Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Şecere-i Türk

Şecere-i Türk (Çağatayca: شجرهٔ تراکمه ''Türkmenlerin Soyağacı")

Türk'ün Soyağacı
Kitap
2020
EA Puanı
10.0 10
9 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Özet
Hârizm Özbek Hü­kümdarı Ebu'l-Gazi Bahadır Han'ın efsa­nevî devirlerden başlayıp daha sonra ha­nedanının geldiği Cengiz ve oğullarına geçerek Cuci Han yolu ile onların deva­mı olan Şeyban-Özbek hanları sülâlesi­nin kendisine kadar süren safhası ile,cağının kaynaklarının elverdiği nisbette, Orta Asya tarihini anlatan bu ese­rini (1663) Çağatay lehçesinden Türki­ye Türkçesi'ne aktararak millî tarihimi­zin Osmanlı Türklüğu'nün bilgisine uzak kalmış bir sahasını tanıtmak istemiştir.
28 Eylül 1863-23 Şubat 1864 arasında diğeri gibi Tasvir-i Efkâr gazetesinde kitap sayfası şeklinde tefrika edilip (nr.131, 14 Rebîülâhir 1280-nr. 173, 16 hicri 1280) orada çıkanı kadarıyla ay­rıca 152 sayfalık bir kitap halinde or­taya konan bu tercüme, dokuz babdan meydana gelen eserin baştan sadece üç bablık kısmını vermektedir.
Tefrikanın bu noktada kesilmesinden sonra deva­mının sonraki bir vakte bırakıldığı ilân edilmiş ise de {Tasvîr-i Efkâr, nr. 175, 23 Ramazan 1280/1 Mart 1864}, tercüme tamamlanamadan bu kadarı ile kalmıştır.
Hârizm Özbek Hü­kümdarı Ebu'l-Gazi Bahadır Han'ın efsa­nevî devirlerden başlayıp daha sonra ha­nedanının geldiği Cengiz ve oğullarına geçerek Cuci Han yolu ile onların deva­mı olan Şeyban-Özbek hanları sülâlesi­nin kendisine kadar süren safhası ile,cağının kaynaklarının elverdiği nisbette, Orta Asya tarihini anlatan bu ese­rini (1663) Çağatay lehçe ... Daha fazla göster
Yazar
Ebu'l-Gazi Bahadır Han
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
Çağatayca (جغتای)
Orijinal Başlık
Çağatayca: شجرهٔ تراکمه ''Türkmenlerin Soyağacı"
Yayınlanma Tarihi
01 Ocak 2020
Yayınevi
Selenge Yayınları
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 240
ISBN-10 6054944398
ISBN-13 9786054944392
Cilt Ciltli
Yazar Hakkında
Ebu'l-Gazi Bahadır Han
Devlet adamı ve tarihçi (D. 1603, Urgenç - Ö. 1663, Hive). Yadigâr Han olarak da bilinir. Cengiz Han soyunun Seybani hanedanındandır. Arap Muhammet Han ile Mihr Banu Hatun’un oğludur. 1643-63 yılları arasında Hive Hanlığı yapan bir devlet başkanı ve tarih yazarıdır. Han olmadan önce İran’da on yıl çok iyi bir öğrenim gördü. Onun hükmü altında Hive altın çağını yaşadı. Önemli bir kaynak olan ve Ana Asya’nın tarihini anlatan, aynı zamanda Türklerin kökenine dair kitapları Kıpçak Türkçesi ile yazmıştır. Babası Arap Muhammed Han’ın sağlığında genç yaşta Kat’a vali olarak atanarak (1619) devlet yönetiminde görev aldı. Kardeşleri İlbars ile Hubeş’in ayaklanmaları sırasında babasının yanında yer aldı. Babası yenilerek kardeşleri tarafından öldürülünce Buhara Hanı İmam Kuli Han’a sığındı (1620).
Ebu'l-Gazi Bahadır Han Devlet adamı ve tarihçi (D. 1603, Urgenç - Ö. 1663, Hive). Yadigâr Han olarak da bilinir. Cengiz Han soyunun Seybani hanedanındandır. Arap Muhammet Han ile Mihr Banu Hatun’un oğludur. 1643-63 yılları arasında Hive Hanlığı yapan bir devlet başkanı ve tarih yazarıdır. Han olmadan önce İran’da on yıl çok iyi bir öğrenim g ... Daha fazla göster
Özet
Türklerin soy kütüğü, menşeine dair bir eser olan Şecere-i Türki, 17. yüzyılda Ebu'l Gazi Bahadır Han tarafından Anadolu sahası dışında yazılmış bir eserdir.
Şecere-i Türki'de Türk tarihi konu edinilmiş ve bu tarih dokuz bölüm şeklinde anlatılmıştır.
Eser, destan, anı tarih karışımı bir eserdir.
Çağatay Türkçesinden Türkiye Türkçesine aktarılmıştır.
Eser, 1864'te Tasvir-i Efkâr gazetesinde tefrika edilmiştir.
Ebu'l Gazi Bahadır Han, bu eseriyle milli tarihimizin Osmanlı Türklüğü bilgisinden uzak kalmış bir sahasını tanıtmak istemiştir.
Şecere-i Türk'ün yazarı olan Ebu'l Gazi Bahadır Han, şairlik dışında âlim ve tabiplikle de bilinen bir şahsiyettir.
Şair, eserde kendisini diğer milletlerin şahsiyetleriyle karşılaştırırken "askerlik" yönünün üstünlüğünü ön plana çıkarmıştır.
Türklerin soy kütüğü, menşeine dair bir eser olan Şecere-i Türki, 17. yüzyılda Ebu'l Gazi Bahadır Han tarafından Anadolu sahası dışında yazılmış bir eserdir. Şecere-i Türki'de Türk tarihi konu edinilmiş ve bu tarih dokuz bölüm şeklinde anlatılmıştır. Eser, destan, anı tarih karışımı bir eserdir. Çağatay Türkçesinden Türkiye Tür ... Daha fazla göster
Tüm Reklamları Kapat
İnceleme Yaz
İncelemeler (1)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
İnceleme
Rüzgar Rüzgar
İnceleyen
Eski Türk Edebiyat'ı dersinde araştırma ödevimdi. Araştırmayı seven arkadaşlara tavsiye ederim.
7
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
ALİ SERT
@capra8855860
İnceleme Yaz
Tasviyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close