Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Evren'deki Çoğu Yıldızın Etrafında Yaşanabilir En Az 1 Gezegen Bulunuyor Olabilir!

2 dakika
1,848
Evren'deki Çoğu Yıldızın Etrafında Yaşanabilir En Az 1 Gezegen Bulunuyor Olabilir!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Güneş sistemimizin dışındaki gezegenlerin meraklıları şu sıralar heyecan verici günler geçiriyor. Uzun zamandır beklenen, NASA’ya ait Kepler Teleskobu'nun keşifleri sonunda açıklandı ve Güneş Sistemi'mizin dışında 700’den fazla "Yeni Dünya"nın var olduğu doğrulandı. Gerçekten heyecan verici! 

Fakat bu haber sadece bir gün sonra biraz değiştirildi. Uzun yıllar boyunca astronomlar tarafından keşfedilen birçok "Süper Dünya" (boyut olarak bizim Dünya'mızdan büyük Neptün’den küçük) , yıldızlarıyla arasında yaşanabilir bölge uzaklığında (tıpkı Dünya ile Güneş arasındaki uzaklık gibi) olsa da aslında pek de konuksever olmayabilir. 

Fakat dış gezegenler hakkındaki yeni haberler, dünyamız dışında da hayat olabileceği iddialarını destekler nitelikte. Yeni bir çalışma, güneş sistemimizin dışında bulunan ve potansiyel olarak üzerinde yaşanılabilir gezegenlerin düşünülenden daha fazla sayıda olabileceğini gösteriyor.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmanın uluslararası astronomlardan oluşan yazar ekibi Güney Avrupa Gözlem Evi’ne ait Yüksek Hassasiyetli Dikey Gezegen Hızı Araştırıcısı (HARPS) ve Ultraviyole ve Görsel Echelle Spektrografı (UVES) tarafından yapılan iki gezegene ait gözlem verilerini bir araya getirip analiz ettiler. Elde edilen verilere ileri istatiksel teknikler uygulayan ekip, en az bir adet düşük kütleli (Dünyamızdan 10 kat daha hafif) uzak gezegene ev sahipliği yapan, kırmızı cüce adı verilen özel bir yıldız türü keşfettiler. Bilim insanları evrende çok sayıda yaşanabilir gezegen olduğunu bekliyordu fakat her bir kırmızı cücenin etrafında en az bir tane bu tip gezegen bulmak onları şaşırttı. Bu beklenmedik bir şeydi, çünkü kırmızı cüceler, gezegenlere ev sahipliği yapmak konusunda çok verimli olamıyorlardı. Bazı tahminlere göre evrendeki tüm yıldızların dörtte üçü kırmızı cüce.

Fakat keşifler bu kadarla sınırlı değil: Kırmızı cücelerin yörüngesinde bulunan uzak gezegenlerin yaklaşık dörtte biri, yıldızlarından "yaşanabilir bölge" uzaklığında. Yani temel olarak rastgele 16 adet kırmızı cüce yıldızı seçildiğinde, bunlardan 12 tanesi yörüngesinde hafif kütleli bir uzak gezegen barındırıyorsa, bu 12 gezegenden 3 tanesi yaşanabilir şartlara sahip olabilir. Bundan 25 yıl önce uzak gezegenlerin sadece bir teori olduğunu düşünürsek, bu sonuçlar hiç de fena değil. Bununla ilgili çalışma The Monthly Notices of the Royal Astronomical Society’de yayınlandı.

Bütün bu haberler yeterli değilse başka gelişmelerden de bahsedelim, makalede 8 yeni uzak gezegenin keşfedildiği, bunlardan 3 tanesinin de güneşlerinden ‘yaşanabilir bölge’ uzaklığında bulundukları duyuruldu. Keşfedilen kırmızı cücelerin yörüngesindeki bütün gezegenler Dünyamıza benzer özelliklere sahip. Dünya'ya benzer yapıda olan bu gezegenler bize oldukça yakın da sayılırlar: Güneş'imizden 15 ile 80 ışık yılı uzaklıktalar ve ayrıca 2 haftayla 9 yıl arasında değişen yörüngesel döngülere sahipler. Araştırmacılar ayrıca daha önceden varlıkları şüpheli olan 2 yeni uzak gezegenin daha varlıklarını onayladılar. 10 tane varlığı onaylanmamış üzerinde daha fazla çalışılması gereken potansiyel gezegenler de duyurulanlar arasında. 

Tüm bu buluşlar, uzak gezegen avcıları için verimli bir bakış açısı sağlayabilir. Gelişen güçlü teknolojik aletleri ve analiz teknikleriyle astronomlar bütün dikkatlerini kırmızı cüce sistemlerini resmi olarak saymaya vermiş durumdalar. Bu arayışlar her zaman garanti sonuçlar vermeyecek olsa da belki de ileride uzay gibi büyük bir yerde yaşanabilir bir gezegen bulacağız. Bu her zaman nereye bakacağımızı bilmemiz için bize yardım edecek.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
20
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 8
  • Muhteşem! 2
  • Umut Verici! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:29:30 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2040

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Andrews, et al. Evren'deki Çoğu Yıldızın Etrafında Yaşanabilir En Az 1 Gezegen Bulunuyor Olabilir!. (12 Mart 2014). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2040
Andrews, B., Yurtman, E., Bakırcı, Ç. M. (2014, March 12). Evren'deki Çoğu Yıldızın Etrafında Yaşanabilir En Az 1 Gezegen Bulunuyor Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2040
B. Andrews, et al. “Evren'deki Çoğu Yıldızın Etrafında Yaşanabilir En Az 1 Gezegen Bulunuyor Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Erinç Yurtman, Evrim Ağacı, 12 Mar. 2014, https://evrimagaci.org/s/2040.
Andrews, Bill. Yurtman, Erinç. Bakırcı, Çağrı Mert. “Evren'deki Çoğu Yıldızın Etrafında Yaşanabilir En Az 1 Gezegen Bulunuyor Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Erinç Yurtman. Evrim Ağacı, March 12, 2014. https://evrimagaci.org/s/2040.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close