Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Etnik Köken, Yoksulluk ve Düşük Toplumsal Katılım, Kalıcı Yalnızlığa Sebep Olabilir!

3 dakika
840
Etnik Köken, Yoksulluk ve Düşük Toplumsal Katılım, Kalıcı Yalnızlığa Sebep Olabilir!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Çoğu insan, ara sıra yalnız hissedebilir. Ancak orta yaşlılar ve üstü bireyler veya yoksulluk içinde yaşayanlar için yalnızlık zaman geçse bile ortadan kalkmayabilir.

Latin Amerikalılar üzerinde bir çalışmada, yaş ortalaması 63 olan 641 katılımcı ile pandemi süresince 18 ay boyunca telefon üzerinden görüşme yapıldı. UC San Francisco ve Northwestern Üniversitelerinden araştırmacılar, bu katılımcıların %16'sının kalıcı yalnızlıktan muzdarip olduğunu fark ettiler. Journal of the American Geriatrics Society dergisinde yayımlanan çalışmada araştırmacılar, ek olarak %22'lik kısmın başta yalnız olup sonradan adapte olduğunu belittiler.[1]

Araştırmacılar pandemi ilerledikçe yalnızlık hisleri azalan katılımcılara baktığında, beyaz katılımcıların %53'ü ve Latinlerinse sadece %18'inin bu kategoriye uyduğunu fark etti. Benzer bir şekilde; yoksulluk düzeyinin üstünde yaşayanların %71'i, yoksulların ise sadece %29'u yalnızlığı aşmaya daha meyilliydi. UCSF Geriatri Bölümünde tıp üzerine yardımcı doçent doktor ve ilk yazar Ashwin A. Kotwal şöyle söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Yaşam süresi boyunca geçici yalnızlık yaşamak oldukça yaygın bir durumdur. Kısa vadede stresli bir dönem olsa da bireyleri tekrardan sosyal ilişkilere ve topluma girmeye motive ediyor.

Araştırmacılara göre tekrardan sosyal ilişkilere girme ve aktivitelere dâhil olma motivasyonu, yalnızlık döneminden "azalan yalnızlık dönemi"ne geçişi tetikleyen faktörlerden biri olabilir. Yalnızlıklarının üstesinden gelen katılımcıların sadece %26'sı, yalnız kalmaya devam edenlerin ise %40'ı sosyal olarak izoleydi.

Araştırmacılar, Chicago'da 5 araştırma projesinden katılımcı alan COVID-19 & Kronik Durumlar çalışmasının verilerini kullandı. Üçer aylık aralarla katılımcılar ile 6 görüşme yapıldı. Katılımcıların en az bir tane yüksek kolestrol, yüksek kan basıncı, diyabet, felç veya kanser gibi kronik durumu vardı. Neredeyse yarısı beyaz, %30'u siyah ve %20'si Latindi. Ayrıca katılımcıların %61'i kadındı. Kalıcı yalnızlık ve eskiden yalnızlık yaşayan katılımcılara ek olarak, %29'luk bir kısım ara sıra yalnızlık yaşadığını ve %33'lük bir kısım da hiç yalnız olmadığını belirtti.

Sosyal İzolasyon, Latin Aileleri Daha Çok Etkileyebilir!

Araştırmanın yazarları, Latin olarak tanımlananların neden uzun süreli yalnızlık çekmeye daha meyilli olduklarını açıklarken, bu nüfusun heterojenliğinin genellemeleri kısıtladığını da kabul ediyorlar. Bununla birlikte kültürel açıdan önemli olan ailecilik (İng: "familism"), pandemi döneminde sosyal izolasyon nedeniyle bozuldu. Bu, hep beraber olmaya alışmış kuşaklar arası ailelerin ayrılacağı anlamına geliyordu. Toplumsal etkinlikler ve dini törenlere getirilen kısıtlamalar da bu uzun süreli yalnızlığa katkı sağlamış olabilir.

Pandemi sırasında arkadaşlar ve aileyle sanal olarak iletişime geçmeye ve kaliteli maskeler, antijen testleri ve hava temizleyicileri almaya; yoksulluk içinde yaşayanların maddi olarak güçleri yetmemiş olabilir. Yazarlara göre Latinler ayrıca, ulaşıma erişimin azaltılması ve toplumsal faaliyetlerin kapatılmasından da orantısız bir şekilde etkilendi. Kotwal şöyle söylüyor:

Pandeminin en tehlikeli safhası bitmiş olsa da kalıcı yalnızlık bazı insanlar için hala risk olmaya devam ediyor. Hâlihazırda kronik hastalık, dulluk, geç yaşta sakatlık veya zihinsel sağlık sorunları gibi sosyal ve tıbbi olarak rahatsız edici durumlar yaşayan bireyler, yalnızlıkla başa çıkmada fazlasıyla zorlanabilirler. Kalıcı yalnızlık, strese ve depresyona yol açabilir. Bu da uzun vadede fonksiyonel düşüş, kardiyovasküler rahatsızlıklar ve hatta ölüme sebep olabilir. Yalnızlığı gidermek için akran desteği müdahaleleri, arkadaşlık hatları, teknoloji sınıfları ve kuşaklararası gönüllüler gibi umut vadeden bazı müdahaleler bulunuyor. Bu programlar sürdürülmeli veya genişletilmelidir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
21
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Umut Verici! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ A. A. Kotwal, et al. (2022). Persistent Loneliness Due To Covid ‐19 Over 18 Months Of The Pandemic: A Prospective Cohort Study. Wiley. doi: 10.1111/jgs.18010. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 12:46:41 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12482

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Küçükkıvanç, et al. Etnik Köken, Yoksulluk ve Düşük Toplumsal Katılım, Kalıcı Yalnızlığa Sebep Olabilir!. (5 Ekim 2022). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12482
Küçükkıvanç, S., Bakırcı, Ç. M. (2022, October 05). Etnik Köken, Yoksulluk ve Düşük Toplumsal Katılım, Kalıcı Yalnızlığa Sebep Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/12482
S. Küçükkıvanç, et al. “Etnik Köken, Yoksulluk ve Düşük Toplumsal Katılım, Kalıcı Yalnızlığa Sebep Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 05 Oct. 2022, https://evrimagaci.org/s/12482.
Küçükkıvanç, Sena. Bakırcı, Çağrı Mert. “Etnik Köken, Yoksulluk ve Düşük Toplumsal Katılım, Kalıcı Yalnızlığa Sebep Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 05, 2022. https://evrimagaci.org/s/12482.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close