Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Dinle Küçük Adam

Dinle Küçük Adam (Rede An Den Kleinen Mann)

Kitap
1948
EA Puanı
9.0 10
2 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
"Küçüklüğünden ve değersizlik duygusundan arındığında düşünmeye başlayacaksın. Sözünü ettiğim bu düşünme başlarda çok acıklı olacak,yanlışlarla dolu,amaçsız bir düşünme olacak. Başkaları sana değin düşünürken duydukları acıya nasıl yıllarca dayandılar,sessiz sessiz dişlerini sıkıp durdularsa,sen dedüşünmenin getirdiği acılara dayanmayı ister istemez öğreneceksin"

Wilhelm Reich,döneminin gelenekçi ruhçözümlemecilerinin aksine sinir hastalıklarının temelinde hemen her zaman cinsel bozukluklar olduğunu ileri sürmüştür. Bundan dolayı bağnaz halk tarafından iftiraya uğramış ve dikkate alınmamıştır.
Kitabın yazıldığı tarih ikinci Dünya Savaşı'nın sonlarına denk geldiği için 'akıl tutulması' yaşayan ve kendi mutsuzluğuna sebep olan insanoğluna bir bilim adamı bakış açısıyla kendisini anlatmıştır.

İnsanın silkelenip kendisine gelmesini ve sığ sularında boğulduğu küçük anlaşmazlıklarını,doyumsuzluklarını bir "büyük adam" gibi nasıl çözeceğini anlatan bir kitap.

Oldukça samimi bir dille yazılmış ama zaman zaman iğneleyici ifadeler kullanmayı da unutmamış yazar. Kitabın içinde anlattıklarının karikatürize edilmiş hali de bulunuyor.
"Küçüklüğünden ve değersizlik duygusundan arındığında düşünmeye başlayacaksın. Sözünü ettiğim bu düşünme başlarda çok acıklı olacak,yanlışlarla dolu,amaçsız bir düşünme olacak. Başkaları sana değin düşünürken duydukları acıya nasıl yıllarca dayandılar,sessiz sessiz dişlerini sıkıp durdularsa,sen dedüşünmenin getirdiği acılara dayanmayı ister i ... Daha fazla göster
Yazar
Wilhelm Reich
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
Almanca (Deutsch)
Orijinal Başlık
Rede An Den Kleinen Mann
Yayınlanma Tarihi
03 Ocak 1948
Yayınevi
Payel Yayınları
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 153
Cilt Ciltsiz
Yazar Hakkında
Wilhelm Reich 1897 yılında Galiçya'da doğdu. Tıp öğrenimi gördü. Viyana'da Freud'un baş yardımcısı oldu. Daha sonra dogmacı kafalara taktığı çelmeleri kabul etmeyen katı gelenekçi ruhçözümcüler tarafından gözden düşürülmeye çalışıldı.
Reich,1933'te Hitler'in işbaşına gelmesinden sonra A.B.D.'ne yerleşti. Burada "orgone enerjisi" kuramını geliştirdi.1957 yılında öldü.
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
İnceleme Yaz
İncelemeler (3)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
İnceleme
Arda Ateş
Arda Ateş
104K UP
İnceleyen8 5 Temmuz
Wilhelm Reich'ın "Dinle Küçük Adam" eseri, modern insan ve günümüz insanlarının karmaşık ruh halini ve yaşadıklarını derinlemesine inceleyen okunması gereken bir kitap olarak karşımıza çıkıyor. Reich, "Küçük Adam"ı; otoriteye boyun eğen, gerçek benliğini bastıran ve mutluluğu dış etkenlerde arayan bir birey olarak tanımlıyor. Sert ve iğneleyici üslubuyla dikkat çeken yazar, küçük adamın göz yaşına bakmayarak kaçma şansı vermeyecek bir şekilde eleştiriyor, onu sorumsuzluk ve aptallık ile suçluyor. Bu eleştiriler, bizleri düşünmeye ve kendi yaşamımızdaki benzer olayları sorgulamamıza neden oluyor. Şuana kadar ve sonrasında da yazdıklarıma bakınca bu yazar, bu hekim neden bu kadar acımasız diye sakın düşünmeyin. İşin özünde insan sevgisi yatıyor. Hepimizin iyiliği için minik bir feda, minik bir gerçeklik...

Reich'ın "Küçük Adam" tanımı haklılık payı taşıyor tabii ki de. Özellikle otoriter, baskıcı rejimlerin ve kapitalist sistemin yönetiminde yaşayan insanlarda, bu tür eğilimlerin daha fazla görüldüğünü söylemek zor bir şey değil. Fakat her insanın farklı bir yaşam deneyimi ve kişisel gelişim süreci olduğunu da göz ardı etmememiz lazım. Reich'ın "Küçük Adam" kişiliği için ne yapmamız gerektiğini söylüyor. Söylediklerinin bazısı gerçekçi ve uygulanabilirken, bazısı ise ütopik ve insan doğasına zorlayıcı görünüyor. "Küçük Adam"ın kendi duygularını kabul etmesi ve kendisiyle yüzleşmesi gibi önemli bir noktalardır, kesinlikle yapmamız gereken ve hayatımıza entegre etmemiz gereken bir düşünce tarzıdır. Fakat otoriteye karşı tamamen karşı bir tavır almanın çok da mantıklı olmayabileceğini de düşünmemiz gerekiyor. Tabi eserin yazıldığı tarihe bakarsak ve yazarın da (tüm dünya gibi) 20.yy. acımasız siyasi ortamını, savaşlarını ve psikolojik zorluklarını çektiğini anlarsak neden böyle yazdığını daha iyi kavramış oluruz.

