Dijon Akademisi bu soruyu 1749'da bir yarışma sorusu olarak ortaya atar. Jean-Jacques Rousseau ise bu soruya sadece yarışmada birinciliği alan bu söylevi ile değil, bütün eserleri ve hayatıyla net bir "Hayır!" çeker. Ona göre ahlaksızlığın ve kötülüğün artmasının en büyük sorumlusu bilim ve sanat uğraşıdır, bu uğraşlar insanı yozlaştırmaktadır...
Rousseau söylevinde, bilim ve sanatın insanoğlunun kötü yanlarından doğduğunu kanıtlamaya çalışır ve şu argüman gibi pek çok argümanı öne sürer:
"Astronomi, boş inançlardan doğmuştur; güzel söz söylemek hırstan, kinden, dalkavukluktan, yalandan; geometri cimrilikten; fizik, boş meraktan ve hepsi birden, hatta ahlak bile, insanın kendini beğenmesinden doğmuştur."
Rousseau'nun neden böyle düşündüğü, sunduğu örnekler çerçevesinde bir nebze anlaşılır olsa da, madalyonun sadece kendi düşüncesini destekleyecek argümanları bulunduran yüzüne yoğunlaşmış. Diğer yüzüne bakmaya tenezzül etmemiş. Görüşlerine kesinlikle katılmıyorum. Modern dünyadan nasibini alabilmiş herhangi bir kişinin de katılmayacağına inancım tam.
"Ulan acaba mı?!" diye iki üç yerde kafamı karıştırdıysa da bence fazla romantik düşünmüş kendisi. Yine de okunmasını tavsiye ederim.