Düşünce Gücüyle Kontrol Edilebilir Biyonik Uzuvlar

Özgün İçerik Nedir?
Bu yazı, Evrim Ağacı'na ait, özgün bir içeriktir. Konu akışı, anlatım ve detaylar, Evrim Ağacı yazarı/yazarları tarafından hazırlanmış ve/veya derlenmiştir. Bu içerik için kullanılan kaynaklar, yazının sonunda gösterilmiştir. Bu içerik, diğer tüm içeriklerimiz gibi, İçerik Kullanım İzinleri'ne tabidir.


Düşünce gücüyle kontrol edilebilen ve hatta kullanıcısına dokunma hissi sağlayabilen biyonik uzuvlar yaygınlaşırken akıllara “Vücudumuzun parçası olmayan bir yapıyı düşünce gücüyle nasıl kontrol ederiz?” sorusunu getiriyor.
Bunun için öncelikle ‘biyonik’ kelimesinin anlamını irdelemeliyiz. Biyonik, mühendisliğin karşılaştığı sorunlara biyolojik yapıları inceleyerek çözüm arayışıdır, bir başka deyişle doğadaki sistemlerin mühendislik sistemlerine uyarlanışıdır. Biyonik bir koldan bahsettiğimizde, normal bir kolun işlevlerini, mimiklerini yerine getirebilecek mekanik bir koldan bahsediyor oluruz.
Peki, nasıl oluyor da vücudumuz ona ait olmayan bir parçayı kontrol etmeyi başarıyor? Bunu gerçekleştirilebilir kılan ilk şey, bir insan bir uzvunu yitirse bile beynin motor korteksinden (beynin istemli kas hareketini sağlayan bölümü) hala bu uzva hareket sinyali gidiyor oluşu. Yani kasılacak kaslar orada olmasa bile beyin yine de sinirler yoluyla o noktadaki kasları uyarmaya çalışıyor. Biyonik alanında çalışanların yaptığı şey ise beynin gönderdiği bu sinyalleri mekanik kolun anlayabileceği sinyallere çevirmek oluyor. Bu noktada devreye giren çevirmenimiz ise elektrotlar.
Kayıp uzva giden sinirler, artık olmayan kaslara ulaşmayacakları için elektrotlara bağlanıyorlar. Elektrotlar beyinden sinirler yoluyla gelen sinyalleri algılayıp bunu biyonik eli harekete geçirecek sinyallere dönüştürüyorlar. Örneğin birey elini açmak istediğinde beyin ilgili sinirler yoluyla elini aç sinyalleri yolluyor, bu sinyali alan elektrot çevirmen görevi üstlenerek biyonik elin motor kontrolüne bu sinyali aktarıyor ve biyonik el açılıyor.
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
İlginizi Çekebilecek Sorular
- Küresel ısınmanın devlet ekonomilerine bir zararı olur mu?
- Her şeyi algoritmik bir düzen ile yapan bilgisayarlar rastgele sayıları da aslında rastgele üretmiyor mu?
- Gezegenlerin çekirdekleri neden vardır? Nasıl oluşmuştur?
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 23/01/2021 05:17:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4475
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.