Sefil durumdaki bir sokak köpeğinin günlük yaşantısı ile başlayan roman, kahramanımızın bir profesörün kendisini beslemesi sonrası duyduğu minnet ile profesörü takibi sonucu gelişen ve profesörün üzerinde deney gerçekleştirmesi ile devam eden olayları konu alır. Sovyet rejimini mizahi yönden eleştiren ve bunu bir köpeğin ameliyat sonrası değişen davranışsal hareketleri ile açıklayan Bulgakov; özellikle o günlere dair Sovyet rejiminin amaçladıklarına ulaşamadığını, durumun devrim öncesinden daha kötü olduğunu kendi düşünce bakışından o günün kavram ve yaşantısıyla belli başlı toplumsal karakterlere yansıtarak açıklar.
Kendisi de bir doktor olan Bulgakov, detaylı ameliyat anlatıları ve bazı deneysel durumlardan da bahsederek kitapta dönemin tıp durumuna da ufaktan göz atılmasını sağlar.
Arka Kapaktan:
Bulgakov Köpek Kalbinde sokak köpeği Şarik'in öyküsünü anlatır. Dünya çapında bir bilim insanı olan Profesör Filipoviç, evine götürüp beslediği Şarik'i ameliyat ederek, er bezlerini ve hipofiz bezini adi bir suçlununkilerle değiştirir. Köpek arsız, yüzsüz, şehvet düşkünü ve kaba saba bir insana dönüşür. Şarik insan haliyle profesörün hayatını cehenneme çevirse de, Sovyet bürokrasisinde kendine bir konum edinebilecektir.
Komünistlerin küçük burjuva değerlerinin üstünde yeni bir Sovyet insanı yaratma ideallerini hicveden Köpek Kalbi, Bulgakov'un en çok tartışılan yapıtıdır.
Sefil durumdaki bir sokak köpeğinin günlük yaşantısı ile başlayan roman, kahramanımızın bir profesörün kendisini beslemesi sonrası duyduğu minnet ile profesörü takibi sonucu gelişen ve profesörün üzerinde deney gerçekleştirmesi ile devam eden olayları konu alır. Sovyet rejimini mizahi yönden eleştiren ve bunu bir köpeğin ameliyat sonrası değişen d
... Daha fazla göster