Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Evrimsel Biyoloji, İklim Değişiminden Kurtulabilecek Hayvanları Tespit Etmemizi Sağlayabilir!

2 dakika
804
Evrimsel Biyoloji, İklim Değişiminden Kurtulabilecek Hayvanları Tespit Etmemizi Sağlayabilir! Flickr
Üç iğneli dikenli balık
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Evrimsel ekologlar arasında popüler bir çalışma konusu olan üç iğneli diken balığı, farklı şekilleri, boyutları ve davranışları ile bilinir. Hem denizlerde hem de tatlı suda ve çok çeşitli sıcaklıklarda yaşayabilirler. Ama bu türün bu kadar esnek olmasını sağlayan nedir?

Adaptasyonların genetik temelini, örneğin tatlı suya veya iklim değişikliğine yanıt olarak tanımlamak zor olabilir. McGill Üniversitesi'nde biyoçeşitlilik doktora adayı olan Alan Garcia-Elfring şöyle anlatıyor:

Darwin'in doğal seçilimle evrim fikrinin modern versiyonu, hayatta kalmayı ve üremeyi destekleyen genlere sahip organizmaların, akranlarından daha fazla yavru bırakma eğiliminde olacağını ve genlerin nesiller boyunca frekansta artmasına neden olacağını öne sürüyor. Bunun bir sonucu olarak popülasyonlar, zaman içinde çevrelerine adapte olmuş veya daha uygun hale gelmiştir. Bununla birlikte, bu süreç tipik olarak geçmişte uzun süredir mevcut ortamlarına adapte olan popülasyonlarda geriye dönük olarak incelenmiştir. Bu, olayların sırasını, örneğin hangi özelliklerin en önemli olduğunu ve ne zaman adaptasyonlarına yol açtığını anlamayı zorlaştırabilir.

Gerçek Zamanlı Olarak Doğal Seçilim

Doğal seçilimi incelemek için araştırmacılar, genom dizilimini kullanarak, çevrelerindeki mevsimsel değişikliklerden önce ve sonra 6 ayrı üç iğneli diken balığı popülasyonunu yakından takip ettiler. Kıyı Kaliforniya boyunca farklı haliçlerde bulunan üç iğneli diken balığı gerçek zamanlı olarak doğal seçilimi incelemek için nadir bir fırsat sağlar. Islak kışlar ve kurak yazlar tarafından yönlendirilen mevsimsel değişiklikler, habitat yapısında ve tatlı suya karşı tuz dengesinde keskin değişimlere neden olur ve sadece bu hızlı değişiklikleri tolere edebilen balıklar bir sonraki mevsimde hayatta kalır.

Tüm Reklamları Kapat

Dikkat çekici bir şekilde, araştırmacılar, uzun süredir kurulmuş tatlı su ve tuzlu su popülasyonları arasında bulunan farklılıkları yansıtan habitattaki mevsimsel değişimlerden kaynaklanan genetik değişikliklerin kanıtlarını keşfettiler. Alan Garcia-Elfring şöyle diyor:

Bu genetik değişiklikler, tek bir mevsim boyunca bağımsız popülasyonlarda meydana geldi ve doğal seçilimin etkilerinin ne kadar hızlı tespit edilebileceğini gösterdi. Bu bulgular önemlidir, çünkü geçmişte evrimleşen genetik farklılıkları, popülasyonların gelecekte iklim değişikliği gibi çevresel stres kaynaklarına nasıl uyum sağlayabileceğini tahmin etmenin bir yolu olarak kullanabileceğimizi öne sürüyorlar.

Araştırma, doğal seçilimin nasıl işlediğine dair daha iyi bir anlayış elde etmek için haliçler gibi dinamik ortamlarda türlerin incelenmesinin önemini vurgulamaktadır. Daha ileri araştırmalarda, gözlemlenen genetik kaymaların yıldan yıla ortaya çıkıp çıkmadığını test ederek ne kadar tekrarlanabilir olduğunu araştırmayı planlıyorlar. Bunu yapmak, bu popülasyonların evrimsel geleceğini güvenilir bir şekilde tahmin etme yeteneklerini gösterecektir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 9
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • Bilim Budur! 5
  • Muhteşem! 4
  • Umut Verici! 4
  • İnanılmaz 3
  • Güldürdü 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Korkutucu! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 14/11/2024 19:42:05 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10603

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Antik
Algı
Nanoteknoloji
Eğilim
Dişler
Şizofreni
Işık Yılı
Rna
Kilometre
Uzay
Gerçek
Kan
Pandemi
Türkiye
Nobel
Kozmik Mikrodalga Arkaplan Işıması (Cmb)
Beslenme Davranışları
Fare
Işık Hızı
Sinyal
Farmakoloji
Makine
Jinekoloji
Mavi
Hekim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. University, et al. Evrimsel Biyoloji, İklim Değişiminden Kurtulabilecek Hayvanları Tespit Etmemizi Sağlayabilir!. (29 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 14 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10603
University, M., Yılmaz, M., Bakırcı, Ç. M. (2021, June 29). Evrimsel Biyoloji, İklim Değişiminden Kurtulabilecek Hayvanları Tespit Etmemizi Sağlayabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved November 14, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10603
M. University, et al. “Evrimsel Biyoloji, İklim Değişiminden Kurtulabilecek Hayvanları Tespit Etmemizi Sağlayabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Mehmet Yılmaz, Evrim Ağacı, 29 Jun. 2021, https://evrimagaci.org/s/10603.
University, McGill. Yılmaz, Mehmet. Bakırcı, Çağrı Mert. “Evrimsel Biyoloji, İklim Değişiminden Kurtulabilecek Hayvanları Tespit Etmemizi Sağlayabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Mehmet Yılmaz. Evrim Ağacı, June 29, 2021. https://evrimagaci.org/s/10603.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close