Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Evrimsel Genetik Araştırmaları, Pangolinler ve Etçillerin Yakın Akrabalığını Ortaya Koyuyor!

2 dakika
3,037
Evrimsel Genetik Araştırmaları, Pangolinler ve Etçillerin Yakın Akrabalığını Ortaya Koyuyor! National Geographic
Pangolin
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 11 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kimi zaman "pullu karıncayiyen" olarak bilinen "pangolin" isimli memeli hayvanların evrimsel süreçteki en yakın akrabaları, uzun bir süre boyunca tespit edilememiş, Evrim Ağacı üzerinde sürekli farklı noktalara konulmuşlardı.

Günümüzde sadece Afrika ve Asya'daki tropikal bölgelerde yaşayan ve gerektiği zaman yuvarlanarak top şeklini alıp, avcılarından saklanan bu canlılar, fiziksel benzerliklerinden ötürü uzun bir süre Xenarthra süpertakımına, yani karıncayiyenler, tembelhayvanlar ve çok benzer fiziksel özellikler taşıyan armadillolar ile aynı gruba dahil edilmişlerdi.

Pangolin
Pangolin

Kimi paleontolog tarafından ise soyu tükenmiş bir kemirgen-benzeri hayvan takımı olan Cimolesta takımına dahil etmişlerdi. Ancak evrimsel biyoloji dahilinde yapılan popülasyon genetiği çalışmaları, bu belirsizliği ortadan tamamen kaldırdı.

Tüm Reklamları Kapat

Armadillo
Armadillo

Aşağıdaki görseldeki nükleotit dizilimine bakacak olursanız, gözününe ilk çarpacak olan orta sıralardaki silinme tipi mutasyonlar ve bunları paylaşan hayvanlardır:

Science ve BMC Evolutionary Biology dergilerinde yayımlanan iki farklı makale, pangolinleri ve bazı diğer hayvanları evrimsel biyoloji açısından inceleyerek, genlerini diziledi ve kıyasladı. Sonuçlar, oldukça çarpıcıydı: pangolinler, fiziksel benzerliklerinin aksine armadillolar ile değil, etçiller (Carnivora) ile daha yakın akrabaydı. İnceleyecek olursanız pangolinlerin, Afrika misk kedisi, aslanlar, benekli sırtlanlar, kızıl tilki, denizaslanları ve çizgili kutupkedisi ile ortak silinme tipi mutasyonlar paylaştığını; ancak bunların, Xenarthra süpertakımından olan tembelhayvanlar gibi canlılarda bulunmadığını görebilirsiniz. Dolayısıyla, birebir aynı mutasyonların iki farklı canlı grubunda birebir aynı noktalarda bulunması imkansıza yakın olduğu için, bu mutasyonları paylaşan canlıları yakın akraba ilan etmek çok mantıklı ve isabetli bir hareket olacaktır.

Aynı zamanda, dizinin sol tarafındaki 4 aminoasit uzunluğundaki benzerlik de, bu fikri birebir desteklemektedir. Uzun lafın kısası, pangolinler, eskiden sanılanın aksine armadillolar veya tembelhayvanlarla aynı grupta değildirler ve Laurasiatheria adı verilen ve kır farelerini, kirpileri, (artık) pangolinleri, yarasaları, balinaları, birçok toynaklı memeliyi ve karnivorları içeren süpertakım içerisindedirler. Bu süpertakım içerisinde pangolinlerin en yakın akrabası ise etçil hayvanlardır (kedigiller ve benzerleri ile köpekgiller ile benzerleri).

Bu yukarıdaki görsel, tüm bu anlattıklarımızı özetlemekte ve aynı zamanda, retrotranspozonlar ile yukarıdaki savları test ederek doğrulamaktadır. Böylelikle Evrim Ağacı'nın dallarından biri daha, evrimsel biyoloji ve genetik sayesinde netleşmiştir.

Tüm bunlar, bizlere evrimsel biyoloji ile ilgili net bir gerçeği gösteriyor: Fiziksel görünüm benzerliği veya farklılığı, akrabalık ilişkisinin doğrudan bir göstergesi değildir. Kimi zaman size fiziksel olarak çok benzeyen birisini görebilirsiniz; ancak bu, onunla yakın akraba olduğunuz anlamına gelmez. Benzer şekilde, pangolinlerin armadillolar ile olan benzerliği, onları evrimsel açıdan akraba yapmaya yetmemektedir. Genetik analizler ise, iki canlı grubunun evrimsel süreçte nasıl ve ne zaman ayrıldığını, evrimsel akrabalık ilişkisini net bir şekilde görmektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • İnanılmaz 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 10:57:09 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1809

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı, et al. Evrimsel Genetik Araştırmaları, Pangolinler ve Etçillerin Yakın Akrabalığını Ortaya Koyuyor!. (25 Aralık 2013). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1809
Bakırcı, Ç. M., Dallı, . (2013, December 25). Evrimsel Genetik Araştırmaları, Pangolinler ve Etçillerin Yakın Akrabalığını Ortaya Koyuyor!. Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/1809
Ç. M. Bakırcı, et al. “Evrimsel Genetik Araştırmaları, Pangolinler ve Etçillerin Yakın Akrabalığını Ortaya Koyuyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 25 Dec. 2013, https://evrimagaci.org/s/1809.
Bakırcı, Çağrı Mert. Dallı, . “Evrimsel Genetik Araştırmaları, Pangolinler ve Etçillerin Yakın Akrabalığını Ortaya Koyuyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 25, 2013. https://evrimagaci.org/s/1809.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close