Facebook, Cambridge Analytica Skandalından Çok Önce, 600.000 Kullanıcı Üzerinde Duygusal Manipülasyon Deneyi Yapmıştı!
Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta çalışan bilim insanları, 600.000'den fazla kullanıcının gördüğü içeriği manipüle ederek elde ettikleri sonuçları Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımladılar.
Araştırma, insanların Facebook'un haber kaynağında gördüklerinin duygusal durumlarını etkileyip etkilemediğini görmeyi hedefledi. Başlığı "Sosyal Ağlar Aracılığıyla Dev Ölçekte Duygusal Bulaşımın Deneysel Kanıtı" olan makale için Facebook'un veri uzmanları, bireylerin ana sayfalarında nelerin gösterileceğini belirleyen algoritmaları değiştirdiler.
Daha spesifik olarak uzmanlar, rastgele seçilmiş bireylerin ana sayfalarında görecekleri pozitif ve negatif içerikli paylaşımların sayısıyla oynadılar. Sonrasında araştırmacılar, bu kişilerin sonraki 1 hafta içerisindeki paylaşımlarının pozitiflik ve negatiflik miktarında değişim olup olmadığını analiz ettiler. Böylece duygusal durumların sosyal ağlar boyunca yayılıp yayılamadığını incelediler.
Sonuç: Evet, duygular internet üzerinden yayılıyor! Bu, Facebook veri analistleri için iyi haber. Çünkü bu araştırmacılar, modern psikoloji alanında yeni bir keşif peşindeler. Tabii bu durum, duyguları gizlice manipüle edilen insanlar için o kadar da iyi bir haber değil.
Facebook'a üye olmak için kullanıcılar Facebook'un Veri Kullanım Politikası isimli bir kutucuğu işaretlemek zorundalar. Bu kutucuk, şirkete site üzerinden paylaşılan bilgilere erişim ve kullanım hakkı tanıyor. Politika metni içerisinde verilerinizin birkaç potansiyel kullanımıyla ilgili örnekler yer alıyor; ancak bunların çoğu reklamcılıkla ilgili. Öte yandan metin içerisinde bir miktar "hata ayıklama, test, araştırma ve servis geliştirme amaçlı iç operasyonlar"dan da söz ediliyor.
Bu araştırmada yazarlar, veri politikasının özgürlükçü sınırları içerisinde kaldıklarını söylüyorlar. Bunu yapmak için pozitif ve negatif paylaşımlar makina aracılığıyla belirlendi. Yani bireylerin şahsi paylaşımlarının hiçbiri insan araştırmacılar tarafından okunmadı. Ayrıca "katılımcıların" izinlerini almaya gerek de yoktu, çünkü Facebook'un servis koşullarını kabul ettiğiniz anda, bunu da kabul etmiş oluyorsunuz.
Facebook'un veri bilimcisi Adam Kramer, araştırmanın baş yazarı olarak gözüküyor. Birkaç sene önce verdiği bir röportajda Kramer, Facebook ekibine katılması hakkında şöyle söylüyordu:
Facebook verileri, Dünya tarihinin gördüğü en geniş araştırma alanıdır.
Bu durum, Facebook'un sadece arkadaşlarınızın çocuklarının ya da ırkçı amcanınız hükümete karşı son tepkilerini görmek için kullanabileceğiniz bir araç olmadığını harika bir şekilde gösteriyor. Facebook bunun ötesinde heyecan verici bir laboratuvar. Her biriniz de potansiyel birer deneksiniz.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 9
- 9
- 3
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Animal New York | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:36:57 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2478
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Animal New York. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.