Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Sakıncalı Piyade

Sakıncalı Piyade

Kitap
1977
EA Puanı
10.0 10
1 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
‘‘Ellerin dert görmesin Uğur Mumcu ! ‘‘Sakıncalı Piyade’’yi yazdığın için ellerine sağlık, ağzına sağlık, canına sağlık…

Kendi yazdıklarıma gülmem. Ama senin yazdıklarını gülerek okudum. ‘‘Acı acı gülmek’’ deyimi vardır ya, işte öyle acı acı güldüm. Bir yazında anlattığın olayın sonunda tıpkı halkımızın ağzıyla

‘‘Güler misin, ağlar mısın’’ diyorsun. Yazılarını okurken, içimde, gülmekle ağlamak arası bir burukluk duydum…

Bizi acılı acılı güldürdün, düşündürdün. Sağ ol Uğur Mumu !’’
‘‘Ellerin dert görmesin Uğur Mumcu ! ‘‘Sakıncalı Piyade’’yi yazdığın için ellerine sağlık, ağzına sağlık, canına sağlık… Kendi yazdıklarıma gülmem. Ama senin yazdıklarını gülerek okudum. ‘‘Acı acı gülmek’’ deyimi vardır ya, işte öyle acı acı güldüm. Bir yazında anlattığın olayın sonunda tıpkı halkımızın ağzıyla ‘‘Güler ... Daha fazla göster
Yazar
Uğur Mumcu
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
Türkçe
Yayınlanma Tarihi
01 Haziran 1977
Yayınevi
Um:ag Yayınları
Son Baskı Sayısı
62
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 112
ISBN-10 6-054-27457-0
ISBN-13 978-6-0542-7457-4
Boyutları 12 x 19,5 cm
Son Baskı Tarihi 2019-03-01
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
Uğur Mumcu, Türk gazeteci, yazar ve araştırmacıydı. 22 Ağustos 1942'de Kırşehir'de doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun olduktan sonra gazeteciliğe başladı. 1975 yılında "Güneş" gazetesinde yazmaya başladı ve kısa sürede Türkiye'nin önde gelen gazetecilerinden biri haline geldi. Mumcu'nun araştırmacı gazetecilik anlayışı ve cesur yazıları, onu Türkiye'nin önemli bir figürü haline getirdi.

Uğur Mumcu, özellikle devlet içindeki derin yapılanmaları ve faili meçhul cinayetleri konu alan çalışmalarıyla tanındı. 1990 yılında "Söz Meclisten İçeri" adlı kitabı yayımlandı. Bu kitap, Türkiye'deki derin devlet yapısını ve bu yapı içindeki karanlık ilişkileri eleştiren önemli bir eser oldu. Mumcu'nun bu tür yazıları, onu çeşitli tehditlere maruz bıraktı, ancak o yine de geri adım atmadı.

12 Ocak 1993 tarihinde, Ankara'da aracına yerleştirilen bir bomba ile Uğur Mumcu öldürüldü. Cinayetin ardındaki gerçekler hala aydınlatılamadı ve faili meçhul olarak kaldı. Ancak Mumcu'nun cesur duruşu ve gazetecilik anlayışı, Türkiye'de demokrasi ve insan hakları mücadelesinde ilham kaynağı olmaya devam ediyor.
Uğur Mumcu, Türk gazeteci, yazar ve araştırmacıydı. 22 Ağustos 1942'de Kırşehir'de doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun olduktan sonra gazeteciliğe başladı. 1975 yılında "Güneş" gazetesinde yazmaya başladı ve kısa sürede Türkiye'nin önde gelen gazetecilerinden biri haline geldi. Mumcu'nun araştırmacı gazetecili ... Daha fazla göster
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
İnceleme Yaz
İncelemeler (1)
Alıntılar (1)
Gönderiler (0)
İnceleme
Üzeyir Yazıcı
İnceleyen10
Sakıncalı Piyade Er Uğur Mumcu!

Uğur Mumcu hayatı boyunca uğradığı ilk iki suikasti atlatıp, üçüncüsünde 24 Ocak 1993'te Ankara'da Karlı Sokak'taki evinin önünde, arabasına konulan bombanın patlaması sonucu suikasta kurban giderek yaşamını yitirmiştir.

Bildiğiniz üzere suikastler sıradan insanlara düzenlenmez. Demekki Uğur Mumcu da bilinmemesi gereken birşeyler öğrenmişti ve anlatmasından korkuluyordu. Tarihimiz de bunun çok örneği var. Hatta en yakın örneği Muhsin Yazıcıoğlu dur.

Sakıncalı Piyade kitabının isminden de anlaşılacağı üzere yazar bu kitabında 12 Mart zamanında, hapishanede yatarken ve askerliğini Ağrı da er olarak yaparken yaşadığı anılarını kaleme alarak çok sade bir dille bizlere aktarmış. Kitabın başında da denildiği gibi "Güler misin, Ağlar mısın". Gerçekten de öyle anlatılış itibari ile komik gerçekten yüzde tebessüm oluşturuyor okurken fakat böyle olayların gerçekten olduğunu bilmek ülkemizin geçtiği süreçleri görmek insanı üzüyor ve o yüzdeki tatlı tebbessüm yerini hüznün yerine bırakıyor.

Böyle kıymetli insanların kitaplarında bence çok ince ayrıntılar yer alır o yüzden mutlaka okunması gerek ve bu kitaba puanım 10/10.
6
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Üzeyir Yazıcı
@uzeyiryzc
İnceleme Yaz
Tavsiyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close