Evren'deki Çoğu Yıldızın Etrafında Yaşanabilir En Az 1 Gezegen Bulunuyor Olabilir!
Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Güneş sistemimizin dışındaki gezegenlerin meraklıları şu sıralar heyecan verici günler geçiriyor. Uzun zamandır beklenen, NASA’ya ait Kepler Teleskobu'nun keşifleri sonunda açıklandı ve Güneş Sistemi'mizin dışında 700’den fazla "Yeni Dünya"nın var olduğu doğrulandı. Gerçekten heyecan verici!
Fakat bu haber sadece bir gün sonra biraz değiştirildi. Uzun yıllar boyunca astronomlar tarafından keşfedilen birçok "Süper Dünya" (boyut olarak bizim Dünya'mızdan büyük Neptün’den küçük) , yıldızlarıyla arasında yaşanabilir bölge uzaklığında (tıpkı Dünya ile Güneş arasındaki uzaklık gibi) olsa da aslında pek de konuksever olmayabilir.
Fakat dış gezegenler hakkındaki yeni haberler, dünyamız dışında da hayat olabileceği iddialarını destekler nitelikte. Yeni bir çalışma, güneş sistemimizin dışında bulunan ve potansiyel olarak üzerinde yaşanılabilir gezegenlerin düşünülenden daha fazla sayıda olabileceğini gösteriyor.
Araştırmanın uluslararası astronomlardan oluşan yazar ekibi Güney Avrupa Gözlem Evi’ne ait Yüksek Hassasiyetli Dikey Gezegen Hızı Araştırıcısı (HARPS) ve Ultraviyole ve Görsel Echelle Spektrografı (UVES) tarafından yapılan iki gezegene ait gözlem verilerini bir araya getirip analiz ettiler. Elde edilen verilere ileri istatiksel teknikler uygulayan ekip, en az bir adet düşük kütleli (Dünyamızdan 10 kat daha hafif) uzak gezegene ev sahipliği yapan, kırmızı cüce adı verilen özel bir yıldız türü keşfettiler. Bilim insanları evrende çok sayıda yaşanabilir gezegen olduğunu bekliyordu fakat her bir kırmızı cücenin etrafında en az bir tane bu tip gezegen bulmak onları şaşırttı. Bu beklenmedik bir şeydi, çünkü kırmızı cüceler, gezegenlere ev sahipliği yapmak konusunda çok verimli olamıyorlardı. Bazı tahminlere göre evrendeki tüm yıldızların dörtte üçü kırmızı cüce.
Fakat keşifler bu kadarla sınırlı değil: Kırmızı cücelerin yörüngesinde bulunan uzak gezegenlerin yaklaşık dörtte biri, yıldızlarından "yaşanabilir bölge" uzaklığında. Yani temel olarak rastgele 16 adet kırmızı cüce yıldızı seçildiğinde, bunlardan 12 tanesi yörüngesinde hafif kütleli bir uzak gezegen barındırıyorsa, bu 12 gezegenden 3 tanesi yaşanabilir şartlara sahip olabilir. Bundan 25 yıl önce uzak gezegenlerin sadece bir teori olduğunu düşünürsek, bu sonuçlar hiç de fena değil. Bununla ilgili çalışma The Monthly Notices of the Royal Astronomical Society’de yayınlandı.
Bütün bu haberler yeterli değilse başka gelişmelerden de bahsedelim, makalede 8 yeni uzak gezegenin keşfedildiği, bunlardan 3 tanesinin de güneşlerinden ‘yaşanabilir bölge’ uzaklığında bulundukları duyuruldu. Keşfedilen kırmızı cücelerin yörüngesindeki bütün gezegenler Dünyamıza benzer özelliklere sahip. Dünya'ya benzer yapıda olan bu gezegenler bize oldukça yakın da sayılırlar: Güneş'imizden 15 ile 80 ışık yılı uzaklıktalar ve ayrıca 2 haftayla 9 yıl arasında değişen yörüngesel döngülere sahipler. Araştırmacılar ayrıca daha önceden varlıkları şüpheli olan 2 yeni uzak gezegenin daha varlıklarını onayladılar. 10 tane varlığı onaylanmamış üzerinde daha fazla çalışılması gereken potansiyel gezegenler de duyurulanlar arasında.
Tüm bu buluşlar, uzak gezegen avcıları için verimli bir bakış açısı sağlayabilir. Gelişen güçlü teknolojik aletleri ve analiz teknikleriyle astronomlar bütün dikkatlerini kırmızı cüce sistemlerini resmi olarak saymaya vermiş durumdalar. Bu arayışlar her zaman garanti sonuçlar vermeyecek olsa da belki de ileride uzay gibi büyük bir yerde yaşanabilir bir gezegen bulacağız. Bu her zaman nereye bakacağımızı bilmemiz için bize yardım edecek.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git- 8
- 2
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Discover Magazine | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 30/12/2024 21:11:52 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2040
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Discover Magazine. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.