Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Elektrik Üretebilme Yeteneğine Sahip Bakteri: Geobacter sulfurreducens

2 dakika
5,222
Elektrik Üretebilme Yeteneğine Sahip Bakteri: Geobacter sulfurreducens Phys
Geobacter sulfurreducens nanotelleri
Tüm Reklamları Kapat

Geobacter sulfurreducens, sülfür ve metal indirgeyici özellikte, gram-negatif hücre duvarına sahip bir protobakteri türüdür. Zorunlu anaeroptur ve fermentasyon yapmaz. Çubuk şekilli olup, flagella (kamçı) ve pili (uzun, ekstraselüler tüp) adı verilen hücresel uzantılara sahiptir. Yine Geobactereceae familyasından gelen Geobacter metallireducens ile yakın akrabalığı bulunur. Geobacter cinsi altında bulunan 20 farklı türden biridir.

Mikroorganizmalar yaşayabilmek için elektron transferi sayesinde elde ettikleri elektrik akımına ihtiyaç duyarlar. Hücrede bulunan bir elektron kaynağı molekül (donör) ve karşısında da elektron kabul eden molekül (akseptör), bahsedilen elektron transferinden sorumludur. İnsanlarda ve diğer memeli canlılarda, oksijen, elektron reseptörü olarak görev alır. Bazı mikroorganizmalar, elektron transferini gerçekleştirebilmek için bazı kimyasal taşıyıcılara ihtiyaç duyarken bazılarıysa elektron kabul edici moleküle direkt temasla ulaşabilmek adına çeşitli adaptasyonlar geliştirmiştir. Örneğin G. sulfurreducens bakterileri bu görevi, farklı hücresel uzantılarından yararlanarak gerçekleştirmektedir. G. sulfurreducens türü bakteriler, elektrik akımı üretebilme yeteneklerinden dolayı “eletrikliler” olarak da anılırlar. Bu tip bakterilerde bulunan pili uzantıları sayesinde bakteri, ekstraselüler alanında bulunan elektron kabul edici bileşene ulaşmak adına pililerinden yararlanır. Pili uzantıları maksimum 20 mikron uzunluğuna ulaşabilen nanotellerdir. Oysa bakteri genellikle sadece 1 mikron uzunluğundadır!

Çeşitli mikroorganizmalarda nanotel oluşumu. (a) G. sulfurreducens
Çeşitli mikroorganizmalarda nanotel oluşumu. (a) G. sulfurreducens
Microbial nanowires: an electrifying tale, PDF

“Elektron sıçraması” olarak adlandırılan bir işlemde elektronlar, protein ipliklerinde yüklü alanlardan aşamalı olarak atlayarak telden aşağıya aktarılır. Bu da başarılı bir elektrik akımı oluşmasına sebebiyet verir. Bakterideki asetat anyonu elektron kaynağı, ekstraselüler alanında bulunan demir ve sülfür gibi mineraller ise elektron kabul edici faktörler olarak elektrik akımı oluşmasında rol oynar. Daniel Bond ve Derek Lovely tarafından 2003 yılında yapılan bir araştırma G. sulfurreducens'in elektrik iletme yeteneği nedeniyle etkili ve uzun ömürlü bir mikrobiyal yakıt hücresi (MFC) yaratma olasılığının bulunduğunu gösterdi. Hücreler elektriği iletmede ve elektronları elektriğe dönüştürmede o kadar başarılı ki, bunun da elektriğin uzun süre çalıştırılmasını mümkün kılabileceği düşünülüyor. 

Tüm Reklamları Kapat

Bu yeni elektron transfer formunun aydınlatılması, Geobacter'in organik ve metal kirletici maddelerle kirlenmiş yeraltı suyunun biyolojik olarak bozulmasına katkıda bulunabileceği mekanizmalar hakkında fikir verir. Biyolojik olarak, nanoelektronik cihazların, sensörlerin ve mikrobiyal esaslı yakıt hücrelerinin geliştirilmesinin önünü açabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
66
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 15
  • Tebrikler! 8
  • İnanılmaz 7
  • Muhteşem! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Üzücü! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  • AskNature. Microbial Nanowires Transfer Electrons Geobacter Sulfurreducens. (24 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 24 Temmuz 2019. Alındığı Yer: AskNature | Arşiv Bağlantısı
  • Wikipedia. Geobacter Sulfurreducens. (24 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 24 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  • Tae Hoon Yang, et al. Metabolic Response Of Geobacter Sulfurreducens Towards Electron Donor/Acceptor Variation. (24 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 24 Temmuz 2019. Alındığı Yer: BMC Medicine | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/11/2024 00:35:35 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7877

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bilimkurgu
Terapi
Hızlı
Kanser Tedavisi
Doktor
Radyoaktif
Periyodik Tablo
Oksijen
Mikrop
Bağırsak
Sıvı
Kadın Sağlığı
Mucize
Türlerin Kökeni
Zooloji
Kök Hücre
Evrenin Genişlemesi
Bilim Tarihi
Sosyal
Yavru
Yumurta
Endokrin Sistemi
Zihin
Ses Kaydı
Koruma
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Erdem, et al. Elektrik Üretebilme Yeteneğine Sahip Bakteri: Geobacter sulfurreducens. (24 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 3 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7877
Erdem, C., Türkoğlu, P. (2019, July 24). Elektrik Üretebilme Yeteneğine Sahip Bakteri: Geobacter sulfurreducens. Evrim Ağacı. Retrieved November 03, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7877
C. Erdem, et al. “Elektrik Üretebilme Yeteneğine Sahip Bakteri: Geobacter sulfurreducens.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, 24 Jul. 2019, https://evrimagaci.org/s/7877.
Erdem, Cansu. Türkoğlu, Pedram. “Elektrik Üretebilme Yeteneğine Sahip Bakteri: Geobacter sulfurreducens.” Edited by Pedram Türkoğlu. Evrim Ağacı, July 24, 2019. https://evrimagaci.org/s/7877.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close