Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Einstein'ın Ölüm Sebebi Olan Aort Anevrizması Nedir?

Einstein'ın Ölüm Sebebi Olan Aort Anevrizması Nedir? Dribbble
Albert Einstein
3 dakika
26,758
Tüm Reklamları Kapat

Albert Einstein 18 Nisan 1955 günü rüptüre aort anevrizmasından dolayı hayatını kaybettiğinde 76 yaşındaydı.

Einstein'ın abdominal aort anevrizması 1948 yılında dönemin ünlü doktoru Dr. Rudolf Nissen tarafından teşhis edilmişti. Karın ağrısının sebebinin bulunması amacıyla yapılan laparotomi (teşhis veya operatif amaçla karın boşluğunun cerrahi yöntemlerle açılması) sırasında fark edilmiş olan bu anevrizmaya cerrah tarafından dönemin tedavi yöntemleri kullanılarak müdahale edilmiştir. Yapılan ameliyatla aort damarının duvar yapısı güçlendirilmiş ve böylece o günlerde kaçınılmaz olan aort rüptürü (yırtılması) geciktirilmiştir. Damarın duvarına enjekte edilen polietilen selofan sayesinde aort yırtılmadan 12 Nisan 1955'e kadar dayanmıştır. Bu tarihlerde ani başlayan karın ağrısıyla birlikte doktora giden Einstein, tedaviyi reddetmiş ve 18 Nisan'da hayatını kaybetmiştir. Dr. Thomas Harvey tarafından yapılan otopsisinde büyük bir abdominal aort anevrizması olduğu gösterilerek ölüm sebebi doğrulanmıştır.

Peki, Nedir Bu Aort Anevrizması?

Aort vücudumuzdaki en büyük arteriyel damardır. 4 odacığı olan kalbin sol ventrikülünden çıkarak oksijenlenmiş kanın bütün vücuda dağılmasını sağlar.

Tüm Reklamları Kapat

Aort Anatomisi: Aort damarı kalpten çıktıktan sonra dallara ayrılarak bütün vücuda temizlenmiş kanın dağıtılmasını sağlar.
Aort Anatomisi: Aort damarı kalpten çıktıktan sonra dallara ayrılarak bütün vücuda temizlenmiş kanın dağıtılmasını sağlar.
University of Miami Miller School of Medicine

Aort damar duvarının zayıf bir bölümünde, kanın geçerken yaptığı basınç sebebiyle oluşan normal boyutunun ötesindeki genişlikler anevrizma adını alır.

  • Abdominal aort anevrizmaları aortun karından geçen bölümünde görülür. En sık yerleşim yeri burasıdır.
  • Torasik aort anevrizmaları aortun göğüsten geçen bölümünde görülür. 
Normal Aort ve Abdominal Aort Anevrizma Karşılaştırması
Normal Aort ve Abdominal Aort Anevrizma Karşılaştırması
A.D.A.M Images

Aort anevrizmaları bazı genetik hastalıklar sebebiyle ortaya çıkabileceği gibi enfeksiyon, yüksek kan basıncı, travmalar, obezite, ateroskleroz (damar sertleşmesi), yüksek kolesterol, tütün kullanımı gibi sebeplerle de gelişebilmektedir. Bu sebeplerin hepsinin ortak noktası damar duvarının zayıflamasına neden olmalarıdır.

Tanı Nasıl Konulur?

Aort anevrizmalarının kesin tanısının konulabilmesi için yapılan fizik muayeneye ek olarak görüntüleme yöntemleri kullanılır. Bu yöntemler arasında bilgisayarlı tomografi, ekokardiyografi, ultrason ve MRI (Manyetik Rezonans Görüntüleme) bulunur.

Semptomları Nelerdir?

Çoğu aort anevrizması asemptomatik (belirti vermeden) seyreder ve yaşamı tehdit eden rüptür gerçekleşene kadar bulgu vermez. Bu yüzden risk faktörleri olan hastalarda ve 65 yaşın üzerindekilerde tarama önerilir. Bununla birlikte aşağıdaki bulgular görülebilir:

Tüm Reklamları Kapat

  • Yutma güçlüğü
  • Boyun, sırt, göğüs, omuz ağrısı
  • Nefes almada güçlük
  • Ses kısıklığı
  • Karında zonklama veya nabız atışına benzeyen bir his
  • Yüz, boyun ve kollarda ödem (şişme)

Komplikasyonlar Nelerdir?

Anevrizmaların en tehlikeli komplikasyonu aort diseksiyonu ve takiben gerçekleşebilen aort rüptürüdür. Aort duvarı 3 tabakadan oluşur. Bunlar en iç tabaka olan intima, orta tabaka olan media ve en dış tabaka olan adventisyadır. Aort diseksiyonu, iç tabakanın yırtılmasıyla birlikte iç ve orta tabaka arasında kanın birikerek duvarın ayrılmaya başlamasına denmektedir. Ani başlayan göğüs, sırt ve karın ağrısıyla kendini gösteren bu durum tedavi edilmezse aort rüptürüne doğru ilerler. Aort rüptürü sonucunda damar tamamen açılarak iç kanamaya sebep olur. Hasta şoka girer ve bu durum doğru ve hızlı tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilir.

Tedavisi Nedir?

Tedavi, anevrizmanın nerede olduğuna, büyüklüğüne ve sebebine göre değişmektedir. Yaşam tarzı değişiklikleri tedavide büyük öneme sahiptir. Sigarayı bırakmak, dengeli beslenmek ve ağır egzersizden kaçınmak gerekmektedir. Bunlarla birlikte ilaç tedavisi ve cerrahi tedaviler uygulanmaktadır. Aspirin, tansiyon ilaçlarının ve kolesterol ilaçlarının tedavide önemli yeri olduğu gösterilmiştir.

Aort anevrizmalarında cerrahi tedavi: Kullanılan stentler aort duvarına yerleştirilerek anevrizmanın tedavisi sağlanır.
Aort anevrizmalarında cerrahi tedavi: Kullanılan stentler aort duvarına yerleştirilerek anevrizmanın tedavisi sağlanır.
National Heart, Lung and Blood Institute
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
92
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 28
  • Tebrikler! 13
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 7
  • Üzücü! 4
  • Korkutucu! 4
  • Bilim Budur! 2
  • İnanılmaz 2
  • Umut Verici! 2
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2024 14:50:52 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7791

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Köse, et al. Einstein'ın Ölüm Sebebi Olan Aort Anevrizması Nedir?. (11 Mayıs 2019). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7791
Köse, E., Özdil, A. Ş. (2019, May 11). Einstein'ın Ölüm Sebebi Olan Aort Anevrizması Nedir?. Evrim Ağacı. Retrieved April 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7791
E. Köse, et al. “Einstein'ın Ölüm Sebebi Olan Aort Anevrizması Nedir?.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evrim Ağacı, 11 May. 2019, https://evrimagaci.org/s/7791.
Köse, Elif. Özdil, Ayşegül Şenyiğit. “Einstein'ın Ölüm Sebebi Olan Aort Anevrizması Nedir?.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evrim Ağacı, May 11, 2019. https://evrimagaci.org/s/7791.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close