Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Eski Kafalarından Şapka Yapan Tırtıl

1 dakika
7,001
Eski Kafalarından Şapka Yapan Tırtıl
Tüm Reklamları Kapat

Hayır, bu başlık, yazarımızın kafası (biraz) iyiyken atılmış bir başlık değildir! Ne biz yanlış yazdık, ne siz yanlış okuyorsunuz.

Bilimsel arenada Uruba lugens olarak isimlendirilen, halk arasında "sakız ağacı iskeletleştiricisi" ya da daha isabetli olarak "çılgın şapkacı tırtılı" olarak bilinen bu tür, Avusturalya ve Yeni Zelanda'da bulunmaktadır. İlginç görüntülerinin aksine, esasında sevilen bir hayvan değildir, çünkü sürüleri, okaliptus ağaçlarına zarar vermektedir, bu yüzden bir "zararlı" olarak görülürler.

Görselde gördüğünüz bireyinin kafasında taşıdığı ufak küremsi yapılar, bireyin eskiden kalma kafalarıdır! Dış iskelete sahip canlılar, büyümeleri sırasında belirli aralıklarla dış iskeletlerini atarlar ve alttan gelen yenileriyle devam ederler. 

Tüm Reklamları Kapat

Genelde attıkları iskeleti orada bırakan veya yiyerek besin olarak kullanan türlerin aksine bu tırtıl türü, eski zırhının sadece kafa kısmını alarak bu şekilde bir şapka yapar ve kafasının üzerinde taşır. Farklı büyüme dönemlerinden kalma kafalar oldukları için, aşağıdan yukarıya doğru kafalar giderek küçülür (en üstteki, ilk attığı kafa zırhıyken, en alttaki en yenisidir). Dolayısıyla bu bireylerin şapkaları ne kadar uzunsa, birey o kadar yaşlı demektir.

Peki bu canlılar neden böyle garip bir davranışta bulunuyorlar? Henüz kimse bilmiyor. Bazıları kuşlara karşı bir savunma sistemi olarak görseler de, bu pek ikna edici değil. Belki de tür içerisindeki iletişimi sağlamak için kullanılan bir yöntemdir ve az önce bahsettiğimiz gibi, bireylerin birbirlerinin yaşını anlamasını sağlıyordur (bizde saçın ağarmasına ya da cilt buruşukluğuna bakarak anlamaya çalışmak gibi). Zaten kuşlara karşı savunma yapmak için çok daha etkili bir yol evrimleştirmişlerdir: görselde de görebileceğiniz beyaz ve uzun kıllar. Bu kıllar, şapkalarının aksine "dekoratif" amaçlarla evrimleşmiş yapılar değildir. İçlerinde zehir bulunur ve batacak olursa, deriye bu zehir enjekte edilebilir. Bu zehir, birçok tür için ölümcül olmasa da, ciddi bir acıya, kabarıklara ve ağrıya neden olur. Bu kılların içerisindeki zehir, onları taşıyan birey ölse bile dokunma ve batma yoluyla enjekte edilebilir.

Dolayısıyla şapkasına kanmayın. Ters bir hareketiniz, canınızı çok ama çok yakabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
26
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 14
  • Merak Uyandırıcı! 10
  • Tebrikler! 7
  • Muhteşem! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Korkutucu! 4
  • İğrenç! 2
  • Güldürdü 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Bilim Budur! 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:39:51 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1277

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Eski Kafalarından Şapka Yapan Tırtıl. (24 Haziran 2013). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1277
Bakırcı, Ç. M. (2013, June 24). Eski Kafalarından Şapka Yapan Tırtıl. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1277
Ç. M. Bakırcı. “Eski Kafalarından Şapka Yapan Tırtıl.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 24 Jun. 2013, https://evrimagaci.org/s/1277.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Eski Kafalarından Şapka Yapan Tırtıl.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 24, 2013. https://evrimagaci.org/s/1277.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close