Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Şiir Nasıl Yazılır?

Şiir Nasıl Yazılır?

Kitap
2002
EA Puanı
10.0 10
2 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
MÖ ve MS ibaresinde, söz konusu şiir olduğunda bana göre bahsi geçen M harfi Mayakovski’nin kısaltılmasından başka bir şey olamaz. Çok mu abartılı? Mayakovski’yi okumak lazım…Şiirin delikanlı babasını…


"…hayatın en hüzünlü anı,
mevsimine kapıldığın kişinin bahçesinde
açabilecek bir çiçek olmadığını
anladığın andır…
bırak, gitsin…
... bırak, git…"
Yazar
Vladimir Mayakovski
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
İngilizce (English)
Yayınlanma Tarihi
12 Mart 2002
Yayınevi
Adam Yayıncılık
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 72
ISBN-13 978-9-7541-8701-4
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
Vladimir Vladimiroviç Mayakovski; bir orman bekçisinin oğlu olarak doğdu, Ekim Devrimi'ni destekleyerek Bolşeviklere katıldı; ekonomik yapıyla birlikte eski sanat anlayışının da yıkılmasını savundu. Bu düşüncelerini "sokaklar fırçamız, alanlar paletimizdir" şeklinde özetledi ve bu düşünce Mayakovski’nin başının çektiği Rus fütüristlerinin en belirgin özelliği oldu. Bir arkadaşının intihar etmesini eleştirdiyse de bundan çok etkilenerek 37 yaşında kendisi de intihar ederek öldü.
Şiirinin şekli aynı Nazım Hikmet'inki gibi dalga dalgadır, (Nazım Hikmet bu dalgalanmaların aynı zamanda düşüncelerdeki dalgalanmalar ve kabarmalar olduğunu söyler), konusu ise yine Nazım'ınki gibidir. Nazım Hikmet, Mayakovski'nin şiirini kendisine örnek aldığını açık açık belirtir.
Vladimir Vladimiroviç Mayakovski; bir orman bekçisinin oğlu olarak doğdu, Ekim Devrimi'ni destekleyerek Bolşeviklere katıldı; ekonomik yapıyla birlikte eski sanat anlayışının da yıkılmasını savundu. Bu düşüncelerini "sokaklar fırçamız, alanlar paletimizdir" şeklinde özetledi ve bu düşünce Mayakovski’nin başının çektiği Rus fütüristlerinin ... Daha fazla göster
Özet
20. yüzyılın en büyük öncü şairlerinden biri olan Vladimir Mayakovski, ilk kez 1926'da yayımlanan “Şiir Nasıl Yazılır?” adlı kitabında, pek az görülen bir işe girişerek şiirin nasıl yazıldığını anlatmayı deniyor. İki bölümden oluşan kitabın birinci bölümünde şiir yazmanın genel kuralları üzerinde duruluyor. Toplumsal beklentilerin kavranması, sözcük kullanımı, imge yöntemleri, ritim, şiire hazırlık, şiiri üretme araç gereçleri vb konularda kuralcılıktan uzak; eğlenceli, neşeli ve doğrudan deneyime dayanan açıklamaları önemli ve ilginç. İkinci bölümde ise şair, bu kez somut bir örnek üzerinde kendi şiirini hangi itkilerle ve nasıl yazdığını dize dize örnekler vererek açıklamaya girişiyor.
20. yüzyılın en büyük öncü şairlerinden biri olan Vladimir Mayakovski, ilk kez 1926'da yayımlanan “Şiir Nasıl Yazılır?” adlı kitabında, pek az görülen bir işe girişerek şiirin nasıl yazıldığını anlatmayı deniyor. İki bölümden oluşan kitabın birinci bölümünde şiir yazmanın genel kuralları üzerinde duruluyor. Toplumsal beklentilerin kavranması, sözcü ... Daha fazla göster
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
İnceleme Yaz
İncelemeler (1)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
İnceleme
Esat Kudret
Esat Kudret
180K UP
İnceleyen
MÖ ve MS ibaresinde, söz konusu şiir olduğunda bana göre bahsi geçen M harfi Mayakovski’nin kısaltılmasından başka bir şey olamaz. Çok mu abartılı? Mayakovski’yi okumak lazım…Şiirin delikanlı babasını…


"…hayatın en hüzünlü anı,
mevsimine kapıldığın kişinin bahçesinde
açabilecek bir çiçek olmadığını
anladığın andır…
bırak, gitsin…
... bırak, git…"
1
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
esat kudret
@iguana9288238
İnceleme Yaz
Tavsiyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close