Ev Büyüklüğünde Göktaşı Dünya'yı ''Sıyırıyor''!

- Özgün
- Astronomi
Sakin olun Dünyalılar! 20 metrelik bir gök taşı Dünya'ya doğru geliyor; ancak astronomlar endişelenecek bir durum olmadığını belirtiyorlar.
2014 RC olarak isimlendirilen gök taşı Dünya'nın sadece 40.200 kilometre ötesinden geçecek. Bu, Dünya ile Ay arasındaki mesafenin 10'da birinden biraz fazla! En yakın mesafeye ise 7 Eylül 2014'te Türkiye Saati İle (TSİ) 21:18'de ulaşacak. NASA'dan yapılan açıklamada şöyle söylendi:
Her ne kadar bu gök taşı Dünya'ya veya uydularımıza hiçbir tehdit unsuru oluşturmasa da, bu kadar yakından geçişi araştırmacılara asteoridler hakkında çok daha fazla şey öğrenmemizi sağlayacak bir araştırma imkanı sunacaktır.
Astronomlar, 2014 RC'nin, 2013 yılında Rusya'nın Chelyabinsk kenti üzerinde patlayarak birçok kişinin yaralanmasına ve hasara neden olan meteorla kabaca aynı boyutlarda olduğunu belirtiyorlar.
Gök taşı ne yazık ki çıplak gözle görülemeyecek; ancak ufak bir teleskopla bile takip etmek mümkün olabilecek.
2014 RC, tek "Dünya civarındaki gök cismi" değil. Bu gök cisimleri, Dünya'ya 28.000.000 kilometreden daha yakın olan cisimlerdir. 2 Eylül 2014 itibariyle Dünya'ya "yakın" kabul edilen 11.408 asteroid veya kuyruklu yıldız tanımlanmıştır. Tabii bu sayıya, henüz keşfedemediğimiz yakın cisimler dahil değildir. NASA, bugüne kadar Dünya'ya yakın mesafedeki tüm büyük cisimlerin yüzde 30'unu, tüm küçük cisimlerinse yüzde 1'inden azını keşfettiğimizi açıklıyor.
Ev büyüklüğündeki meteorlar Dünya'ya istatistiki olarak her birkaç yılda bir çarpıyorlar. 2010 yılında yapılan bir analize göre 4 metre çapındaki gök cisimleri her 1.3 yılda bir, 7 metre olanlar 4.6 yılda bir, 10 metre olanlar 10.4 yılda bir, 15 metre olanlar 27 yılda bir, 85 metre olanlar 3300 yılda bir çarpıyor. Bu cisimler genelde gökyüzünde patlayarak enerjiye dönüşüyorlar. Ancak bu çaptan daha büyük gök taşları yere kadar ulaşarak kraterler oluşturuyorlar. Örneğin 100 metrelik bir gök taşı her 5200 yılda bir Dünya'da bir krater oluşturuyor. 1 kilometrelik bir gök taşının çarpma sıklığı ise her 440.000 yılda bir. Dinozorları 65 milyon yıl kadar önce yok eden gök taşı 10-40 kilometre arasında bir çapa sahipti ve tüm gezegenin altını üstüne getirmiş, var olan türlerin yüzde 75'ini yok etmişti. Bu büyüklükteki gök taşlarının ise 60-70 milyon yılda bir çarptığı biliniyor. Dolayısıyla "risk bölgesinde" olduğumuz düşünülebilir.
Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...
O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...
O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.
Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.
Soru & Cevap Platformuna Git- 3
- 3
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- M. Cooper-White. Asteroid To Zoom Within 25,000 Miles Of Earth This Sunday. (9 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 9 Mayıs 2020. Alındığı Yer: HuffPost | Arşiv Bağlantısı
- R. Marcus, et al. Earth Impact Effects Program. (9 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 9 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Imperial College London | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 01/04/2025 04:11:40 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2652
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.