Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Fabales (Fabales)

Fabales (Fabales)
2 dakika
704
Tüm Reklamları Kapat
Fabales
  • Bilimsel Adı Fabales
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Fabales
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Fabales
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Fabales takımı Fabaceae / Leguminosae (baklagiller), Polygalaceae (sütotu familyası), Quillajaceae ve Surianaceae olmak üzere 4 aileye ait 754 cins ve 20,000'den fazla türden oluşan bir takımdır. Bu cins ve türlerin yüzden 95’ten fazlası Fabaceae yani baklagiller ailesine aittir.

Bu takım üzerindeki araştırmalar, hem geniş biyolojik çeşitliliği hem de gıda açısından önemi nedeniyle Fabaceae ailesi üzerinde yoğunlaşmıştır.

Fabaceae kapalı tohumluların altında yer alan Asteraceae (papatyagiller) ve Orchidaceae'den (orkidegiller) sonra gelen en geniş üçüncü ailedir. Fabaceae, gıda ve hayvan yeminin yanı sıra endüstriyel ürünlerin üretiminde en önemli bitki ailesidir. Baklagiller, bakteri tutan kökleriyle toprakta bitki gelişimi için gerekli olan azot dengesini sağlarlar ki bu hem doğada hem de tarımda oldukça önemlidir. Bezelye, fasülye, soya fasülyesi ve yer fıstığı gibi daha çok yetiştirilen isimleriyle bilinen Fabaceae ailesine ait bitkilerin karakteristiği genellikle meyvelerinin kabuk biçiminde olmasıdır.

Polygalaceae, kısmen Polygala cinsinin geniş çeşitliliği ve ailenin diğer üyelerinin çeşitli Lepidoptera (kelebek ve güve) türleri için besin bitkileri olması nedeniyle oldukça iyi araştırılmış bitki ailelerindendir. Moleküler filogenetik teknikleri kullanan taksonomistler, bu takım için güçlü bir destekler bulsa da, kısmen bu familyalar üzerinde yapılan sınırlı araştırma nedeniyle, Quillajaceae ve Surianaceae'nin düzenin geri kalanıyla morfolojik ilişkileri hakkında sorular devam etmektedir.

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Fabales takımının kökenleri ve diğer bitki takım ve aileleriyle olan ilişkileri giderek daha iyi anlaşılmaktadır. Bu takım, Rosid sınıfındaki azot bağlaması yapan Rosales, Cucurbites ve Fagales takımlarıyla yakın akrabadır. Ancak bu takımlardaki azot bağlayan bitkilerin köklerinde tipik olarak Frankia cinsi aktinomiçetler ikamet ederken, baklagillerin köklerinde Rhizobium bulunur. Frankia ve konak bitkiler arasındaki simbiyotik ilişkinin en az altı bağımsız kökeni bulunmaktadır. Fabales takımında yer alan Polygalaceae, diğer üç ailede oldukça uzaktır; stipulatları ve ayrı karpelleri vardır. Aileler arasında Quillajaceae ve Fabaceae en yakın akrabadırlar ve her ikisinin çiçeklerinde klavlı petal özelliği bulunur.

Moleküler bulgular, Caesalpinioidae ailesinin baklagillerin en erken çeşitlenen atalarından olduğunu öne sürmektedir. Bu teori, moleküler çalışmalardan önce de bu grubun tropiklerdeki yaygın çeşitliliği ve geniş fosil kayıtları nedeniyle de geçerli bir teoriydi. Baklagillere özgü Rhizobium, azot bağlayan simbiyotik ilişki içindeki diğer gruplara göre Caesalpinioideae ailesinde daha az gelişmiştir ve hatta bu evrimsel ilişkinin bu alt ailede başladığı düşünülmektedir.

Yapılan çalışmalarla Caesalpinioideae baklagillerinin daha önce düşünüldüğünden daha çeşitli olduğu görülmektedir. Örneğin diğer iki alt aile Mimosoideae ve Papilionoideae, Caesalpinioideae baklagillerinin soyundan türemişlerdir. Bu baklagillerin tek bir aileden türediği fikrini pekiştirmektedir; ancak aile içerisindeki filogenetik ilişkiler, üç alt aile arasındaki bir dağılımdan daha karmaşıktır. Yapılan moleküler analizler çoğaldıkça, bu konudaki anlayışımız da gelişecektir.

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Falabes, kozmopolit bir takımdır; ancak yalnızca Fabaceae ailesi Kuzey Ilıman Kuşağı'nın kuzey bölgelerine kadar yayılmıştır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 3
  • Tebrikler! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2024 23:43:03 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12058

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Aknam, et al. Fabales (Fabales). (15 Temmuz 2022). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12058
Aknam, B., Bakırcı, Ç. M. (2022, July 15). Fabales (Fabales). Evrim Ağacı. Retrieved April 25, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12058
B. Aknam, et al. “Fabales (Fabales).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 15 Jul. 2022, https://evrimagaci.org/s/12058.
Aknam, Bilge. Bakırcı, Çağrı Mert. “Fabales (Fabales).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, July 15, 2022. https://evrimagaci.org/s/12058.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close