Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Eser Ekle İnceleme Ekle
Alıntı & Aforizma Ekle
Paylaşım Yap
Bilimler ve Sanatlar Üstüne Söylev

Bilimler ve Sanatlar Üstüne Söylev (Discours Sur Les Sciences Et Les Arts)

Hasan Âli Yücel Klasikler Dizisi LVII (57) - Fransızca Aslından Çeviren: Sabahattin Eyüboğlu
Kitap
2007
EA Puanı
9.0 10
9 Kişi
Senin Puanın
Puan Ver
Tanıtım
Bu söylev, Dijon Akademisi'nin 1749'da ortaya attığı şu yarışma sorusuna cevap olarak yazılmıştır ve birinciliği kazanmıştır:

"Bilimlerin ve sanatların gelişmesi ahlakın düzelmesine yardım etmiş midir?"

Rousseau bu soruya yalnız ünlü söylevi ile değil, bütün hayatı ve eserleriyle hayır cevabını vermiştir. Söylev'in önemi Rousseau'nun yazarlık hayatında bir hareket noktası oluşu ve eserlerindeki başlıca tezi özetleyişidir. Rousseau ölünceye kadar bu söylevdeki fikirlere bağlı kalmış ve bütün eserleri sanki aynı fikirlerin genişletilmesi ve ispatlanması için yazılmıştır.

Rousseau'nun tezi ne kadar garip görünürse görünsün, bugün bile kuvvet ve tazeliğini korumaktadır. Avrupa uygarlığının şimdiki buhran günlerinde birçok düşünürler sanat ve bilimlerin insan hayatındaki yeri ve önemi sorunlarına dönmektedirler. Dijon Akademisi'nin sorusu bugün yeniden sorulsa Rousseau gibi cevap verecek düşünürlerin bulunmayacağı ileri sürülmez.
Bu söylev, Dijon Akademisi'nin 1749'da ortaya attığı şu yarışma sorusuna cevap olarak yazılmıştır ve birinciliği kazanmıştır: "Bilimlerin ve sanatların gelişmesi ahlakın düzelmesine yardım etmiş midir?" Rousseau bu soruya yalnız ünlü söylevi ile değil, bütün hayatı ve eserleriyle hayır cevabını vermiştir. Söy ... Daha fazla göster
Yazar
Jean-Jacques Rousseau
Dili
Türkçe
Orijinal Dili
Fransızca (français)
Orijinal Başlık
Discours Sur Les Sciences Et Les Arts
Yayınlanma Tarihi
01 Ocak 2007
Yayınevi
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Eser Hakkında Daha Fazla Bilgi
Sayfa Sayısı 80
ISBN-10 9-944-88041-8
ISBN-13 978-9-9448-8041-1
Boyutları 13 x 21,5 cm
Cilt Ciltsiz
Tüm Reklamları Kapat
Kişiler
İnceleme Yaz
İncelemeler (1)
Alıntılar (0)
Gönderiler (0)
İnceleme
Abdullah Derda Alkazak
İnceleyen10 12 Şubat
📚 Soru: "Bilimlerin ve sanatların gelişmesi, ahlakın düzelmesine katkı sağlamış mıdır?"

Dijon Akademisi bu soruyu 1749'da bir yarışma sorusu olarak ortaya atar. Jean-Jacques Rousseau ise bu soruya sadece yarışmada birinciliği alan bu söylevi ile değil, bütün eserleri ve hayatıyla net bir "Hayır!" çeker. Ona göre ahlaksızlığın ve kötülüğün artmasının en büyük sorumlusu bilim ve sanat uğraşıdır, bu uğraşlar insanı yozlaştırmaktadır...

Rousseau söylevinde, bilim ve sanatın insanoğlunun kötü yanlarından doğduğunu kanıtlamaya çalışır ve şu argüman gibi pek çok argümanı öne sürer:

"Astronomi, boş inançlardan doğmuştur; güzel söz söylemek hırstan, kinden, dalkavukluktan, yalandan; geometri cimrilikten; fizik, boş meraktan ve hepsi birden, hatta ahlak bile, insanın kendini beğenmesinden doğmuştur."

Rousseau'nun neden böyle düşündüğü, sunduğu örnekler çerçevesinde bir nebze anlaşılır olsa da, madalyonun sadece kendi düşüncesini destekleyecek argümanları bulunduran yüzüne yoğunlaşmış. Diğer yüzüne bakmaya tenezzül etmemiş. Görüşlerine kesinlikle katılmıyorum. Modern dünyadan nasibini alabilmiş herhangi bir kişinin de katılmayacağına inancım tam.

"Ulan acaba mı?!" diye iki üç yerde kafamı karıştırdıysa da bence fazla romantik düşünmüş kendisi. Yine de okunmasını tavsiye ederim.
5
0 Yorum
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla İnceleme Göster
Eseri Ekleyen
Abdullah Derda Alkazak
@abdullahalkzk
İnceleme Yaz
Tavsiyelere Git
Tüm Eserlere Git
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close