Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Sokrates’in Savunması: Euthyphron, Apologia, Kriton, Phaidon

Sokrates’in Savunması: Euthyphron, Apologia, Kriton, Phaidon (Άπολογία Σωκράτους, Apología Sokrátus)

Hasan Âli Yücel Klasikler Dizisi CLXXXII (182) - Yunanca Aslından Çeviren: Ari Çokona
Kitap
2012
EA Puanı
10.0 10
55 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Platon (MÖ yaklaşık 428-MÖ yaklaşık 348): Bugünkü üniversitenin atası sayılan Akademia’nın kurucusu ve hocası Sokrates’i konuşturduğu diyaloglarla felsefeyi yazıya en iyi aktarmış ustalardan biridir. Bu kitapta birbirini tamamlayan dört diyalog yer almaktadır. İlk diyalog olan Euthyphron’da yargılanışının öncesi anlatılır ve dinsizlikle suçlanan Sokrates’in inançları hakkında bilgi verilir. Sokrates’in Savunması’nda ise yargı süreci anlatılmaktadır. Kriton’da hüküm sonrası anlatılır, bir yurttaşın saygı duyması gereken ilkeler tartışılır. Platon’un en şiirsel eserlerinden biri olan Phaidon’daysa Sokrates’in son günü anlatılırken ruh hakkındaki düşünceleri yansıtılmaktadır.

Ari Çokona (1957): İstanbul’un Fener semtinde doğdu. İTÜ’den Kimya Yüksek Mühendisi olarak mezun olduktan sonra bir süre boya sanayinde çalıştı. Halen özel bir lisede kimya öğretmenidir. Antik ve çağdaş Yunancadan Türkçeye edebiyat, tarih ve felsefe çevirileri yapmaktadır. Ayrıca İstanbul ve Anadolu Rumlarının tarih ve edebiyatına ilişkin çalışmalar yürütmekte, kitaplar yazmaktadır. Türkiye ve Yunanistan’ın çeşitli edebiyat dergilerinde makale, şiir ve öyküleri yayımlanmıştır.
Platon (MÖ yaklaşık 428-MÖ yaklaşık 348): Bugünkü üniversitenin atası sayılan Akademia’nın kurucusu ve hocası Sokrates’i konuşturduğu diyaloglarla felsefeyi yazıya en iyi aktarmış ustalardan biridir. Bu kitapta birbirini tamamlayan dört diyalog yer almaktadır. İlk diyalog olan Euthyphron’da yargılanışının öncesi anlatılır ve dinsizlikle suçlanan So ... Daha fazla göster
Yazar
Platon
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
Antik Yunan dili (Ἑλληνική)
Orijinal Başlık
Άπολογία Σωκράτους, Apología Sokrátus
Yayınlanma Tarihi
01 Ocak 2012
Yayınevi
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 222
ISBN-10 6-053-60702-9
ISBN-13 978-6-0536-0702-1
Boyutları 12,5 x 20,5 cm
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
Platon veya Eflatun (Yunanca: Πλάτων, Plátōn; MÖ 428/427 veya 424/423 – 348/347), Antik Yunan filozofu ve bilgesi. *Antik Yunanistan eserleri arapların/müslümanların eline geçince eserleri arapçaya çevirmek için uğraş vermişlerdir. Platon'un kitapları çevrilirken ismindeki "P" harfi arapçada yoktur. Bu sebeple araplar onun ismini kendi dilleri için "Eflatun" olarak çevirmiştir.*

Dünyada üniversite düzeyindeki ilk kurumlardan biri olan (ve bu kurumlara günümüzdeki adını veren) Akademi'nin kurucusu olan ve düşünce tarihinde bir dönüm noktası teşkil eden Platon, felsefe ve bilim tarihindeki pek çok tartışmanın temellerini atmış, Hristiyanlık ve İslam gibi pek çok dini de derinden etkilemiştir. Hocası Sokrates ve öğrencisi Aristoteles ile birlikte felsefe tarihinin en etkili ismidir ve iddialarının büyük bir kısmı bugün hâlâ önemini korumakta, tartışılmakta ve çoğu düşünceye katkıda bulunmaktadır. İngiliz matematikçi ve filozof Alfred North Whitehead "Avrupa felsefe geleneğiyle ilgili yapılabilecek en güvenilir genel nitelendirme Platon'a ait bir dizi dipnottan oluştuğudur" demiştir.

