Film için yaptığım çıkarımlara gelirsek. Ben metafor bir dünya olarak algılıyorum filmi. Film aslında hayatı anlatıyor bizlere. Hayatta herkes kendini ispat etmek için çabalar, mücadele eder ve tek hakkı vardır. Her sınavda tek geçme hakkı vardır. Sınavlar aslında kolay gibi gözükür ama oldukça meşakkat gerektirir. Hayaline gitmek için benim çıkarımım 4 tane büyük sınav vardır: Bilgi, Sağlık, İlişkiler ve Aile olarak algılıyorum. Her sınavın sorusu başkadır, çözümünü bulmakta başka metodoloji gerektirir ve tek giriş hakkı bulunmaktadır. Kendinin en hazır halinde adımı atmak gerekir, ne erken ne geç. Sınavları düşünme, "gökyüzüne bak hayalini hatırla."
Filmde en çarpıcı sahnelerden birisi gibi ansızın aile sınavıyla burun buruna gelirsin, çözdüm zannedersin ama o senin karşına çıkar ve "gücünü dönmek için kullanmaman" gerekir. Filmde "yüzme metaforuyla" çok güzel işlenmiş. Sakın ola vazgeçip dönme, Temel Fıkrasına dönebilir hayatın.
En çarpıcı bir nokta daha var. Eksikleri göz ardı et. İnsanların değiştiremedikleri şeyleri değil, değiştirebildikleri ve mücadele ettikleri şeyleri görmeye odaklan. Özetle, ne zaman "üzgünüm, rüzgar uçurdu" demeyi öğren.
ve son olarak sakın unutma. İlk günden beri senin geleceğin noktayı bilen bir kişi elbet vardır. Sana her daim inanan, sen farkında olmadan seni kollayan. Onu sadece utandırma, o senin sınava sokmayacak zaten. Yani filmdeki bir detay gibi: "Doktor hep biliyordu."
*Tırnak içine aldığım yazılar filmin içinde yer yer duyacağın sözler veya izlediğiniz detayları içermektedir.