Erkek ve Dişilerde Çocuksuluk, Risk ve Sakarlık
Kadın ve erkekler, evrim sürecini tam olarak aynı şekilde geçirmemişlerdir. Her ikisi de çocukluktan yetişkinliğe geçerken oldukça uzun bir yol kat etmelerine rağmen, bazı özellikleri açısından farklı oranlarda gelişim göstermişlerdir. Erkekler davranış bakımından daha çocuksu özelliklere sahipken, kadınlar anatomik açıdan daha çocuksu özelliklere sahiptirler.
Örneğin, erkekler 30 yaşındayken kadınlara göre kaza/sakarlık yapmaya 15 kat daha yatkındırlar. Bunun sebebi çocukluk çağlarında oyun oynarken sahip oldukları risk alma özelliklerini hala muhafaza etmeleridir. Erkeklerin bu özellikleri başlarının sık sık derde girmesine yol açmakla birlikte, ilkel çağlarda bu onlar için oldukça değerli bir özellikti. Zira o çağlarda erkekler risk almak zorundaydılar. İlkel çağlarda kadınlar kolayca gözden çıkarılamayacak kadar değerliyken, erkekler için aynı durum söz konusu değildi. Bu onların risk alma konusunda uzmanlaşmalarına neden olmuştur.
Birkaç erkeğin avlanma sırasında yaşamlarını yitirmesi, küçük kabilelerin üreme süreçlerini sekteye uğratmayacaktı. Oysa kadınların yaşamlarını yitirmesi üreme oranını ciddi bir tehdit altına sokacaktı. Hatırlamamız gereken şey, o çağlarda bu gezegende sayıca çok az olmamızın, üreme oranının önemini oldukça arttırdığıdır.
Risk almak sadece fiziksel anlamda değil, aynı zamanda zihinsel alanda da söz konusuydu. Erkek mucitlerin sayısı kadın mucitlere oranla daha fazlaydı. Önceden denenmiş, bilinen yöntemlere başvurmak yerine yeni keşiflere açılmak her zaman için risk unsuru taşır. Avlanmak dışındaki hemen her alanda önemli sorumluluk taşıyan ilkel kabilelerin can damarı rolünde olan kadınlarsa dikkatli olmak zorundaydılar. Kadınlar, evrim süreci sırasında aynı anda birçok şeyi birden yapmak konusunda uzmanlaştılar.
Örneğin sözlü iletişim, koku, işitme, dokunma ve renk ayrımı yapabilme özellikleri erkeklere oranla daha gelişmiş durumdaydı. Çocuklarını besleyip büyütme, onlara karşı daha duyarlı davranma gibi konularda erkeklerden daha üstün durumdaydılar. Hastalıklara karşı da daha dayanıklıydılar. Zira anne olarak onların sağlığı çok daha önemliydi.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 24
- 8
- 6
- 2
- 2
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- D. Morris. (2006). Çıplak Kadın. ISBN: 9751025311. Yayınevi: İnkılap Kitabevi.
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 12:04:54 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1007
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.