Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Erkek Beluga Balinası İnsan Sesini Taklit Ediyor!

2 dakika
5,111
Erkek Beluga Balinası İnsan Sesini Taklit Ediyor! U.S. Navy
Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanları, Beluga balinalarının insan sesini taklit etme yeteneğine sahip olduklarını keşfettiler. Bu keşifler ilk adımda balinaların insan sesini taklit edebildiklerini gösterdi ve diğer balinaları analiz etmek isteyen araştırmacılara ilham kaynağı oldu. Beyaz balina olarak da bilinen Beluga balinaları çok konuşkan oldukları için denizin kanaryaları olarak da isimlendirilirler. Bu balinalar Moby Dick hikayesindeki gibi dev canavarımsı bir balina değil, aksine gerçekte türünün en küçük balinalarıdır. 

1984’te bilim adamları San Diego'daki Ulusal Deniz Memelileri Vakfı’nda tutulan balina ve yunuslardan olağandışı sesler yayıldığını fark ettiler. Bu sesler dinleyenlerin anlama uzaklığı dışında iki insanın yaptığı konuşmaya benziyordu. Dalgıç, balinaların bulunduğu havuzdan dışarı çıktığında meslektaşlarına şu tuhaf soruyu sordu: "Dışarı çıkmam gerektiğini hanginiz söyledi?" 

Bu olaydan üzerine, "dışarı çık" (İngilizce: "out") sesine benzer bir ses çıkaranın, Noc isimli beyaz erkek balina olduğu fark edildi!

Tüm Reklamları Kapat

Noc'un insan sesi duyacak birçok fırsatı vardı. Örneğin havuz kenarındaki çalışanların konuşmalarına kulak misafiri olabiliyordu. Ayrıca dalgıçların su altındaki konuşmalarına olanak sağlayan aletlerden çıkan sesleri de duyabiliyordu. Bu olaydan sonra geçmişte balinaların insan sesi çıkardığı ile ilgili hikayeler de gün yüzüne çıkmış oldu. Örneğin Vancouver akvaryumunda bakıcılar 15 yaşındaki balinanın kendi adı olan "Lagosi"yi söyleyebildiğini ileri sürdüler. 

Noc'un insan sesini taklit ettiğine dair daha titiz testler de yapıldı. Noc bu tarz insan sesine benzeyen sesler çıkardığında yiyecek ödülü verildi ve testler sonucunda bu sesleri kaydedecek kadar veri elde edildi. Noc'un ses analizleri incelendiğinde ses ritimlerinin insan ses ritmiyle benzer olduğunu ortaya çıktı. Dahası bilim insanları Noc'un ses frekanslarının sıradan balinalardan birkaç oktav düşük olduğunu ve insan sesine yakın olduğunu fark ettiler. Ulusal Deniz Memelileri Vakfı Başkanı Araştırmacı Nörobiyoloji Uzmanı ve veteriner Sam Ridgway şöyle söylüyor:

Çok şaşırdık. Noc'un ses çıktısı diğer balinaların aksine bize insan ses çıktısını anımsattı. Daha önce hiç böyle bir şey duymadık.

Bu sesler bile çok şaşırtıcı çünkü balinalar sesi insanlardan tamamen farklı bir şekilde üretirler. Balinalar ses çıkarabilmek için geniz yollarını kullanırlar insanlar ise gırtlak yapısını kullanırlar. Noc’un bu insansı sesi çıkarabilmek için geniz yollarındaki hava basıncını hava deliğindeki vanaların aşırı şişmesini engelleyerek başkalaştırması gerekir. Ridgway şöyle anlatıyor: “Böylesine aşikar bir çaba sanki bizimle iletişime geçme çabası izlenimini veriyor.”

Noc'un insansı sesi 4 yıl boyunca devam etti ve olgunluğa ulaşınca son buldu. Ama geri kalan 30 yıl boyunca farklı yönlerden epey ses çıkarmaya devam etti. Denizlerin kanaryası sıfatının da hakkını verdi. Noc malesef 2007 senesinde önce hayatını kaybetti. Ridgway, bu sonuçlara bakarak balinalarla insanların karşılıklı konuşma düzeyinde ilişki kurduğu sonucuna varmamaları gerektiğini söyledi. Şunları da ekliyor: “Bununla beraber gelecek araştırmalarda konuşma düzeyinde nelerin başarılı olabileceğine dair kararını vermek için de ortada etkileyici bir ihtimal vardır.”

Beluga balinaları genellikle akvaryumlarda tutulur ve araştırmacılar onlarında insan sesini taklit edip edemeyeceklerini görmek isterler. Ridgway şunları söylüyor: "Akvaryumdaki bakıcılar balinalarda bu tarz davranışlar veya akustik metot araştırmalarında kayda değer bir gözlem yaptıklarında hemen uzmanlarla iletişime geçmelidirler."

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Güldürdü 1
  • Bilim Budur! 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Live Science | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 11/12/2024 22:15:43 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2787

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Diş Hekimliği
Akademik
Kütle
Beslenme Biçimi
Şizofreni
Yayılım
Yıldızlar
Mühendislik
Bebek Doğumu
Tercih
Ses
Neandertaller
Kimyasal Bağ
Kamuflaj
Hindistan
Doğal Seçilim
Küresel Isınma
Nöroloji
Tıp
Tohum
Asteroid
Yeni Doğan
Yaşam
Oyun
Diş Hastalıkları
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
. C. Q. Choi, et al. Erkek Beluga Balinası İnsan Sesini Taklit Ediyor!. (7 Ekim 2014). Alındığı Tarih: 11 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2787
Choi, . C. Q., Cingöz, H., Bakırcı, Ç. M. (2014, October 07). Erkek Beluga Balinası İnsan Sesini Taklit Ediyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 11, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2787
. C. Q. Choi, et al. “Erkek Beluga Balinası İnsan Sesini Taklit Ediyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Harun Cingöz, Evrim Ağacı, 07 Oct. 2014, https://evrimagaci.org/s/2787.
Choi, Charles Q.. Cingöz, Harun. Bakırcı, Çağrı Mert. “Erkek Beluga Balinası İnsan Sesini Taklit Ediyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Harun Cingöz. Evrim Ağacı, October 07, 2014. https://evrimagaci.org/s/2787.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close