Epilepsi Nöbeti Sırasında Üretilen Beyin Dalgaları, Sese Dönüştürüldü!
Bu haber 11 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Belki bir epilepsi nöbetinin neye benzediğini bilebilirsiniz, ancak nasıl bir sese sahip olduğunu biliyor musunuz? Artık dinleyebilirsiniz:
Bu sesleri kaydedebilmek için Stanford Üniversitesi nörologu Dr. Josef Parvizi ile iş arkadaşı Dr. Chris Chafe, bir epilepsi nöbeti geçiren bir bireyin kafasına elektrotlar yerleştirdiler ve beyin dalgalarını kaydettiler. Sonrasında da sinirlerin ani boşalmaları sonucu oluşan bu dalgaları insan sesini taklit eden tonlara çevirdiler. Stanford Üniversitesi'nde müzik araştırmaları alanında profesör olan Dr. Chafe şunları söylüyor:
Benim ilk ilgi alanım kalpte gerçekleşecek artistik bir sesti, ancak ilginç bir şekilde nöbete ait aktiviteyi hızlı bir şekilde, sadece kulaklarımızı kullanarak nöbet olmayan beyin aktivitesinden ayırt edebileceğimizi fark ettik. Statik sesle yüklü bir radyoya ait bir ayarlama kolunu çevirmek gibiydi.
Araştırmacılar, bu "beyin stetoskobu" sayesinde ileride epilepsi hastalarına bakan insanların sadece beyin aktivitesinin seslerini dinleyerek, kişinin epilepsi nöbeti geçirip geçirmeyeceklerini anlayabilecekleri bir biyolojik geribildirim sistemi kurabileceklerini düşünüyorlar. Stanford Üniversitesi'nde nöroloji profesörü olan Dr. Parvizi ise şunları söylüyor:
Elektroensefalografi (EEG) konusunda eğitim almamış olmasına rağmen bir epilepsi hastasına bakan biri (örneğin epilepsi hastası bir çocuğa sahip olan bir anne), nöbetin ritmlerini dinleyebilir ve kolayca beyinde bir aktivite olduğunu fark edebilir.
Yazan:
Kaynak: Bu yazı HuffingtonPost sitesinden çevrilmiştir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 18
- 10
- 6
- 5
- 4
- 4
- 3
- 2
- 2
- 1
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: HuffPost | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 20:14:54 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1648
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in HuffPost. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.