* içinde aldığım alan kendi araştırmalarım sonucu elde ettiğim bilgidir. (Atina’da doğdu. Kendisine dedesi Aristo’nun adı verildiyse de daha sonra omuzunun veya alnının genişliğinden dolayı Platon denmiş ve tarih boyunca hep bu adla anılmıştır. Grekçe’den yapılan tercümeler döneminde, Arapça’da “p” sessizinin bulunmaması ve yan yana iki sessiz harfin telaffuzundaki güçlük sebebiyle adı İslâmî literatürde Felâtun, Felâtûn veya daha yaygın olarak Eflâtûn şeklini almıştır.)
Platon veya Eflatun (Yunanca: Πλάτων, Plátōn; MÖ 428/427 veya 424/423 – 348/347), Antik Yunan filozofu ve bilgesi. *Antik Yunanistan eserleri arapların/müslümanların eline geçince eserleri arapçaya çevirmek için uğraş vermişlerdir. Platon'un kitapları çevrilirken ismindeki "P" harfi arapçada yoktur. Bu sebeple araplar onun ismini kendi di ... Daha fazla göster
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
Yazar
Çevirmen
Kapak Tasarımı
Yayına Hazırlık
İnceleme Yaz
İncelemeler (2)
Alıntılar (2)
Gönderiler (1)
İnceleme
Sercan Hatun
Sercan Hatun
62K UP
İnceleyen10 15 Eylül 2022
Felsefeye kattıkları bölümü hariç, felsefeye ilgisi olamayanların da kolayca okuyacağı ve etkileneceğini düşündüğüm bir kitap. Okumanızı tavsiye ediyorum, Sokrates gibi ölüm ile karşı karşıya kalsak dahi kendi düşüncelerinizi savunmanız dileklerimle, keyifli okumalar dilerim

"İyice bilin ki bir değil bin kez ölmem gerekse de doğru bildiğimi yapmaktan vazgeçmeyeceğim."
16
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İnceleme
Abdullah Derda Alkazak
İnceleyen 1 hafta önce
📚 "Dostum bu Sokrates kim, ve neden kendini savunuyor?"

Felsefeye dair bilgimin 10. sınıf felsefe dersinde gördüğüm tümevarım ve tümdengelim gibi birkaç kavram ile Platon, Aristo (Aristoteles bile değil) gibi birkaç filozof adından ibaret olduğu dönemlerde "Sokrates'in Savunması" lafı çok karşıma çıkmıştır. Pek çoğumuz görmüştür kendini başarısızca savunan bir kişiye bu yorumun yapıldığını. E ama Sokrates'in ne alakası var? Bu adam kim ve ne yapmış ki kendini savunmak zorunda kalmış? Neden böyle bir deyim oluşmuş?

Sokrates (MÖ 469-399) geriye hiçbir yazılı eser bırakmadığı için onun hakkında pek az şey biliriz. Hayatı ve görüşlerine dair bildiklerimiz başta Platon olmak üzere öğrencilerinin yazdıklarından gelir. Atina'da mütevazı bir ailede dünyaya gelmiştir; babası bir heykeltıraş, annesi ise bir ebedir. Hayatını Atina sokaklarında insanlarla felsefi tartışmalar yaparak geçirmiştir.

Sokrates bir gün Delphi'deki Apollon Tapınağı'nda görevli bir kâhinin kendisinin Atina'daki en bilge insan olduğunu söylediğini işitir. Ancak Sokrates buna sevinmek yerine duruma şaşırır ve bu iddiayı sorgulamaya başlar. Kendini bilge olarak görmeyen Sokrates, kâhinin sözlerinin doğruluğunu test etmek için Atina sokaklarında dolaşarak şehirdeki en bilge olduğunu düşündüğü insanlarla konuşmaya başlar.

Sokrates, politikacılar, şairler ve zanaatkârlarla sohbet eder. Ancak, hepsi hakkında aynı sonuca varır: Her biri alanında uzman görünse de, aslında bildiklerini sandıkları kadar çok şey bilmemektedirler. Onlar bilgeliğe sahip olduklarını düşünürken, Sokrates kendi bilgisizliğinin farkındadır ve bu farkındalık ona göre gerçek bilgeliktir.

Bu süreçte Sokrates, kendisinin hiçbir şey bilmediğini kabul etmesi nedeniyle diğer insanlardan daha bilge olduğunu anlar. Kâhinin sözleri bu anlamda doğru çıkmıştır; Sokrates, en azından kendi cehaletinin farkında olduğu için bilgedir. Böylelikle, Sokrates'in ünlü "Bildiğim tek şey, hiçbir şey bilmediğimdir" sözü doğmuş ve onun felsefi yaklaşımının temelini oluşturmuştur.

