Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Epigenetik Sayesinde Anıların Gelecek Nesillere Aktarılma Mekanizması

2 dakika
9,992
Epigenetik Sayesinde Anıların Gelecek Nesillere Aktarılma Mekanizması Reuters
Tüm Reklamları Kapat

İnsan kültürünün belki de en önemli parçası kitaplardır. Kitaplar sayesinde insanlık önceki nesillerin deneyimleyerek edindiği bilgiyi bir çırpıda öğrenir ve kendi yaşantısını bu bilgilerin üstüne inşa edip yaşamı süresince ona aktarılan bilgiyi bir kat daha arttırarak yeni nesillere aktarabilir. Kitapların avantajını gözden kaçırmak elde değil. Yeni yapılan bir epigenetik araştırma ise bu sistemin genomumuzdaki işleyişine odaklandı.

“Genler üstü genetik” anlamına gelen epigenetik, sistemin DNA’sında değişiklik meydana gelmemesine rağmen çevresel etmenler sonucu DNA’nın işlenişinde meydana gelen değişikliklerin kalıtsal olarak DNA üzerindeki genlerin farklı şekillerde ifade edilişini araştırır. Bunu bir benzetmeyle açacak olursak, DNA’mızı bin bir malzemeyle yani genlerle dolu olan bir buzdolabı olarak hayal edin. Her hücre kendine göre bir yemek yapacaktır ve her yemeğin kendine özgü malzemeleri ve bu malzemelerin karışma oranları vardır. Dolayısıyla vücudumuzda her hücre; hücre tipine, bulunduğu evreye ve çevresel etmenlere göre farklı yemekler yapacaktır. Her hücremizin ağzına kadar dolu olan bir buzdolabı olsa da belki de dolaptaki çoğu malzemeyi hiç kullanmayacaklardır. Bunun sonucunda gelişim süremizce farklılaşabilerek (ergenlikte üremeyle ilgili faaliyetlerin başlaması gibi) aynı zamanda farklılaşmış vücut hücrelerine de (saç,göz,diş vs.) sahip olabiliyoruz.

Bu konu üzerinde yeni yapılan bir araştırma, hayatımız boyunca yaşadığımız travmatik olayların hücrelerimizdeki genlerin işlenişlerinde, yani epigeniklerinde, değişikliğe sebep olup olmadığını ve bu değişikliğin nesillere aktarılıp aktarılmadığını sorguluyor. Dr. Oded Rechavi ve Tel Aviv Üniversitesi Yaşam Bilimleri Fakültesindeki araştırma ekibi ile Sagol Nörobilim Okulu’nun ortaklaşa yürüttüğü geçen hafta Cell dergisinde yayınlanan araştırma, epigenetik değişikliklerin nasıl ve kaç nesil aktarıldığını ortaya koydu. 

Tüm Reklamları Kapat

Nesilden Nesile Aktarılan Stres

Araştırmacılar stres, travma ve diğer çevresel risklerin etkilerinin nesilden nesile nasıl aktarıldığını sorguladılar. Araştırmanın kilit noktası ise genlerin ifadelerinin düzenlenmesinde görev alan, proteine dönüştürülmeyen “Küçük RNA” molekülleriydi.

Araştırma ekibi önceki araştırmalarında açlıkla baş başa bırakılan kurtçuklarda bazı Küçük RNA’ların sentezlendiğini ve bu Küçük RNA’ların gelecek kurtçuk nesillerine aktarıldığını gözlemlemişlerdi. Açlık sonucu ortaya çıkan bu Küçük RNA’lar, aktarıldıkları nesillerin açlık yaşayabilecekleri bu ortama uygun bir şekilde dünyaya gelmelerini sağlıyor. Araştırmacılar bu sistemde yeni Küçük RNA’ler oluşturabilmek için RdRPs adlı enzimin kullanıldığını keşfetmişlerdi.

Başka bir keşif ise stres etmenine bağlı olarak üretilen bu Küçük RNA’ların nesilden nesile azalarak aktarıldığı, dolayısıyla birkaç nesil sonra ortadan kalktığı oldu. Bu gözlem, araştırmacıları, Küçük RNA’ların yeni nesillere aktarılma mekanizmasını sorgulamaya itmiş ve araştırmacılar, Küçük RNA’ların yeni nesillere aktarılmalarının ayarlanabilir bir mekanizmaya sahip olduğunu, bir başka deyişle, açma kapama tuşuna sahip bir kalıtım mekanizmasıyla aktarıldığını ortaya çıkardılar. Bu “açma kapama” sisteminde görevli olan genler ise “”MOTEK” (Modifiye Kuşaklararası Epigenetik Kinetik) olarak bulundu.

Küçük RNA’ların aktarılmasında görevli olan bu MOTEK genleri ve Küçük RNA’lar arasındaki etkileşimden doğan geri dönüte göre MOTEK genleri, Küçük RNA’ların yeni nesillere aktarılıp aktarılamayacağını belirliyor.

Epigenetik değişimlerin kalıtım sistemine ışık tutan araştırma ekibinin bir sonraki adımı ise kurtçuklarda keşfettikleri bu sistemin benzerinin insanlarda olup olmadığını araştırmak olacağa benziyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
25
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 11
  • Tebrikler! 10
  • Merak Uyandırıcı! 10
  • Bilim Budur! 6
  • Muhteşem! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: ScienceDaily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 11/12/2024 00:12:59 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4302

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Periyodik Tablo
Bilinç
Meteor
Organ
Venüs
Evrim Ağacı
Nüfus
Primatlar
Bilim
Tür
Gerçek
Evrimsel Psikoloji
Halk Sağlığı
Ağrı
Kontrol
Nöron Hücresi
Fizyoloji
Tıp
Zaman
Küresel İklim Değişimi
Coronavirus
Manyetik
Covid-19
Nadir
Bilim Tarihi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
G. G. Eren, et al. Epigenetik Sayesinde Anıların Gelecek Nesillere Aktarılma Mekanizması. (9 Nisan 2016). Alındığı Tarih: 11 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4302
Eren, G. G., Bakırcı, Ç. M. (2016, April 09). Epigenetik Sayesinde Anıların Gelecek Nesillere Aktarılma Mekanizması. Evrim Ağacı. Retrieved December 11, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4302
G. G. Eren, et al. “Epigenetik Sayesinde Anıların Gelecek Nesillere Aktarılma Mekanizması.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 09 Apr. 2016, https://evrimagaci.org/s/4302.
Eren, Güniz Göze. Bakırcı, Çağrı Mert. “Epigenetik Sayesinde Anıların Gelecek Nesillere Aktarılma Mekanizması.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 09, 2016. https://evrimagaci.org/s/4302.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close