Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Şah ve Sultan

Şah ve Sultan

Kitap
2010
EA Puanı
8.0 10
2 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Tutku…
Güzellik…
Aşk ve savaş. Sadece gönüllerin değil alınların, kemiklerin ve gözlerin alev alev yandığı savaş.
Kahramanlarını, Yavuz Sultan Selim’i de Şah İsmail’i de tarihin merdivenlerinde bir basamak aşağı indiren bir basamak yukarı çıkaran savaş.
Çaldıran...
Şimdi Çaldıran ne 500 yıl geride ne 500 yıl ileride.
Savaş tasında büyücünün gördüğü neydi?
Kızılbaşlık!
Sünnilik!
İktidar hırsı.
Aşkın bir çökelti gibi dondurduğu zaman!
Korku? Ya o?
Yazar biraz da korkuların üstüne gidendir.
Tarih ileriye doğru çözüldükçe ağacın kökleri de görülecektir.
Alevi de Sünni de bağlıdır o köke. Birdir o toprakta.
Gölgeler büyümüşse ışığı değil korkuyu yenmek gerekir.
Karanlık ve kör ışığın egemenliği boğmasın artık nesilleri.
Ve işte bir kez daha aşk!
Şiir kadar iktidar atında rüzgâra ve ateşe doğru yol alan iki hükümdar.
Şah ve Sultan…
Dünya incisi zarif ve asil kadınlar. Yeminlerine bağlı erkekler.
Masal kadar gerçek.
Tutku… Güzellik… Aşk ve savaş. Sadece gönüllerin değil alınların, kemiklerin ve gözlerin alev alev yandığı savaş. Kahramanlarını, Yavuz Sultan Selim’i de Şah İsmail’i de tarihin merdivenlerinde bir basamak aşağı indiren bir basamak yukarı çıkaran savaş. Çaldıran... Şimdi Çaldıran ne 500 yıl geride ne 500 yıl iler ... Daha fazla göster
Yazar
İskender Pala
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
Türkçe
Yayınlanma Tarihi
01 Ekim 2010
Yayınevi
Kapı Yayınları
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 390
ISBN-10 6-054-32237-0
ISBN-13 978-6-0543-2237-4
Boyutları 13,5 x 19,5 cm
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
İskender Pala 1958 Uşak doğumludur. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ni 1979 yılında bitirdi. Divan Edebiyatı alanında doktor (1983), doçent (1993) ve profesör (1998) oldu. Kendisi birçok ödüle layık görüldü. Birçok konferans ve yazılarıyla geniş kitlelerce takip edildi. Evli ve üç çocuk babasıdır. Halen Uşak Üniversitesi öğretim üyesidir.
Özet
Şah'ın devletini kurması ile başlayan serüveni Şah'ın yeğeni olarak aktarılan Kamber Can ile detaylıca aktarmıştır. Kamber Can Hatice Begüm'ün oğludur ve babası Akkoyunlular ile giriştiği mücadeleleri kaybederek Erdebil yakınlarında öldürülmüştür. Bunun üzerine Erdebil'e sığınan Kamber Can'ı bir süre Babaydar isimli bir derviş görünümlü adam bakmaktadır. Daha sonra Şah Tebriz'e girer ve yeğeni Kamber'i yanına alır. Şah'ın daha sonra Taçlı Begüm ile evlenerek Kamber'i yanına hizmetli olarak vermesi ile olaylar başlar. Taçlı'nın sevdiği bir çocuk daha vardı: Ömer. Taçlı küçükken Kur'an Kursunda tanıştığı ve birbirlerine ilan-ı aşk ederek sözleştiği Ömer'i unutmayan Taçlı Şah ile bu evliliği pek tasniflenmez ve Şah'tan uzak durmaya gayret eder. O sıralarda Şehzade Selim ile Şah mücadelesine Şehzade Sultan olduktan sonra Kızılbaşları sürerek Çaldıran Ovası'na doğru yola çıkar. Yola çıkarken iki hükümdar güzel beyit ve mektuplar ile misilleme yaparlar birbirlerine. Şah Çaldıran'da Harb ederken yaralanır ve Taçlı ile Kamber'i bırakarak ülkesine geri döner. Harbi kazanan Sultan olmuş ve Şah yenilmişti. Sultan Taçlı'nın güzelliğine rağmen onunla evlenmemiş ve katibi Cafer Çelebi ile evlendirmiştir. Cafer Çelebi ile İstanbul'a yerleşen Taçlı daha sonra Cafer Çelebi'nin idamı ve Sultan'ın ölümü ile sarsılmış ve Şah'ın ölümü ile yıkılmıştır. Daha sonra Taçlı Hatun da ölür.
Şah'ın devletini kurması ile başlayan serüveni Şah'ın yeğeni olarak aktarılan Kamber Can ile detaylıca aktarmıştır. Kamber Can Hatice Begüm'ün oğludur ve babası Akkoyunlular ile giriştiği mücadeleleri kaybederek Erdebil yakınlarında öldürülmüştür. Bunun üzerine Erdebil'e sığınan Kamber Can'ı bir süre Babaydar isimli bir derviş görünümlü adam bakma ... Daha fazla göster
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
İnceleme Yaz
İncelemeler (1)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
İnceleme
İsmail Samet Bayram
İnceleyen8
Eser aslında güzel bir eser lakin tarihi gerçeklikleri rivayetler ve Osmanlı kroniklerine göre yazıldığı için Acem kaynakları ile tutarsızlıklar göstermektedir. Tarihi kurgulayarak ve hikâyeleştirerek anlatması da güzel bir kurgu katmış

Şimdiden iyi okumalar. 😊
4
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
İsmail Samet Bayram
@ekberismail
İnceleme Yaz
Tavsiyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close