Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Einstein'ın Sıradışı Netlikteki Ses Kaydı!

2 dakika
9,484
Einstein'ın Sıradışı Netlikteki Ses Kaydı!
Tüm Reklamları Kapat

Aşağıdaki videomuzdan dinleyebileceğiniz ses kaydı, Einstein'ın 1941 senesinde kendi makalelerinden olan Bilimin Ortak Dili (The Common Language of Science) makalesini okurken kaydedilmiş, kendi sesidir:

Eylül 1941 ayında İngiliz Bilimin İlerleyişi Birliği'ndeki bir radyoda kaydedilen bu ses, son derece nettir. Kayıt, Amerika'da, Einstein 1933 senesinde Almanya'yı terk ettikten sonra yapılmıştır. Einstein, bir daha asla Avrupa'ya dönmemiştir.

Einstein okuduğu makalesinde öncelikle dilin gelişimine yönelik kısa bir özet çıkarmaktadır, sonrasında da dil ve düşünce arasındaki bağları tartışmaktadır. Einstein, şunu sormaktadır:

Tüm Reklamları Kapat

Dil olmaksızın düşünce mümkün değil midir? Yani sözlerin akla gelmesine gerek olmaksızın konseptler ve konsept kombinasyonları ile düşünemez miyiz? Her birimiz her ne kadar 'şeyler' arasındaki bağlantı çok açıkken, sözcükleri hatırlamakta zorlanmamış mıyızdır?

Her ne kadar dil ve düşünce arasında böyle net bir ayrım çizse de, Einstein hemen sonrasında bu ikisini birbirinden ayrı düşünmenin ciddi bir hata olacağını belirtmektedir. Hatta şöyle demektedir: "Bir bireyin zihinsel gelişimi ve konseptleri oluşturma biçimi, o kişinin diline çok güçlü bir şekilde bağlıdır."

Dolayısıyla Einstein'a göre paylaşılan bir dil, paylaşılan bir mentalite demektir. Bu sebeple Einstein, matematiksel şekillerden oluşan bilimin dilini, insanların nasıl düşündüğünü etkileyen küresel bir dil olarak görmektedir:

Bilimsel konseptlerin ve bilimsel dilin süper-ulusal karakteri, onun, tüm ülkelerden ve tüm zamanlardan en iyi beyinler tarafından geliştirilmiş olduğu gerçeğinden kaynaklanmaktadır. Bir bütün olarak ve sonuca baktığımızda ortaklaşa bir çaba olarak, insanların son asırlarda yaşamını değiştiren teknik devrimlere yol açmış ruhani bir araç yaratmıştırlar. Onların konsept sistemleri baş döndürücü algı kaosu içerisinde bir rehber görevi görmüştür ve böylece belirli gözlemlerden yola çıkarak genel gerçekleri anlamayı başarmışızdır."

Einstein, sözlerini bilimsel yöntemin sadece bir sonuca yönelik olduğunu ve insanlığın refahının en nihayetinde ortak hedeflere bağlı olduğunu dikkatle hatırlatarak bitirmektedir:

Araçların kusursuzluğu ve hedeflerin birbirine karıştırılması, bana göre, çağımızın karakteridir. Eğer içtenlikle ve arzuyla güvenliği ve refahı ve her insanın özgür gelişimini istersek, böyle bir duruma ulaşmak için gereken araçlardan mahrum değilizdir. Eğer ki sadece küçük bir insan grubu bile böyle hedeflere yönelirse, uzun vadede onların üstünlüğü kendisini ispatlayacaktır.

Einstein'ın mesajının ana hedefi elbette 2. Dünya Savaşı'dır. Einstein'ın anavatanının hava kuvvetleri bu makaleden daha çok kısa bir süre önce İngiltere'ye karşı bombalama görevlerini geri çekmiştir. Bundan bir sene önce, Londra tam 57 gün boyunca aralıksız olarak Luftwaffe tarafından bombalanmıştır. Einstein, onların 1. Dünya Savaşı boyunca başka bir ulustan olmasına rağmen kendisinin, Genel Görecelik Teorisi'nin testleri konusundaki yardımlarından ötürü, her zaman İngiliz bilimsel cemiyetine karşı bir minnettarlık duymuştur.

Bilimin Ortak Dili başlıklı bu makale, bu radyo kaydından 1 sene sonra Advancement of Science 2 dergisinin 5. sayısında basılmıştır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Open Culture. Albert Einstein Reads ‘The Common Language Of Science’. (1 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 1 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Open Culture | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 31/10/2024 09:17:41 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1652

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yaşamın Başlangıcı
Mikoloji
Maske
Olumsuz
Enzim
Gerçek
Gelişim
Tekillik
Biyografi
Öğrenme
Koruma
Doğa Yasaları
Mit
Veri Bilimi
Karanlık Enerji
Tür
Kartal
Köpek
Canlı Cansız
Memeli
Biyocoğrafya
Teknoloji
Hayvanlar Alemi
Devir
İletişim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Einstein'ın Sıradışı Netlikteki Ses Kaydı!. (13 Kasım 2013). Alındığı Tarih: 31 Ekim 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1652
Bakırcı, Ç. M. (2013, November 13). Einstein'ın Sıradışı Netlikteki Ses Kaydı!. Evrim Ağacı. Retrieved October 31, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1652
Ç. M. Bakırcı. “Einstein'ın Sıradışı Netlikteki Ses Kaydı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 13 Nov. 2013, https://evrimagaci.org/s/1652.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Einstein'ın Sıradışı Netlikteki Ses Kaydı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, November 13, 2013. https://evrimagaci.org/s/1652.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close