Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Evrim, Fiziksel Görünüşü Nasıl Değiştiriyor? Cevap, Genlerde Saklı!

2 dakika
2,197
Evrim, Fiziksel Görünüşü Nasıl Değiştiriyor? Cevap, Genlerde Saklı!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 11 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Vetmenudi Vienna'dan Christian Schlötterer ve Alistair McGregor gibi isimleri içinde bulunduran uluslararası bir araştırma ekibi, evrimin bir organizmanın görünüşünü nasıl değiştirdiğine dair yepyeni bir mekanizma keşfetti! Araştırmacılar, bir sineğin bacağındaki kılların sayısının mikroRNA adı verilen bir kimyasalın aktivitesine bağlı olarak çeşitlilik gösterdiğini ilan ettiler.

Evrimin moleküler mekanizmalarına ışık tutan bu çalışma Current Biology isimli dergide yayınlandı. 

Uzun bir süredir transkripsiyon faktörleri olarak bilinen bir grup proteinin, DNA'dan bilginin nasıl okunacağını doğrudan kontrol ettiği biliniyordu. Dolayısıyla, bu proteinleri kodlayan genlerdeki değişimlerin evrimsel adaptasyondan sorumlu olduğu geniş bir bilim çevresince kabul ediliyordu. Ancak mikroRNA olarak bilinen küçük RNA moleküllerinin hayvanların görünüşünün evrimsel değişiminde önemli rol oynadığı fikri bilim camiası için oldukça yeni. Viyana Üniversitesi Popülasyon Genetiği Enstitüsü'nden Christian Schlötterer ve Alistair McGregor, yayınladıkları makalede bu mekanizmayı tanımlıyorlar.

Tüm Reklamları Kapat

Küçük ve Büyük Kel Alanlar

Böcek vücutları genellikle çok sayıda mikroskobik kıl ile kaplıdır. Bu durum, Drosophila olarak bilinen meyve sineklerinin yakın akrabalarının çoğunun bacakları için de geçerlidir. Ancak bu canlıların ikinci çift bacaklarında, "çıplak vadi" olarak bilinen kel (kılsız) bir alan bulunmaktadır. Daha önceki araştırmalar, bu alanın genişliğinin ultrabithorax (Ubx) genlerince kontrol edildiğini ve türden türe farklılığa sebep olduğunu göstermişti. Ancak Viyana Üniversitesi'nde yapılan araştırmanın sonucu, farklı Drosophila melanogaster popülasyonlardaki bireylerin benzer farklılıklar gösterdiklerini ortaya çıkardı.

Bu çeşitliliğin sebebini araştıran bilim insanları, sineğin DNA'sında bulunan ve 4 genden oluşan bir kısma ulaştılar. Bu 4 genden 3'ü, kılların oluşumuyla ilgili bilgi taşımadığı bilinen genlerdir. miR-92a olarak bilinen 4. gen ise, mikroRNA kodlamaktadır. Daha önceki araştırmalar gösterdi ki, eğer bir sinekte miR-92a geninin aktivitesi artarsa, hayvanın kanatlarındaki kılların sayısı azalmaktadır.

Genin bacaklar üzerinde de aşırı ifade edilmesi sayesinde araştırmacılar, bu bölgedeki kılların da yitirilmesine neden oldular. Yani mikroRNA sentezinin arttırılması, vücudun görünümünü değiştirebilmekte ve çeşitlilik yaratabilmekteydi. Schlötterer, doğal olarak bulguları sebebiyle oldukça heyecanlı:

Bu, bir mikroRNA'nın ifadesindeki doğal bir çeşitliliğin, bir organizmanın görünümünde değişime sebep olabileceğini ispatlayan ilk deney. MikroRNA'lar bir genin ne miktarda okunacağını hassasça ayarlayabilmektedirler. Dolayısıyla, mikroRNA'nın üretiminde meydana gelecek bir değişim, morfolojik değişimlerin oluşmasında evrimin kullanabileceği zarif bir yöntemdir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 15:14:48 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1176

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Evrim, Fiziksel Görünüşü Nasıl Değiştiriyor? Cevap, Genlerde Saklı!. (23 Nisan 2013). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1176
Bakırcı, Ç. M. (2013, April 23). Evrim, Fiziksel Görünüşü Nasıl Değiştiriyor? Cevap, Genlerde Saklı!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1176
Ç. M. Bakırcı. “Evrim, Fiziksel Görünüşü Nasıl Değiştiriyor? Cevap, Genlerde Saklı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 23 Apr. 2013, https://evrimagaci.org/s/1176.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Evrim, Fiziksel Görünüşü Nasıl Değiştiriyor? Cevap, Genlerde Saklı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 23, 2013. https://evrimagaci.org/s/1176.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close