Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Mutlu Ölüm

Mutlu Ölüm (La Mort Heureuse)

Kitap
1991
EA Puanı
10.0 10
3 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Mutluluk da uzun bir sabırdır zaten. Ve çoğu kez, para aracılığıyla zaman kazanmak gerekirken, yaşamımızı para kazanarak tüketiyoruz.

Camus’nün 1938’de tamamladığı halde ancak ölümünden sonra 1970’te yayımlanabilen Mutlu Ölüm, Yabancı’nın temellerinin atıldığı metin olarak görülür. Yazarın çocukluğunun geçtiği Belcourt’daki yoksul mahalleden, Orta Avrupa’ya yaptığı yolculuklardan, sanatoryumda kaldığı günlerden, Cezayir’deki anılarından beslenen samimi bir otoportre.

“Mutlu Ölüm, Yabancı’nın apansız, sanatsal ve felsefi olgunluğunun bir göstergesidir – ve her yönüyle kavranan kargaşaya dair nadir, sakınmasız bir bakış sunar.”
Mutluluk da uzun bir sabırdır zaten. Ve çoğu kez, para aracılığıyla zaman kazanmak gerekirken, yaşamımızı para kazanarak tüketiyoruz. Camus’nün 1938’de tamamladığı halde ancak ölümünden sonra 1970’te yayımlanabilen Mutlu Ölüm, Yabancı’nın temellerinin atıldığı metin olarak görülür. Yazarın çocukluğunun geçtiği Belcourt’daki yoksul ma ... Daha fazla göster
Yazar
Albert Camus
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
Fransızca (français)
Orijinal Başlık
La Mort Heureuse
Yayınlanma Tarihi
06 Ocak 1991
Yayınevi
Can Yayınları
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 152
ISBN-13 978-9-7507-5605-4
Boyutları 12,5 x 19,5 cm
Son Baskı Tarihi 2023-05-01
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
Albert Camus 7 Kasım 1913’te Mondovi, Cezayir’de doğdu. 1918’de ilkokula başladı. Öğretmeni Louis Germain’in yardımıyla bir burs kazanarak 1923’te liseye girdi. Çe­şitli spor dallarına merak sardı. 1930’da vereme yakalanınca spor hayatı noktalandı. Cezayir Üniversitesi felsefe bölümüne yazıldı. Burada özellikle edebiyat ve felsefe ala­nındaki görüşlerini geliştirmesine yardım eden, kendisi gibi futbol sevdalısı hocası Jean Grenier’den etkilendi. 1934-35’te kısa süreliğine Komünist Parti üyesi oldu. 1936’da yüksek öğretim diploması aldı. Akademik kariyer yapma arzusu, hastalığının nükset­mesiyle gerçekleşmedi. İşçi Tiyatrosu için oyunlar yazdı, uyarlamalar yaptı, oyun yönet­ti ve oynadı. 2. Dünya Savaşı’ndan önceki iki yıl “Alger-Republicain” gazetesinde başyazar­lık da olmak üzere çeşitli görevler üstlendi. Fransız işgalinin son yıllarıyla kurtuluşu iz­leyen yıllar en etkili gazetecilik dönemi oldu. Paris’in günlük “Combat” gazetesinin genel yayın yönetmeni olarak adalete, gerçeğe ve her türlü siyasal eylemin sağlam bir ahlaki temele dayanması gerektiği inancına dayanan bağımsız bir sol çizgi izledi. Camus, No­bel Edebiyat Ödülü’nü kazandığında 44 yaşındaydı. Kendine özgü alçakgönüllülükle, ödül komitesinde olsa, ödülü André Malraux’ya vereceğini söyledi. 4 Ocak 1960’ta Paris yakınlarında geçirdiği bir trafik kazasında öldü.
Albert Camus 7 Kasım 1913’te Mondovi, Cezayir’de doğdu. 1918’de ilkokula başladı. Öğretmeni Louis Germain’in yardımıyla bir burs kazanarak 1923’te liseye girdi. Çe­şitli spor dallarına merak sardı. 1930’da vereme yakalanınca spor hayatı noktalandı. Cezayir Üniversitesi felsefe bölümüne yazıldı. Burada özellikle edebiyat ve felsefe ala­nındaki görüş ... Daha fazla göster
Özet
Mutlu Ölüm , 1930'ların sonuna doğru yazılan, ama ancak 1971 yılında yayımlanan bir roman. Albert Camus (1913-1960) için daha sevimli görünen Yabancı , daha önce yazdığı Mutlu Ölüm ün yayımlanmasını erteletmiş olabilir. Çünkü roman sanatı, 40'lı, 50'li yıllarda daha çok romanın yapısal özelliklerine ağırlık veriyordu. Bir sanat yapıtının yaratıldığı dönemde kusur sayılabilecek kimi özellikleri, daha sonra erdeme dönüşebiliyor. Albert Camus'nün ölümünden on bir yıl sonra günışığına çıkan bu romanını günümüzde öne çıkaran en önemli özellik, onun romansı oluşudur. Mutlu Ölüm , yaratıcısı Albert Camus'ye otuz yıl sonra başkaldırmış ve özgürlüğüne kavuşmuştur. Bu roman, hem çağdaş bir yapıt, hem yazar-yapıt-okur ilişkisinin göz kamaştırıcı bir tanığıdır.
Mutlu Ölüm , 1930'ların sonuna doğru yazılan, ama ancak 1971 yılında yayımlanan bir roman. Albert Camus (1913-1960) için daha sevimli görünen Yabancı , daha önce yazdığı Mutlu Ölüm ün yayımlanmasını erteletmiş olabilir. Çünkü roman sanatı, 40'lı, 50'li yıllarda daha çok romanın yapısal özelliklerine ağırlık veriyordu. Bir sanat yapıtının yaratıldığ ... Daha fazla göster
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
İnceleme Yaz
İncelemeler (0)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
nullus sum
@nullussum
İnceleme Yaz
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close