Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Evrene Dair Beyhude Sorularımız

2 dakika
1,534
Evrene Dair Beyhude Sorularımız
Tüm Reklamları Kapat

Dünya'nın Güneş çevresindeki ekseni neden yaklaşık 21° ile 24,5° arasında bir eğikliğe sahiptir? Elektron ve proton parçacıkları neden birbirlerini gözlemlediğimiz kuvvet kadar kuvvetle iter? Dünya'mız neden Güneş etrafında yaşamın elverişli olduğu yaşanabilir sınırda konumlanmıştır? Neden bir atmosferimiz vardır? Doğada bazı yapılarda neden belli oranlara (altın oran gibi) rastlarız? 

Bütün bu soruların ortak özellikleri, aynı soru kalıbını paylaşmaları: ''Neden?''. İnsanlığın bu haklı soruları nasıl cevaplandırılabilir? Kimilerimiz, tarih boyunca bu sorulardan yola çıkarak varlık-üstü bir varlık yaratmış, kimilerimiz ise ısrarcı olup sorunu daha yakından incelemek istemiş. Şimdi bizler bu noktada, bu soruların soruluşu aşamasındaki bir hataya değineceğiz. 

Yukarıdaki soruların içinden herhangi biri, bilimsel düşünmek istemeyen veya herhangi bir sebepten dolayı bilimsel düşüncenin yetersiz olduğunu düşünen insanlarca yöneltilebilir. Diğer yandan, gerçekten pozitif bir bilgiye, pozitif bir cevaba ulaşabilme amacı taşıyan insanlarca da sorulmuş olabilir. Her iki durumda da cevaplar aynı olacaktır. Cevaplar, aynı kaynaktan beslenecektir: Doğaya veya evrene dair oluşturduğumuz modeller. 

Tüm Reklamları Kapat

Bütün bu sorulara uzun uzadıya cevap vermeyeceğiz. Fakat yapacağımız şey, neden bu soruların, bilimin dışında kalan, bilimsel düşünce için elverişsiz olan zeminlerde üretilmiş kavramlarla cevaplanamayacağını göstermek olacaktır. 

Dünya'nın eksen eğikliğinin neden 17°, 48° ya da 65° değil de, 21° ile 24,5° arasında değiştiğine dair cevabımızda, Dünya'mızın astrofiziksel evrim sürecine değinmemiz gerekir. Dünya'mızın evrimi sırasında geçirdiği evreler, Güneş'in kütleçekiminin tarih boyunca Dünya'mızı nasıl etkilediği gibi birçok faktörün bir cevap içinde kullanılmasıyla, soruya karşılık verilmelidir. Ancak böyle bir cevabın, insan hayatıyla kıyaslanamayacak kadar uzun zaman dilimlerine değinmesi, akıllarda tedirginlik yaratabilir. Bu, ''evrim'' kavramının, biyolojik anlamı dışında nasıl anlaşılması gerektiğiyle ilişkilidir. 

Evrenin diğer bazı sabitleri için de bu tip sorular sorulabilir. Hatta bu soruları kasıtlı olarak kullanan, bilimsel düşünceye karşıt, bazı yaratılışçı çevreler bile mevcut. Hareket ettikleri temel, ''...böylesi sabitler, insan yaşamı için hassas biçimde ayarlanmış olup, sürekli korunur.'' gibi bir temeldir. Ancak yukarıda da değindiğimiz gibi, bu tip sayılar, oraya konmuş ve geçmişten bugüne korunmuş sayılar değildir. Sabitler de evrenin kendisiyle beraber devinir. Düşünebilen insanın ortalama 70 yıllık yaşamı, bu sabitlerin değişimini gözlemlemek için yetmeyebilir. Örneğin, uzayın da bir sıcaklığı vardır. Bu sıcaklık, 2,725 Kelvin kadar olup, Büyük Patlama'nın kalıntısı olan, kozmik fon ışımasının sıcaklığıdır. Bu ışıma, evrenin her noktasını doldurur. Bizi daha çok ilgilendiren ise bu sıcaklığın giderek düşmesidir. Örneğin Büyük Patlama'dan 300.000 yıl sonra, bu sıcaklık 3000 Kelvin kadardı. 

Bunun gibi birçok sayı, değişir. Yaşamın dünya üzerinde yeşermesi de bütün evren sayılarının el ele vermesi sonucunda meydana gelmiştir; ancak bu sayılar, belli bir amaç doğrultusunda bir araya gelmemiş, anlaşmamışlardır. Diğer bir deyişle, insan, evrenin bir sebebi değil; bir sonucudur; trilyonlarca sonucundan biridir. İşin zarif yanı, zamanı geldiğinde Dünya üzerindeki yaşama son verecek olan da, bu sayılardan bazıları olacaktır. 

Sevgiler.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Tebrikler! 2
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 10:37:49 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/892

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Oral, et al. Evrene Dair Beyhude Sorularımız. (6 Ocak 2013). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/892
Oral, E., Bakırcı, Ç. M. (2013, January 06). Evrene Dair Beyhude Sorularımız. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/892
E. Oral, et al. “Evrene Dair Beyhude Sorularımız.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 06 Jan. 2013, https://evrimagaci.org/s/892.
Oral, Emre. Bakırcı, Çağrı Mert. “Evrene Dair Beyhude Sorularımız.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 06, 2013. https://evrimagaci.org/s/892.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close