Dünya'ya En Yakın 1A Tipi Süpernovanın Sırları Çözülüyor!
Avrupalı astronomlar tarafından yürütülen yeni bir araştırma, 11 milyon ışık yılı uzaklıktaki galakside oluşan olağanüstü süpernovanın gizeminin çözülmesine yardımcı olacak.
On yıllardır dünyaya en yakın olan Süpernova (bir yıldızın patlaması), 2014'ün başlarında tesadüfen Londra Üniversitesi Gözlemevi tarafından keşfedildi. Bu fenomen üzerine çalışmak çok önemliydi çünkü evrenimizin ve galaksilerin nasıl geliştiğine ve evrim geçirdiğine dair anahtar bilgiler sağlıyordu.
Astrophysical dergisinin son sayısında yayınlanan, bu konu üzerine yapılan yeni araştırma, Manchester Üniversitesi Jodrell Bank Gözlem Evi’nin yönettiği e-MERLIN e ait yedi teleskopla İngiltere ve Avrupa boyunca çok geniş bir radyo teleskop ağı kullanıldı. Bu teleskoplar süpernovadan yayılan oldukça düşük miktardaki radyo emisyonunda dahi son derece derin resimler elde edilmesini sağladı.
Bu, 2014J olarak da bilinen, beyaz cüce yıldızının patlamasıyla (iç çekirdeğin nükleer yakıtını bitirip dış katmanlarını atması) oluşan‘la’ tipi bir süpernovaydı. Beyaz cücw yıldızlar eğer kütleleri güneşin kütlesinin 1.4 katına çıkarlarsa patlarlar. Bu noktada çekirdek sıcaklığı karbonun nükleer füzyon geçirmeye başladığı sıcaklığa ulaşır. Bu yıldız boyunca hızlıca yayılır ve sonuç olarak yıldızı parçalara ayıran ve güneşten milyarlarca kat daha parlak olan yeni bir yıldız gibi ışıldamasına yol açan katastrofik termonükleer patlamaya yol açar.
On yıllardır bu olayın nasıl gerçekleştiği yönünde tartışmalar vardı ancak yeni sonuçlar modellerin çoğunu saf dışı bırakıp yüksek olasılıkla iki beyaz cücenin birleşmesinin sebep olduğunu gösterdi. Araştırma, İspanya Ulusal Araştırma Komisyonu’nda araştırmacı olan Miguel Pérez-Torres öncülüğünde yapıldı. Kendisi şu şekilde açıklıyor:
Süpernovalar, galaksilerin evrimsel süreçlerinde ve onların kimyalarında temel bir rol oynuyor. Etrafımızda gördüğümüz çoğu ağır elementi oluşturmanın yanı sıra, normal yıldızların içinde oluşamayacak elementleri de ortaya çıkartıyorlar. 2011 yılındaki Nobel Ödülü, bir ‘la’ tipi süpernovanın evrenin genişleme ivmesinin arttığını göstermek için kullanıldığında verildi. Ancak temel soru olan ‘la’ tipi süpernovaya neyin sebep olduğu hala gizemini koruyordu.
Manchester Üniversitesi Jodrell Bank Astrofizik Merkezinden makalenin eş yazarlarından olan Rob Beswick şunları ekliyor:
"la" tipi süpernova patlaması yakın evrenimizde nadir olan bir olay. 2014J süpernovası ise 1986’dan beri dünyaya en yakın ‘la’ tipi süpernova ve muhtemelen buna benzer ve bu kadar yakın bir süpernovayı tekrar görene kadar bir yüz yıl daha geçecek. Bu aşırı önemli astrofizik olayı ve altında yatan sebep hakkında daha fazla şey öğrenmek için inanılmaz bir fırsat.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: ScienceDaily | Arşiv Bağlantısı
- M. A. Pérez-Torres, et al. Constraints On The Progenitor System And The Environs Of Sn 2014J From Deep Radio Observations. (10 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2020. Alındığı Yer: The Astrophysical Journal | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 08:59:00 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3841
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in ScienceDaily. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.