Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Enzim Eklenerek Üretilen Yeni Plastikler, Kompost Yapılabilecek Şekilde Bozunuyor!

1 dakika
3,792
Enzim Eklenerek Üretilen Yeni Plastikler, Kompost Yapılabilecek Şekilde Bozunuyor! Adam Lau
Deneylerde, enzimle bağlanmış plastik film (solda), gübre içinde üç gün sonra bozundu (sağda). İki hafta sonra tamamen parçalandı.
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bir tutam polimer öğütücü enzim, biyobozunur plastik ambalajları ve çatalları gerçekten kompost yapılabilir hale getirebilir.

Ting Xu ve meslektaşları, orta derecede ısıyla, enzimle bağlanmış plastik filmlerin, standart gübre veya sade musluk suyunda sadece günler veya haftalar içinde parçalanabileceğini gösteren bir makaleyi Nature'da yayınladı.[1] Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi ve Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı'nda polimer bilimcisi olan Xu şöyle diyor:

Biyobozunurluk, kompostlanabilirlik ile aynı şey değildir.

Xu, anne babasının bahçesi için topladığı gübrede, genellikle biyolojik olarak parçalanabilen plastik parçaları bulduğunu belirtiyor. Biyolojik olarak parçalanabilen plastiklerin çoğu, bozunmaları için elverişli koşulların olmadığı çöplüklere gider. Bu sebeple de normal plastiklerden daha hızlı bozunmazlar.

Tüm Reklamları Kapat

Biyobozunur plastiğe, polimer parçalayan enzimlerin yerleştirilmesi, ayrışmayı hızlandırmalıdır. Ancak bu süreç çoğu zaman bir yan etki olarak, Dünya genelinde ekosistemlerde ortaya çıkan ve zararlı olabilecek mikroplastiklerin oluşumuna neden olur. Enzimler bir araya toplanıp plastiğin moleküler zincirlerini rastgele koparır ve bu da kusurlu bir bozunmaya yol açar. Xu, şöyle diyor:

Bu durum, onları en baştan ayrıştırmamamızdan bile daha kötü.

Ekibi, gıda ambalajlarında yaygın olarak kullanılan polilaktik asit de dahil olmak üzere biyolojik olarak parçalanabilen iki plastiğe ayrı enzimler ekledi. Enzimleri, daha önce geliştirilmiş, enzimlerin bir araya toplanmamasını ve parçalanmamasını sağlayan ve bozunabilir bir katkı maddesi olan başka bir bileşenle birlikte yerleştirdiler. Tek başına olan enzimler, plastiğin moleküler zincirlerinin uçlarını yakalayıp zincir bağlantılarını kopardılar ve mikroplastik oluşumunu engellediler.

Yeni bir plastik malzemenin filamentleri, birkaç gün boyunca musluk suyuna daldırıldığında tamamen bozundu.
Yeni bir plastik malzemenin filamentleri, birkaç gün boyunca musluk suyuna daldırıldığında tamamen bozundu.
Adam Lau

Enzimlerin eklenmesi, plastikleri genelde pahalı hale getirir ve plastiğin temel özelliklerini tehlikeye atar. Bununla beraber, Xu'nun enzimleri, plastiğin ağırlığının sadece %0,02'sini oluşturuyor ve bununla üretilen plastikler, genellikle alışveriş poşetlerinde kullanılan plastikler kadar güçlü ve esnek. Xu'nun ekibinin üstesinden gelmeye çalıştığı bir diğer sorunsa, moleküler yapıları değişkenlik gösterdiği için bu teknolojinin tüm plastikler üzerinde çalışmaması. Xu, teknoloji için bir patent başvurusunda bulundu ve makalenin ortak yazarlarından biri de bu ürünü ticarileştirmek için bir girişim kurdu. Xu, sözlerini şöyle bitiriyor:

Bu teknolojimizin her markette olmasını istiyoruz.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 10
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • Bilim Budur! 5
  • İnanılmaz 4
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: ScienceNews | Arşiv Bağlantısı
  • ^ C. DelRe, et al. (2021). Near-Complete Depolymerization Of Polyesters With Nano-Dispersed Enzymes. Nature, sf: 558-563. doi: 10.1038/s41586-021-03408-3. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:43:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10675

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Drahl, et al. Enzim Eklenerek Üretilen Yeni Plastikler, Kompost Yapılabilecek Şekilde Bozunuyor!. (3 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10675
Drahl, C., Mor, E., Bakırcı, Ç. M. (2021, July 03). Enzim Eklenerek Üretilen Yeni Plastikler, Kompost Yapılabilecek Şekilde Bozunuyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10675
C. Drahl, et al. “Enzim Eklenerek Üretilen Yeni Plastikler, Kompost Yapılabilecek Şekilde Bozunuyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Emre Mor, Evrim Ağacı, 03 Jul. 2021, https://evrimagaci.org/s/10675.
Drahl, Carmen. Mor, Emre. Bakırcı, Çağrı Mert. “Enzim Eklenerek Üretilen Yeni Plastikler, Kompost Yapılabilecek Şekilde Bozunuyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Emre Mor. Evrim Ağacı, July 03, 2021. https://evrimagaci.org/s/10675.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close