Enerjinin, Uzun Mesafeler Arasında "Işınlanması" Teorik Olarak Mümkün Olabilir!
Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Japonya'daki Tohoku Üniversitesi'nden Masahiro Hotta önderliğinde bir araştırmacı üçlüsü enerjiyi çok uzak mesafelere ışınlayabilecek yeni bir yol öneriyorlar. Physical Review A dergisinde yayınlanan makalelerinde ekip, sıkıştırılmış ışık ya da vakum hallerinden yararlanarak enerji hali hakkındaki bilgiyi “ışınlayabilen” ve bu enerjinin kullanılabilmesini sağlayan – kısacası uzun mesafelere enerji ışınlayan – kuramlarını tanıtıyorlar.
Uzay Yolu gibi televizyon dizilerinde insanlar bir noktadan başka bir noktaya ışınlanarak gönderilirler. Buradaki esas insanları (ya da nesneleri) gerçekten öteki noktaya göndermektense özbilgilerini gönderip diğer noktada yeniden oluşturmak ve dolayısıyla hareket ettikleri izlenimini vermektir. Gerçek hayatta böyle bir olgu bulunmamakla birlikte bilim insanları birbirine dolaşmış iki parçacığın aralarında görünürde hiçbir bağ olmamasına rağmen birleşik davrandıkları dolaşıklık deneylerinin sonuçlarını tanımlamak için ışınlama terimini kullanmaya başladılar. Dolaşmış parçacıklardan herhangi birindeki bir değişiklik otomatik olarak ötekisinde de gözlenir. Bilim insanları bu konudaki deneyleri ışık, madde ve yakın zamanda enerjiyi de içine alacak şekilde genişlettiler.
2008 yılında Hotta bir başka ekiple vakum hallerinden yararlanarak enerji ışınlama uzerine bir kuram geliştirdi. Kurama göre vakum gerçekte tamamen boşluk değil sürekli var olup yok olan, ve kimileri kuantum dolaşıklığı içindeki parçacıklarla doluydu. İlginç olmakla birlikte bu kuram enerji ısınlamanın yalnızca kısa mesafelerde gerçekleştirilebildiğini gösteriyordu. Yeni çalışmalarında Hotta ve ekibi sıkıştırılmış ışık denilen ve sıkıştırılmış vakum hali ile ilintili bir özelliği kullanarak bu mesafeyi arttırmanın bir yolunu buldular.
Kuantum mekaniği yasaları bir sistemde (örneğin vakumda) niceliklerin ölçülebilme şekillerine sınırlar getirir. Ancak fizikçiler bir nicelikteki belirsizliği arttırmanın bir diğerindekini azalttığını – bir çeşit sıkıştırma etkisinin varlığını – fark ettiler. Kurama göre bu etki ışığa uygulandığında daha fazla ikilinin birlikte hareket etmesine ve bu da daha çoğunun dolaşıklığa uğramasına yol açıyor. Ekip bunun da enerjinin her mesafeye ışınlanabilmesi anlamına geldiğini öne sürüyor.
Araştırmacılar kuramlarının laboratuvarda test edilebileceğini de iddia ediyorlar ve Hotta bir başka ortakla su anda tam da bu aşamada olduklarını müjdeliyor.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 7
- 5
- 4
- 4
- 3
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Phys.org | Arşiv Bağlantısı
- M. Hotta. (2014). Quantum Energy Teleportation Without A Limit Of Distance. Physical Review A. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 10:46:01 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1940
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Phys.org. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.