistemi 2 hafta boyunca kullanan yaşlıların yalnızlık hissinde az da olsa azalma yaşandı ve robot dolayısıyla yalnızlığının arttığını raporlayan hiç kimse olmadı. Ayrıca deneme boyunca, yaşlıların robotlara olan bakışı pozitif yönde değişti. Bedfordshire Üniversitesi'nden Dr. Chris Papadopoulos şöyle diyor:
Bu araştırma, otonom sosyal robotların bakımevi ortamında yaşlılara yönelik kullanımı açısından bugüne kadar yapılan en kapsamlı araştırma olması bakımından çığır açıcı bir öneme sahip. Sonuçlarımız, Pepper gibi robotlarımızdaki CARESSES yapay zeka yazılımının dünya ve yaşlılar üzerinde olumlu bir etkiye olacağını gösteriyor. Robotlarımız sayesinde, daha az sayıda bakıcıya ihtiyaç duyarak, daha fazla kişinin daha uzun yaşamasını sağlayabiliriz. Zihinsel sağlık sorunları ve yalnızlık, çok ciddi sağlık endişeleridir ve robotlarımızın bu sorunlara yardımcı olabileceğini göstermiş olduk.
Sağlık sistemlerimiz geliştikçe, insanların ortalama ömrü de artmaktadır. Bu durum, 100 yaş ve üzeri bireylerin sayısının hızla artmasına neden olmaktadır. Örneğin sadece İngiltere'de, 100 yaşın üzerinde 15.000'den fazla insan bulunmaktadır. Uzmanlar, bu sayının zamanla daha da artmasını bekliyorlar. Kültürlerarası Sağlık ve Hemşirelik alanında profesör olan Irena Papadopoulos, şöyle diyor:
Yaşlılara yönelik olarak geliştirilen, sosyal anlamda yardımcı olan, zeki robotlar, hastaneler ve bakımevleri üzerindeki yükü bir miktar azaltabilir. Kimsenin amacı robotların tamamen insanların yerini alması değil; zaten bizim sonuçlarımız da bundan çok ama çok uzak olduğumuzu gösteriyor. Ama bu sonuçlar, aynı zamanda robotların var olan sağlık sistemlerini destekleyebileceğini de gösteriyor.
Sonuçlar tabii ki tamamen pozitif değil. Robotlar, kültürel farklılıkları öğrenmek konusunda halen yeterince iyi değiller. Uzmanlar, özellikle de konuşma algılama algoritmaları konusunda gitmeleri gereken çok yol olduğunu vurguluyorlar; bu alandaki kısıtlamalar, kültürel adaptasyonları kısıtlandırıyor.
Araştırmanın parçası olan Advinia Sağlık Merkezi'nde cerrah, kurucu ve başkan olan Dr. Sanjeev Kanoria, bu robotun hassas bireyler ile açık uçlu iletişim kurabilen tek yapay zeka olduğunu iddia ediyor. Şöyle diyor:
Bu robotların, yaşlı ve hassas bireylerin rutin bakım süreçlerine dahil olmasını istiyoruz. Bu sayede telaşlılığı ve yalnızlığı azaltabilir, bakımın kalitesini yükseltebiliriz. Robot, Advinia'nın İngiltere'deki bakımevlerinde denendi. Şimdi bu robotların rutin hale getirmeye çalışıyoruz ve böylece diğer yaşlılara ve ailelere de yardımcı olabilmelerini umuyoruz.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 6
- 5
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- University of Bedfordshire. Culturally Competent Robots Could Improve Mental Health And Loneliness In Older People | University Of Bedfordshire. Alındığı Tarih: 8 Eylül 2020. Alındığı Yer: University of Bedfordshire | Arşiv Bağlantısı
- L. Kolirin. Talking Robots Could Be Used To Combat Loneliness And Boost Mental Health In Care Homes. (8 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 8 Eylül 2020. Alındığı Yer: CNN | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:24:02 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9311
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.