En Büyük Roma Sütunu Türkiye'de Yüzeye Çıkarıldı!
Bu haber 11 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Geride bıraktığımız Cuma günü arkeologlar şimdiye kadarki en büyük ve en eksiksiz Roma sütun başlığını Türkiye'nin batısındaki Kyzikos Hadrian Tapınağı içerisinde yeryüzüne çıkardı. Atatürk Üniversitesi'nden olan keşif ekibinin başı Nurettin Koçhan World Bulletin sitesinde konuyu şöyle aktardı:
Roma İmparatorluğu sınırları içerisinde üretilmiş, bu zamana kadarki en büyük ve en muhteşem korint sütunu ortaya çıkardık.
20 tonluk devasa başlık, Erdek bölgesinde yüzeye çıkarıldı ve söylenene göre 1.9 metre çapında, 2.5 metre yüksekliğinde... Arkeoloji terminolojisi dahilinde "sütun başlığı" (capital) kalıbı Latincedeki "caput" (başlık) sözcüğünden türetilmiştir ve bir sütunun en üst kısmı anlamında kullanılır. Sütun ile üzerindeki yük arasında bir bölge görevi görür.
Hadriyan Tapınağı'nı Dünya'nın sekizinci harikası olarak tanımlayan Koçhan şöyle diyor:
Korint düzenine sahip daha büyük bir başlık bulunmuyor. Kyzikos Hadriyan Tapınağı, Lübnan'daki Jüpiter'in Baalbek Tapınağı'ndan bile görkemlidir ve Dünya üzerindeki en büyük ve en dikkat çeken korint tapınaktır.
Korint düzeni, kronolojik olarak Roma mimari stilinin 3 büyük evresinden sonuncusudur. Başlığı çıkarmak amacıyla yapılan çalışma, üniversite profesörlerince, lisansüstü ve lisans öğrencilerince ve düzinelerce işçi tarafından sürdürülmektedir. 15 Ağustos'ta başlayan kazı 8 Ekim'e kadar sürecektir.
Ekip, kazı sırasında ayrıca büyük bir boğa figürü de keşfetmiştir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Al Arabiya | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/11/2024 13:00:23 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1461
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Al Arabiya. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.