Sokrates, tartışmalarında cevapları direkt vermek yerine karşısındaki insanlara çeşitli sorular sorarak onları düşünmeye teşvik ederdi. Sokrates bu yönden kendini bir ebeye benzetmişti. Bir ebe nasıl doğum sırasında kadının bebeğini çıkarmasına yardım ediyorsa, o da insanların kendi bilgilerini sorgulatarak onların içlerinde zaten bulunan bilgiyi açığa çıkarmalarına rehberlik ediyordu.

Sokrates'in Sokratik Yöntem olarak bilinen bu düşünme metodu onu Atinalı gençler arasında çok popüler yapmış ve Platon, Ksenofon, Anisthenes, Anistippos gibi pek çok öğrenciyi peşine takmıştır. Ancak onun bu popülerliği Atina'daki herkesin hoşuna gitmemiş olacak ki Meletos adlı bir Atinalı onu şu suçlamayla mahkemeye vermiştir:

"Sokrates, kentin inandığı tanrılara inanmadığı, yeni tanrılar icat ettiği ve gençleri yoldan çıkardığı için suçludur. Ölümle cezalandırılmalıdır."

Bu suçlama üzerine Sokrates mahkemeye çıkar ve savunma görevini kendisi üstlenmek ister. Atina mahkemesinde kendisine yöneltilen üç suçlamaya kabaca şu yanıtları verir:

1) Kentin tanrılarına inanmamak:

Sokrates, bu suçlamayı reddeder ve tanrılara inandığını savunur. Kendisine sürekli olarak tanrısal bir sesin (daimonion) yol gösterdiğini söyleyerek tanrılarla bağlantısının olduğunu söyler.

2) Yeni tanrılar icat etmek:

Sokrates, yeni tanrılar yaratmadığını, sadece sorgulama ve felsefi yöntemlerle insanların düşüncelerini eleştirdiğini belirtir. Daimonion'dan bahsetmesi, onun düşüncelerine rehberlik eden bir ilahi güç olduğunu gösterir ve bu nedenle yeni tanrılar icat etme suçlamasını da reddeder.

3) Gençleri yozlaştırmak:

Sokrates, gençleri yozlaştırma suçlamasına karşı, eğer gerçekten birini yozlaştırdıysa bunun uzun yıllar boyunca fark edilmiş olması gerektiğini söyler. Zira, on yıllardır bu felsefi sorgulamaları yaptığını ve bu kadar uzun bir süre sonunda suçlamaların yeni ortaya atılmasının mantıksız olduğunu vurgular. Ayrıca gençleri yozlaştırdıysa da bilerek yozlaştırmadığını, aksine onları sorgulamaya, doğruyu bulmaya teşvik ettiğini savunur. Yaptığı sorgulamalarla insanları bilgeliğe ulaştırmayı amaçladığını belirtir.

Sonuç olarak Sokrates, bu suçlamaları reddetmiş ve savunmasında sadece hakikati arayan bir insan olduğunu vurgulamıştır.

Ancak Atina mahkemesindeki 501 jürinin 280 tanesi Sokrates'in aleyhinde oy kullandığı için bütün bunlar görmezden gelinmiş ve Sokrates ölüme mahkum edilmiştir. Başta Platon olmak üzere bütün öğrencileri bu karardan çok etkilenmiştir. Platon'un demokrasiden nefret etmesine şaşmamak gerek.

Sokrates'in düşünceleri Platon'un eserleri üzerinden bütün orta çağ felsefesini derinden etkilemiş, kendinden sonrasına ise felsefi mirası ile ondan 2400 yıl sonra gelen Z kuşağına "Sokrates'in savunması" deyimini bırakmıştır.

***

Kişisel yorumlarıma gelecek olursak; ben Sokrates'in Batı felsefesine olumsuz yönde bir etkisi olduğunu düşünüyorum. Pre-sokratik filozoflar doğa ve insanı sorgulayarak bilimsel yöntemin tohumlarını attıktan sonra Sokrates gelmiş ve pragmatik değerleri bence çok zayıf olan, doğası gereği hiçbir mutabakata varılamayacak konular üzerine düşünmeye başlamış. Ondan sonraki filozofların çoğu da benzer yolları izlemiş.

Thales, Anaksimandros, Anaksimenes ve Heraklit gibi pre-sokratik filozofların çalışmalarına bir bakın, sonra bir de Sokrates ne yapmış onu okuyun. Ne demek istediğimi anlayacaksınız. Platon da sağ olsun onun bütün düşüncelerini diyaloglarıyla aktardığı için insanlık neredeyse iki bin yıl boyunca Sokrates'in zırvalarıyla uğraştı.

Ben Aristotelesçiyim arkadaş!
7
0 Yorum
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla İnceleme Göster
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close