Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Dünya'ya En Yakın 1A Tipi Süpernovanın Sırları Çözülüyor!

2 dakika
916
Dünya'ya En Yakın 1A Tipi Süpernovanın Sırları Çözülüyor!
Tüm Reklamları Kapat

Avrupalı astronomlar tarafından yürütülen yeni bir araştırma, 11 milyon ışık yılı uzaklıktaki galakside oluşan olağanüstü süpernovanın gizeminin çözülmesine yardımcı olacak.

On yıllardır dünyaya en yakın olan Süpernova (bir yıldızın patlaması), 2014'ün başlarında tesadüfen Londra Üniversitesi Gözlemevi tarafından keşfedildi. Bu fenomen üzerine çalışmak çok önemliydi çünkü evrenimizin ve galaksilerin nasıl geliştiğine ve evrim geçirdiğine dair anahtar bilgiler sağlıyordu.

Astrophysical dergisinin son sayısında yayınlanan, bu konu üzerine yapılan yeni araştırma, Manchester Üniversitesi Jodrell Bank Gözlem Evi’nin yönettiği e-MERLIN e ait yedi teleskopla İngiltere ve Avrupa boyunca çok geniş bir radyo teleskop ağı kullanıldı. Bu teleskoplar süpernovadan yayılan oldukça düşük miktardaki radyo emisyonunda dahi son derece derin resimler elde edilmesini sağladı.

Tüm Reklamları Kapat

Bu, 2014J olarak da bilinen, beyaz cüce yıldızının patlamasıyla (iç çekirdeğin nükleer yakıtını bitirip dış katmanlarını atması) oluşan‘la’ tipi bir süpernovaydı. Beyaz cücw yıldızlar eğer kütleleri güneşin kütlesinin 1.4 katına çıkarlarsa patlarlar. Bu noktada çekirdek sıcaklığı karbonun nükleer füzyon geçirmeye başladığı sıcaklığa ulaşır. Bu yıldız boyunca hızlıca yayılır ve sonuç olarak yıldızı parçalara ayıran ve güneşten milyarlarca kat daha parlak olan yeni bir yıldız gibi ışıldamasına yol açan katastrofik termonükleer patlamaya yol açar.

On yıllardır bu olayın nasıl gerçekleştiği yönünde tartışmalar vardı ancak yeni sonuçlar modellerin çoğunu saf dışı bırakıp yüksek olasılıkla iki beyaz cücenin birleşmesinin sebep olduğunu gösterdi. Araştırma, İspanya Ulusal Araştırma Komisyonu’nda araştırmacı olan Miguel Pérez-Torres öncülüğünde yapıldı. Kendisi şu şekilde açıklıyor: 

Süpernovalar, galaksilerin evrimsel süreçlerinde ve onların kimyalarında temel bir rol oynuyor. Etrafımızda gördüğümüz çoğu ağır elementi oluşturmanın yanı sıra, normal yıldızların içinde oluşamayacak elementleri de ortaya çıkartıyorlar. 2011 yılındaki Nobel Ödülü, bir ‘la’ tipi süpernovanın evrenin genişleme ivmesinin arttığını göstermek için kullanıldığında verildi. Ancak temel soru olan ‘la’ tipi süpernovaya neyin sebep olduğu hala gizemini koruyordu.

Manchester Üniversitesi Jodrell Bank Astrofizik Merkezinden makalenin eş yazarlarından olan Rob Beswick şunları ekliyor: 

"la" tipi süpernova patlaması yakın evrenimizde nadir olan bir olay. 2014J süpernovası ise 1986’dan beri dünyaya en yakın ‘la’ tipi süpernova ve muhtemelen buna benzer ve bu kadar yakın bir süpernovayı tekrar görene kadar bir yüz yıl daha geçecek. Bu aşırı önemli astrofizik olayı ve altında yatan sebep hakkında daha fazla şey öğrenmek için inanılmaz bir fırsat.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: ScienceDaily | Arşiv Bağlantısı
  • M. A. Pérez-Torres, et al. Constraints On The Progenitor System And The Environs Of Sn 2014J From Deep Radio Observations. (10 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2020. Alındığı Yer: The Astrophysical Journal | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 18:26:39 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3841

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Embriyo
Kilometre
Kadın Doğum
Cinsel Seçilim
Cinsiyet Araştırmaları
Koaservat
Buzul
Doğa Yasaları
Protein
Yakınsak Evrim
Spor
Metal
Kaygı
Enerji
Anatomi
Moleküler Biyoloji
Kimyasal
Bilgisayar
Sahtebilim
Astrofotoğrafçılık
Sağlık Örgütü
Karbondioksit
Hamilelik
Vegan
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
-. --, et al. Dünya'ya En Yakın 1A Tipi Süpernovanın Sırları Çözülüyor!. (15 Ağustos 2015). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3841
--, -., Tunalı, B., Bakırcı, Ç. M. (2015, August 15). Dünya'ya En Yakın 1A Tipi Süpernovanın Sırları Çözülüyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 17, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3841
-. --, et al. “Dünya'ya En Yakın 1A Tipi Süpernovanın Sırları Çözülüyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Barışcan Tunalı, Evrim Ağacı, 15 Aug. 2015, https://evrimagaci.org/s/3841.
--, ---. Tunalı, Barışcan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Dünya'ya En Yakın 1A Tipi Süpernovanın Sırları Çözülüyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Barışcan Tunalı. Evrim Ağacı, August 15, 2015. https://evrimagaci.org/s/3841.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close