Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Erguvani balıkçıl (Ardea purpurea)

2 dakika
1,396
Erguvani balıkçıl (Ardea purpurea)
Tüm Reklamları Kapat
Erguvani balıkçıl
  • Bilimsel Adı Ardea purpurea
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Erguvani balıkçıl
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Purple heron
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle
Havalanırken sazlıklara takılan bir yetişkin.
Havalanırken sazlıklara takılan bir yetişkin.
Pedram Türkoğlu

Gözlem Bilgileri

Zonguldak'ın Filyos Çayı'nda bizden kaçmaya çalışırken sazlığa takılan bu uzun ve zarif kuş bir erguvani balıkçıl (Ardea purpurea). Gözlem sırasında yürürken, bizden korkup uçmaya başladı. Fakat boyutundan dolayı sazlıklara takılırken, bu pozu verdi.

Tanım ve Genel Bilgiler

Kendisine çok benzeyen gri balıkçıl (Ardea cinerea) ile karıştırılır çoğu kez. Erguvani balıkçılın renk tonu daha koyudur ve boynunda koyu çizgilenme mevcuttur. Yetişkinlerin (ad.) kanat üstü daha mor renkte iken; yavrularda (juv.) genelde kahverengidir. Boynu ve gagası da daha incedir. Çoğunlukla ayak parmakları açık uçar. Gözlerindeki iris kısmı sarı renklidir. Boyları 70-94 cm civarında, kanat açıklıkları ise 120-152 cm civarındadır. İri cüsselerine rağmen ağırlıkları yalnızca 0.5 ile 1.3 kg arasında değişir. 

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

İlk izleri yaklaşık 50 milyon yıl önce Eosen Devri'ne kadar giden balıkçılgiller (Ardeidae) familyasına üye olan bu türler, uçarken leylekgillerden (Ciconiidae), boyunlarını geriye çekerek (retraksiyon) uçtukları için ayrılırlar. Altıncı ve yedinci boyun eklemlerinin özelleşmiş şekli (morfolojisi) nedeniyle boyunlarını "S" yapabilecek şekilde evrimleşmişlerdir. Boyun geri çekilip toplanabilmekte ve ileriye doğru uzatılabilmektedir. Tabii tüm balıkçılların boynu uzun değildir, gece balıkçılları ve balabanların boyunları daha kısadır.

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Sazlık, sığ sulardaki küçük omurgalılarla beslenirler. Genelde sazlıkların arasında saklanırlar. Ses yaptığınız anda, oradan uçmaya başlıyorlar.

Davranış ve Etoloji

Çeşitli avlanma stratejileri vardır. Örneğin küçük ak balıkçıl (Egretta garzetta) ve gri balıkçıl (Ardea cinerea) gibi bazı balıkçıl türlerinin avlarını yakına çekmek için yem kullandıkları kaydedilmiştir. Genelde sığ suda avlarının yaklaşmasını beklerler veya ayakları ile yosunları hareket ettirerek, içlerindeki canlıları kaçırarak avlanırlar. İnce gagalarını zıpkın gibi hızla salarak küçük omurgalıları yakalarlar. Hatta bazen yaklaşık yarım metrelik balıkları bile tutabilirler. Sığır balıkçılları ise daha basit, kommensal bir yöntemle avlanırlar. Adından da anlaşılacağı gibi otlanan sığırların peşinden giderek, ortaya çıkardıkları böcekleri yakalarlar. 

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 3
  • Tebrikler! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Umut Verici! 2
  • Grrr... *@$# 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Mustafa Sözen, Mustafa Erturhan, Kerem Ali Boyla, Tuncer Tozsin, Murat Soydaş, et al. (2020). Zonguldak Kuşları. ISBN: 978-605-4610-77-8. Yayınevi: T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı.
  • Lars Svensson & Peter J. Grant. (2020). Collins Bird Guide. ISBN: 0-00-219728-6. Yayınevi: HarperCollins.
  • Wikipedia. Heron. (5 Mart 2020). Alındığı Tarih: 5 Mart 2020. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  • Wikipedia. Purple Heron. (5 Mart 2020). Alındığı Tarih: 5 Mart 2020. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 05:12:34 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5379

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Protein
İklim Değişimi
Yaşam
Gözlem
Proton
Sinek
Nasa
Kozmoloji
Uluslararası Uzay İstasyonu
Uzay Aracı
Odontoloji
Doğru
Cinsiyet
Kuşlar
Regülasyon
Aminoasit
Üreme
Uzun
Toplum
Bilgisayar
Deney
Kuvvet
Homeostasis
Gebelik
Yaşamın Başlangıcı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
P. Türkoğlu, et al. Erguvani balıkçıl (Ardea purpurea). (16 Nisan 2018). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/5379
Türkoğlu, P., Bakırcı, Ç. M. (2018, April 16). Erguvani balıkçıl (Ardea purpurea). Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/5379
P. Türkoğlu, et al. “Erguvani balıkçıl (Ardea purpurea).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 16 Apr. 2018, https://evrimagaci.org/s/5379.
Türkoğlu, Pedram. Bakırcı, Çağrı Mert. “Erguvani balıkçıl (Ardea purpurea).” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 16, 2018. https://evrimagaci.org/s/5379.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close