Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Köpek Kalbi

Köpek Kalbi (Собачье сердце)

Kitap
1925
EA Puanı
10.0 10
1 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Mihail Bulgakov'un 1925 yılında SSCB'de NEP yani "Yeni Ekonomi Politikası" uygulandığı dönemde yazılan ama uzun bir süre yayımlanmayan "Ekim Devrimi"ni eleştiren kısa alegorik romanı. Eser 1968 yılına kadar mizahi siyasal eleştiriden doğan yasaklar yüzünden yayımlanamazken aynı yıl İngilizce'ye çevrilmesi ile SSCB dışındaki ülkelerde yayımlanmış, 1987 yılında da SSCB'de de yayımlanmasına izin verilmiştir.
Yazar
Mihail Bulgakov
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
Rusça (русский язык)
Orijinal Başlık
Собачье сердце
Yayınlanma Tarihi
01 Ocak 1925
Yayınevi
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 132
ISBN-10 6-053-32594-5
ISBN-13 978-6-0533-2594-9
Boyutları 12,5 x 20,5 cm
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
Arka kapaktan yazar hakkında:
Mihail Afanasyeviç BULGAKOV (1891-1940): Mizah yeteneği ve keskin yergileriyle tanınan Rus yazar Kiev'de dünyaya geldi. Kiev Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1916'da mezun oldu. Çeşitli öykülerinden sonra 1924'te Gogolvari bir bürokrasi yergisi olan Şeytanname adlı yapıtı yayımlandı. İç Savaş sırasında bir grup Beyaz Ordu subayının başından geçenleri anlatan ve 1925'te tefrika olarak yayımlanan Beyaz Muhafız adlı romanı, resmi çevrelerden büyük tepki gördü. Bulgakov bu romanını Turbin Günleri adıyla oyunlaştırdı. 1926'da sahnelenen oyun çok geçmeden yasaklandı. Ancak Stalin'in bu oyuna olan sevgisi hem eserin yeniden sahnelenmesini hem de Bulgakov'un SSCB'de hayata tutunmasını sağladı. Buna rağmen Sovyet yaşam tarzına yönelik sert eleştirilerinin yetkililerin kabul edemeyeceği bir noktaya varmasıyla, 1930'a doğru yapıtlarının yayımlanması filen yasaklandı. Ölümüne dek edebiyat çevrelerince dışlanmasına karşın, başyapıt niteliğinde ürünler verdi. Moskova Sanat Tiyatrosu'nun perde arkasını acımasızca yeren Bir Ölünün Notlar: Teatral Bir Roman (1965) ile Usta ve Margarita (1966-67) bu başyapıtlar arasındadır.
Arka kapaktan yazar hakkında: Mihail Afanasyeviç BULGAKOV (1891-1940): Mizah yeteneği ve keskin yergileriyle tanınan Rus yazar Kiev'de dünyaya geldi. Kiev Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1916'da mezun oldu. Çeşitli öykülerinden sonra 1924'te Gogolvari bir bürokrasi yergisi olan Şeytanname adlı yapıtı yayımlandı. İç Savaş sırasında bir grup B ... Daha fazla göster
Özet
Sefil durumdaki bir sokak köpeğinin günlük yaşantısı ile başlayan roman, kahramanımızın bir profesörün kendisini beslemesi sonrası duyduğu minnet ile profesörü takibi sonucu gelişen ve profesörün üzerinde deney gerçekleştirmesi ile devam eden olayları konu alır. Sovyet rejimini mizahi yönden eleştiren ve bunu bir köpeğin ameliyat sonrası değişen davranışsal hareketleri ile açıklayan Bulgakov; özellikle o günlere dair Sovyet rejiminin amaçladıklarına ulaşamadığını, durumun devrim öncesinden daha kötü olduğunu kendi düşünce bakışından o günün kavram ve yaşantısıyla belli başlı toplumsal karakterlere yansıtarak açıklar.
Kendisi de bir doktor olan Bulgakov, detaylı ameliyat anlatıları ve bazı deneysel durumlardan da bahsederek kitapta dönemin tıp durumuna da ufaktan göz atılmasını sağlar.

Arka Kapaktan:
Bulgakov Köpek Kalbinde sokak köpeği Şarik'in öyküsünü anlatır. Dünya çapında bir bilim insanı olan Profesör Filipoviç, evine götürüp beslediği Şarik'i ameliyat ederek, er bezlerini ve hipofiz bezini adi bir suçlununkilerle değiştirir. Köpek arsız, yüzsüz, şehvet düşkünü ve kaba saba bir insana dönüşür. Şarik insan haliyle profesörün hayatını cehenneme çevirse de, Sovyet bürokrasisinde kendine bir konum edinebilecektir.
Komünistlerin küçük burjuva değerlerinin üstünde yeni bir Sovyet insanı yaratma ideallerini hicveden Köpek Kalbi, Bulgakov'un en çok tartışılan yapıtıdır.
Sefil durumdaki bir sokak köpeğinin günlük yaşantısı ile başlayan roman, kahramanımızın bir profesörün kendisini beslemesi sonrası duyduğu minnet ile profesörü takibi sonucu gelişen ve profesörün üzerinde deney gerçekleştirmesi ile devam eden olayları konu alır. Sovyet rejimini mizahi yönden eleştiren ve bunu bir köpeğin ameliyat sonrası değişen d ... Daha fazla göster
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
İnceleme Yaz
İncelemeler (0)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
Daha Fazla İnceleme Göster
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close