Şimdi gelelim yazarın diline ve üslubuna. Dil ve üslub olarak akıcı ve sade olmakla birlikte aslında konu bakımından okuyucuyu düşündürtme ve kaçma eğilimine sokan bir hal aldığını görebiliriz. Şimdi diyeceksiniz kaçma eğilimi nedir diye. "Küçük Adam"ı her eleştirmeye başladığında(kısacası bütün kitapta) ben kendimi eserden uzak tutmak istedim çünkü kitap okurken genellikle hepimiz o kitaptaki karakterleri kendimiz gibi algılamaya başlarız ve bir samimiyetimiz olur tabii, Reich'ın bir acıma duygusu olmadan hepimizi haşladığını hissetmişsinizdir. Buna karşın bu üslup tercihi, eserin etkileyiciliğini daha da arttırmış söyleyebilirim. Biz okuyucuları zorunlu olarak bir düşünce silsilesine sokuyor ve bu gerçekten öz gelişim anlamında Mükemmel! "Dinle, Küçük Adam", modern insanların ve günümüz insanlarının ruh halini ve yaşadığı fikir çelişkilerini anlamamız için sade ve güzel bir yol gösteriyor. Ayrıca; otoriter, baskıcı rejimlerin ve kapitalist sistemin insan ruhunu nasıl etkilediğini anlamak isteyenler için de kapsamlı bir insani bildiri sunuyor.

Kitapta bahsetmem gereken çok önemli bir nokta olduğunu düşünüyorum. Örneğin Reich, "Küçük Adam"ın yaşadığı zorlukların ve ruhsal sorunların sadece ama sadece otoriteye bağlılığın ve kendisinden kaçmasının nedeni olduğunu öne sürmüş. Fakat biz insanların yaşadığı ruhsal sorunlar veya gündelik sorunlarımızda geçerli olmak üzere sadece bu etkenlerle sınırlı değil. Çevremiz, yıllar içerisinde düşünce yapımız hatta tükettiğimiz kaynaklar hepsi aslında bunları etkiliyor. Hem yazar hem de biz aslında bunu bilsek de yine de daha geniş bir açıdan bakılabilirdi. Tabii bu nedenle bir değil onlarca ciltlik kitap gerekirdi, onu da anlayabiliyorum.

"Dinle Küçük Adam"ı sadece okuyucu gözünden değil, ebedi ve psikolojik/felsefi bir bakış açısıyla da değerlendirmemiz çok yararlı olacaktır. Reich'ın "Küçük Adam" tanımını, Erich Fromm'un "kaçışçılık" kavramlarıyla paralellik gösterdiğini açık ve net şekilde söyleyebilirim. Fromm'a göre kaçışçı kişilik, özgürlükten ve sorumluluktan kaçarak otoriteye itaat etmeyi tercih eden bir kişilik tipidir. Bu konuda bu kitap sonrası size araştıralacak birisi göstermiş oluyorum hem de "Dinle Küçük Adam"ı daha iyi anlamamız için bakılması gereken başka bir tanım olduğunu söylemek isterim.

Reich'ın eserinin psikanalitik bir bakış açısıyla da yorumlamaya çalışacağım ama ne yazık ki bu konuda ne yeterli ne de somut bir dayanağım yok ama Küçük Adam'ın bastırdığı duyguları ve ilkel arzuları, Freud'un "id" kavramıyla ilişkilendirsek bir yanlış olacağını düşünmüyorum. Id, ilkel dürtüler ve ilkel arzular barındıran bilinçdışı bir zihin katmanıdır. Küçük Adam ise Id'in taleplerini bastırarak uygar toplumda uyum göstermeye çalışır. Fakat bu duyguların bastırımın kaygı ve nevroz gibi çeşitli ruhsal sorunlara yol açtığını görebiliriz. Psikanalitik ve felsefik anlamda okunması şart olan bir kitabı inceledim umarım en yakın zamanda sizler de okursunuz. Şimdiden iyi okumalar dilerim...
5
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İnceleme
Hatice Yetişkin
İnceleyen10 28 Mart
Sen büyüksün "küçük adam". Küçük ve darkafalı olmadığın zaman. Senin büyüklüğün küçük adam, bize kalan son umut.
Sen büyüksün küçük adam, iyi, sıcak halk türkülerini söylediğin zaman; çünkü halk türküleri iyi ve sagalticidir ve yeryüzünün hemen her yerinde vardır. Wilhelm Reich.
4
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İnceleme
Esra Demiroğlu
İnceleyen 12 Aralık 2021
İnsanın "büyük adam" olma yolundaki küçük hatalarını anlaması adına bir psikanalistin seslenişini içeren bir kitap"Dinle Küçük Adam". Bu kitapta, (yazarın kendi deyimiyle) coşkusal vebanın ne olduğunun ve ondan nasıl arınabileceğimizin cevaplarını bulacaksınız.
İnsanı en çıplak ve savunmasız haliyle görmüş,onu tanımış ve onu bu bataklıktan kurtarmak için bütün ömrünü adamış olan Wilhelm Reich'ın küçük adamla konuşmasını okumanız size kendinize ve topluma daha sorgulayıcı olarak bakmanızı sağlayacak.
3
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Esra Demiroğlu
@striadus6790595
İnceleme Yaz
Tavsiyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close