Evrim, Her Zaman Daha Karmaşığa Gitmez: Hayvanlar Aleminde Gen Kaybı, Sanıldığından Daha Önemli!
Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Bilim insanları, hayvan evriminin, insanlara veya böceklere evrimleşme gibi bazı kilit noktalarının, genomdaki büyük gen kaybı ile ilişkili olduğunu gösterdi. Nature Ecology & Evolution dergisinde yayınlanan araştırma, hayvanların kökenlerinden sonra, evrimleri sırasında gen seviyesinde neler olduğunu incelemek için 100'den fazla genomu karşılaştırdı.
Organizmalar, evrim sürecinde, yeni fonksiyonlar yerine getirmesi için yeni genler kazanabilir, artık kullanılmayan genlerini kaybedebilir ve eski genlerini yeni işlevlerle yeniden devreye sokabilirler. Önceki araştırmalar, yeni genlere sahip olmanın, hayvanlar aleminin kökeninde önemli bir rol oynadığını gösteriyor. Aynı zamanda, çoğu organizmanın yeni genler kazanarak daha karmaşık bir yapıya sahip olduğu varsayılıyor.
Bristol Üniversitesi'nde bir doktora öğrencisiyle birlikte Dr. Jordi Paps, Essex Üniversitesi'nden Cristina Guijarro-Clarke ve Oxford Üniversitesi'nden Profesör Peter Holland, hayvanlar aleminin evrimi sırasında gerçekleşen gen kaybının, sanıldığından çok daha önemli olduğunu keşfetti.
Hayvanlar, büyük evrimsel soylara ayrılabilirler. Bunlardan biri, insanlar ve diğer omurgalıların yanı sıra deniz yıldızları veya deniz kestanelerini de içeren ikincil ağızlılar. Diğeri, en büyük hayvan gruplarını; eklembacaklıları (böcekler, ıstakozlar, örümcekler, kırkayaklar) ve yuvarlak solucanlar gibi diğer deri değiştiren hayvanları kapsayan ekdisozoa (Lat: "Ecdysozoa"). Bu iki soy, daha karmaşık sayılan hayvanlardan bazılarını içerir.
Ancak, araştırma ekibinin yaptığı analizler, bu iki soyun ortak atalarının daha önce görülmemiş seviyede gen kaybı yaşamış olduğunu, ve türlerin karmaşıklığında veya çeşitliliğindeki artışın her zaman yeni gen sayısıyla ilgisi olmadığını gösteriyor. Bristol Biyolojik Bilimler Fakültesi'nde ders veren ve makalenin baş yazarı olan Dr. Jordi Paps, araştırmayı şöyle açıkladı:
Bu araştırmadan çıkarılan sonuç, hayvanlar aleminin evriminin, gen sayısındaki artıştan kaynaklanmadığı ve evrimin her zaman ''daha çok karmaşıklık'' anlamına gelmediğidir. Taenia veya yuvarlak kurtlar gibi parazitik hayvanların genomlarının nasıl gen kazanıp kaybettiğini incelemek için de aynı yaklaşımı kullanmayı planlıyoruz; böylece bu parazitlerin neden olduğu hastalıklarla mücadele etmek için terapötik hedefler bulabileceğiz.
Araştırmanın bir sonraki adımı, bu durumun yaşam ağacındaki diğer büyük soylarda da görülüp görülmediğine bakmak.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 15
- 11
- 7
- 7
- 4
- 3
- 3
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
- C. Guijarro-Clarke, et al. (2020). Widespread Patterns Of Gene Loss In The Evolution Of The Animal Kingdom. Nature Ecology & Evolution, sf: 519-523. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:40:47 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8730
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Science Daily. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.